ALS & degenerative disease

מה בין סוכרת ובין התפתחות ALS? (מתוך JAMA Neurol)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology במהלך חודש יוני, עולה קשר בין סוכרת מסוג 2 ובין סיכון מופחת ל-ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis), בעוד שסוכרת מסוג 1 מלווה בסיכון מוגבר למחלה.

לדברי החוקרים, למרות שמחקרים קודמים הצביעו על חשיבות המצב הלבבי ומטבולי בפתוגנזה של ALS, הקשר בין סוכרת לא נבחן לעומק. מספר גורמי סיכון למחלות כלי דם נקשר עם סיכון מופחת להתפתחות המחלה הנוירולוגית ולמרות שסוכרת הינה גורם סיכון למחלות כלי דם, מחקרים מעטים בנושא הקשר בין סוכרת ו-ALS העלו תוצאות סותרות.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין סוכרת ובין השמנה מתוך מאגר בית חולים, ובין ALS מתוך מאגר נתונים ארצי בדנמרק. מדובר במחקר מקרה-ביקורת שכלל 3,650 תושבי דנמרק שאובחנו עם ALS בין ינואר 1982 ועד 31 בדצמבר, 2009, ו-365,000 ביקורות (100 ביקורות לכל חולה ALS), תואמים בגיל ומין. התוצא העיקרי היה יחס הסיכויים המתוקן ל-ALS על-רקע סוכרת או השמנה, שאובחנו לפחות שלוש שנים לפני מועד אבחנת ALS.

כאשר החוקרים התייחסו לסוכרת והשמנה יחדיו, יחס הסיכויים המשוער ל-ALS עמד על 0.61 בחולי סוכרת ועל 0.81 עם השמנה. לא תועדה השפעה של מין החולים על הקשר עם סוכרת. החוקרים זיהו השפעה משמעותית של הגיל בעת אבחנת ALS והגיל בעת הופעה ראשונה של סוכרת במאגרי בית החולים. הקשר המגן היה בולט יותר עם גיל מתקדם  יותר בעת אבחנת ALS ויחס הסיכויים להופעה ראשונה של סוכרת ברשומות בית החולים עמד על 1.66 כאשר האבחנה הופיעה לפני גיל 40 ועל 0.52 כאשר הופיעה בגילאים מבוגרים יותר. תוצאות אלו עולות בקנה אחד עם הקשר השונה עם סוכרת מסוג 1 לעומת סוכרת מסוג 2.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם דיווחים קודמים שהצביעו על קשר מגן בין גורמי סיכון למחלות כלי דם ובין ALS ומציעים כי סוכרת מסוג 2, אך לא סוכרת מסוג 1, הינה גורם מגן מפני ALS.

JAMA Neurol. Published online June 1, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה