Allergy other

האם יש תועלת לשמן דגים במניעת התלקחויות אסתמה בצעירים? (Annals of ATS)

תוספי שמן דגים לא הביאו לשיפור תוצאות על-רקע אסתמה בקרב צעירים בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר עם אסתמה לא-מאוזנת היטב, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת Annals of the American Thoracic Society.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תוספי שמן דגים אומגה שלוש הוצעו כטיפול מבטיח כנגד אסתמה. פולימורפיזם בגן ALOX5 עשוי להשפיע על ייצור לויקטוריאנים וככל הנראה על תגובות דלקתיות לחומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות. עם זאת, עד כה לא נערכו מחקרים להערכת תוספים אלו וגנוטיפ ALOX5 על איזון אסתמה בחולים שמנים עם אסתמה לא-מאוזנת.

המחקר הרב-מרכזי התמקד בצעירים בגילאי 12-25 שנים, עם עודף-משקל/השמנת-יתר ואסתמה לא-מאוזנת. המשתתפים חולקו באקראי ביחס 3:1 לנטילת תוספי שמן דגים (4 גרם ביום) או שמן סויה (קבוצת ביקורת) לאורך 24 שבועות. שאלון ACQ (Asthma Control Questionnaire) הוגדר כתוצא העיקרי של המחקר; תוצאים משניים כללו את רמות חומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות, בלויקוציטים בדם, רמות LTE4 (Leukotriene E4) בשתן, תפקודי ריאות ואירועים על-רקע אסתמה. מספר חזרות SP1 בפולימורפיזם rs59439148 שימש לקביעת גנוטיפ ALOX5.

החוקרים מדווחים כי 98 חולים נכללו במחקר (77 לקבוצת טיפול בשמן דגים ו-21 לקבוצת ביקורת), כאשר מעל 85% השלימו את כל הביקורים. מאפיינים דמוגרפיים ומאפייני אסתמה היו דומים בין קבוצות הטיפול.

הטיפול בשמן דגים הביא לעליה ביחס בין חומצות שומן אומגה-שלוש וחומצות שומן אומגה-שש בגרנולוציטים בדם (P=0.029) ובמונוציטים (p=0.004), אך לא תועדה השפעה על השינוי בממוצע מדד ACQ לאחר שישה חודשים (P=0.58). שינויים ברמות לויקטוריאנים בשתן (P=0.24), אחוז FEV1 צפוי (p=0.88) והתלקחויות (סיכון יחסי של 0.92) לאחר שישה חודשים היו דומים בשתי הקבוצות.

החוקרים מדווחים כי הטיפול בשמן דגים לווה בשיעור נמוך יותר של יצירת קשר טלפוני על-רקע אסתמה (סיכון יחסי של 0.34, P=0.02). גנוטיפ ALOX5 לא השפיע על התגובות לטיפול בחומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי רוויות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הם לא הצליחו למצוא הוכחות כי חומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות, עשויות לשפר את מרבית התוצאים על-רקע אסתמה. החוקרים אינם ממליצים על תוספים אלו למניעה בחולי אסתמה בעלי עודף-משקל או השמנת-יתר.

Annals of ATS 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה