Alzheimer

הגדרה חדשה של מחלת אלצהיימר מתבססת על סמנים ביוכימיים (J Alzheimers Dis)

מדענים מטעם ה-NIA (National Institute on Aging) ו-AA (Alzheimer’s Association) הציעו שינוי קיצוני בהגדרת מחלת אלצהיימר לשימוש בתנאי מחקר. בעוד שההגדרה הנוכחית מתבססת על תסמינים קוגניטיביים והתנהגותיים, עם סמנים לאישור האבחנה; ההגדרה החדשה מבוססת על סמנים ביוכימיים בלבד.

השינוי הגדול ביותר אותו מציעים המומחים למטרות מחקר בלבד הוא כי מחלת אלצהיימר לא תוגדר עוד לפי נוכחות תסמינים קליניים והתייצגות קלינית אופיינית, אלא תוגדר באנשים חיים על-פי עדות לפתולוגיה מוחית באמצעות בדיקת סמנים ביוכימיים, בין אם בבדיקות הדמיה מוחיות או בנוזלי גוף.

מטרת הכותבים במאמרם היא ליצור מסגרת מחקר משותפת ומעודכנת, בכדי לשקף את השינויים שחלו בתחום. עוד הם ביקשו ליצור שפה משותפת עבור חוקרים בתחום מחלת אלצהיימר ברחבי העולם, במטרה לקבוע את סיווג המטופלים, להגדיר את המחלה ולסווג את חומרת המחלה, דבר העשוי לסייע בהבנת המהלך הטבעי של המחלה וכן לעודד מחקרים קליניים בנושא.

החוקרים זיהו שלוש קבוצות כלליות של סמנים ביוכימיים, על-בסיס אופי התהליך הפתולוגי של כל אחד מהסמנים. הם קבעו את הקיצור AT(N)(C) לסכימה זו:

·       A = מתייחס ל-Aβ, כפי שנקבע לפי בדיקת Amyloid PET של צברי עמילואיד או בנוזל שדרה כ-Aβ42 או כיחס Aβ42:Aβ40.

·       T = מתייחס לחלבוני טאו (Tau), כפי שנקבע לפי רמות Phsophorylated Tau (p-Tau) בנוזל שדרה או חלבוני טאו בבדיקת PET.

·       (N) = נוגע לנזק נוירו-דגנרטיבי או עצבי, כפי שנקבע לפי בדיקת MRI, FDG-PET או רמת כלל חלבוני טאו בנוזל שדרה. הנזק הנ”ל עשוי להיות מיוחס לגורמים רבים ואינו ספציפי למחלת אלצהיימר.

·       (C) = נוכחות תסמינים קוגניטיביים.

באמצעות בדיקות הדמיה או סמנים בנוזל שדרה ניתן לקבוע באופן מלא את סיווג AT(N), אם כי חלק מקבוצות המחקר מעדיפות משלב של מאפייני AT(N). שינויים פתולוגיים ומחלת אלצהיימר אינם מוגדרים כמרכיבים נפרדים, אלא שלבים מוקדמים ומאוחרים על רצף אלצהיימר.

קביעת שלב חומרת מחלת אלצהיימר מתבססת על שני מקורות מידע: סמנים ביוכימיים וחומרת ליקוי קוגניטיבי. מדדים המשמשים להגדרת מחלת אלצהיימר חייבים להיות ספציפיים למחלה, בעוד שמדדים המשמשים לקביעת שלב המחלה אינם חייבים להיות ספציפיים.

למדדי AT(N)(C) חשיבות שונה להגדרת המחלה וקביעת שלב המחלה. חלבוני Aβ משמשים לקבוע אם החולה נמצא על רצף מחלת אלצהיימר, בעוד שחלבוני טאו קובעים אם אדם על הרצף הנ”ל אכן סובל ממחלת אלצהיימר. שינויים נוירו-דגנרטיביים ותסמינים קוגניטיביים משמשים לקביעת שלב המחלה. כלומר, בעוד ש-A ו-T מעידים על שינויים נוירו-פתולוגיים ספציפיים להגדרת מחלת אלצהיימר, קריטריוני (N) ו-(C) אינם ספציפיים למחלת אלצהיימר.

הכותבים מציינים כי בעתיד ניתן יהיה להרחיב את מערכת AT(N) לכלול סמנים אחרים וכי מדדים אחרים בבדיקת MRI עשויים לספק מידע חשוב אודות מחלה צרברווסקולארית.

מערכת הסיווג החדשה תוביל לשינוי הטרמינולוגיה בתיאור חולים עם מחלת אלצהיימר ושלב המחלה. אדם עם עדות ל-Aβ בלבד, עם חלבוני טאו תקינים, יסווג כ”שינויים פתולוגיים של מחלת אלצהיימר”. המונח “מחלת אלצהיימר” ישמש רק במקרים בהם ישנם סמנים המעידים על נוכחות Aβ וחלבוני טאו פתולוגיים.

J Alzheimers Dis. Published online March 16, 2018

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה