Abdominal pain

מחקר מבילינסון: התרבות החיידקים הטבעיים במערכת העיכול גורמת לנפיחות ולכאבי בטן

מקור: בית חולים בילינסון

רבים באוכלוסייה סובלים מנפיחות בבטן, אי נעימות וגזים. התופעה נחקרת רבות בכל העולם. עד היום הסובלים מבעיה זו טופלו לרוב ע”י הימנעות מסוכרים כגון סוכר החלב (לקטוז) וסוכר הפירות (פרוקטוז). לאחרונה, ידוע בספרות כי קיים גורם נוסף שיכול לגרום לתופעות אלו- צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO  Small Intestine Bacterial Overgrowth).

צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO) יכולה להיגרם מ:

          הפרעות בתנועתיות מערכת העיכול

          מחלות דלקתיות של המעי

          שימוש חוזר באנטיביוטיקה וייתכן שימוש בתרופות נגד צרבות

בכל אחד מהמקרים מתאפשרת התרבות של חיידקים במעי הדק. תופעה זו מביאה לנפיחות, כאבי בטן, גזים ושלשולים ומשפיעה באופן ניכר על איכות החיים.

פרופ’ רם דיקמן, מנהל היחידה לתנועתיות מערכת העיכול במערך לגסטרואנטרולוגיה בבילינסון: “לא מדובר במחלה אלא במצב בו קיימת עלייה משמעותית במספר החיידקים הגודשים את המעי הדק, תופעה המתבטאת בתפיחות, ריבוי גזים, כאב בטן ולפעמים שלשולים. במעבדת הגסטרו בבית החולים בילינסון אנו מבצעים דרך קבע בירור משלים למטופלים עם בעיות כגון: כאב בטן, תפיחות, ריבוי גזים ושינוי בהרגלי היציאות. אנו בודקים למשל קיום אי סבילות לסוכרים כגון סוכר החלב (לקטוז), סוכר הפירות (פרוקטוז) וסוכרים כוהליים כגון סורביטול. במחקר שהשלמנו לאחרונה נמצא כי צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO) עלולה לגרום לבדיקות הרגישות לסוכרים לצאת חיובית אך שקרית, ובכך לייצר מצג שווא וקבלת החלטות שגויה“.

ד”ר צחי צדוק פרץ, ביוכימאי ומנהל המעבדה לגסטרואנטרולוגיה: “המחקר שופך אור על תופעה בעלת חשיבות קלינית. לסובלים מנפיחות בבטן, מומלץ לפנות לרופא מטפל ובמסגרת בירור אי סבילות לסוכרים לבצע קודם בדיקת SIBO בתור הבדיקה הראשונה. במידה ומתקבלת תשובה חיובית יש למגר את עודף החיידקים במעי הדק באמצעות אנטיביוטיקה ורק לאחר מכן, לבצע את שאר הבדיקות. במידה ואין צמיחת יתר ניתן לבצע את שאר הבדיקות ללא עיכוב.

כלומר, המסקנה המרכזית מהמחקר היא שיש לקחת בחשבון שייתכן שלא קיימת אי סבילות לסוכרים, אלא זהו רק ביטוי של צמיחת היתר של חיידקים במעי הדק (SIBO)“.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה