Aging

אנשים נשואים עשויים להיות בסיכון נמוך יותר לדמנציה (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

אנשים נשואים נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה מאשר רווקים או אלמנים. כך על פי מחקר שפרסם ב J Neurol Neurosurg Psychiatry בנובמבר 2017.

נישואין כסטטוס משפחתי קשור באורח חיים בריא יותר ותמותה נמוכה יותר, ועשויים להפחית סיכון לדמנציה כתוצאה מפקטורים הקשורים באורח החיים. מחקרים קודמים ראו כי לנישואים יש אפקט מגן בהישרדות ממחלת הסרטן. אלמנות נקשרה עם ירידה בתפקוד באנשים מבוגרים, ורווקות נקשרה עם אורח חיים פחות בריא.

מחקר זה הינו מטה-אנליזה וסקירה שיטתית של מחקרים אשר בדקו את הקשר בין מצב משפחתי לבין הסיכון לדמנציה. נעשה חיפוש בבסיסי נתונים, ואותרו מחקרי עוקבה (n=9), מחקרי case-control (n=2) ומחקרים רוחביים (n=4). סה”כ היו 812,047 משתתפים. 8 מחקרים בוצעו באירופה, 4 מחקרים באסיה, שניים בארה”ב ואחד בברזיל. גיל המטופלים בממוצע במחקרים היה 72.8. במחקרי העוקבה משך המעקב היה 3-20.9 שנה (ממוצע 8.5 שנים).

בהשוואה לנשואים, אנשים אשר היו רווקים למשך כל חייהם או אלמנים היו בסיכון גבוה יותר לדמנציה (relative risk 1.42, CI 1.04-1.9, RR 1.2, CI 1.2-1.41 בהתאמה). אנליזה נוספת הראתה כי השכלה נמוכה ערפלה חלקית את התוצאות עבור אלמנים/ות, ובריאות פיזית נמוכה יותר היתה קשורה בעליה בסיכון לדמנציה ברווקים. האפקט לא נצפה בגרושים/ות.

החוקרים הסיקו כי להיות נשואים קשור בסיכון נמוך יותר ללקות בדמנציה מאשר מטופלים רווקים או אלמנים. הם מציעים כי האפקט המגן יכול להיות קשור באורח חיים בריא יותר ובאינטראקציה חברתית רבה יותר אשר מתלווים למגורים עם בן זוג, ואשר להם אפקט חיובי על הרזרבות הקוגניטיביות. הם קוראים לרופאים להיות מודעים לקשר הזה, ולאמץ סף חשד גבוה יותר לאבחון של דמנציה כאשר מדובר במטופלים אשר גרים בגפם, רווקים או אלמנים.

הערת המערכת: יש לזכור כי מטה-אנליזה זו מתבססת על מחקרים תצפיתיים, אשר מטרותיהם ושיטותיהם היו שונות ולא אחידות. הדבר פוגם בחוזק המחקר.  בנוסף, המחקרים שהוכללו עשויים להכיל ערפלנים אשר היטו את התוצאות ולא נלקחו בחשבון. עם זאת, מחקר זה מתווסף למחקרים קודמים אשר מצאו קשר בין מצב משפחתי יחידני לבין תוצאי בריאות שליליים.

Marriage and risk of dementia: systematic review and meta-analysis of observational studies. J Neurol Neurosurg Psychiatry, November 28, 2017.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה