Alzheimer

תרופות ממשפחת Z מעלות את הסיכון לשברים בחולי דמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

מתן טיפול בתרופות היפנוטיות דוגמת Zolpidem, Zopiclon, או Zaleplon להקלה על בעיות שינה בחולי דמנציה, לווה בעליה משמעותית בסיכון לשברים באוכלוסיה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך כנס ה-AAIC (Alzheimers Association International Conference). תרופות אלו ממשפחת Z-Drugs לווה בעליה של 40% בסיכון הכולל לשברים ובעליה של 59% בסיכון לשברי ירך.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 60% מחולי דמנציה סובלים מהפרעות שינה, העשויות לכלול נדודי שינה וישנוניות יתר במהלך היום. תרופות ממשפחת Z-Drugs פועלות באופן דומה לבנזודיאזפינים ובמקרים רבים החליפו תרופות אלו.

במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על נתוני Clinical Practice Research Datalink מבריטניה וזיהו חולים עם אבחנה של דמנציה, אשר חוו הפרעות שינה. חולים אלו סווגו לכאלו שקיבלו מרשם לתרופות ממשפחת Z-Drugs (2,952 חולים) ואלו שלא קיבלו מרשם זה (1,651 חולים).

לאחר מעקב של כשנתיים, מהנתונים עלה כי באלו שנטלו את התרופות הללו נרשמה עליה של 40% בסיכון לשברים, בהשוואה לאלו שלא נטלו תרופות אלו.

החוקרים מדווחים כי בחולי דמנציה סיכון לשברים של 7% בשנה; עם טיפול בתרופות ממשפחת Z Drugs הסיכון עולה ל-10%. לכן, מדובר במקרה שבר נוסף אחד לכל 36 חולי דמנציה הנוטלים אחת מהתרופות הללו.

באשר לשברי ירך, העליה בסיכון גדולה עוד יותר. בחולי דמנציה סיכון לשברי ירך של 3%, אך עם תרופות אלו הסיכון עולה ל-5%. כלומר, מדובר במקרה שבר ירך נוסף לכל 54 חולים.

החוקרים מציינים כי לא נרשמה עליה בשיעור הנפילות בקרב חולים שנטלו תרופות ממשפחת Z-Drugs. עם זאת, הם מאמינים כי ייתכן ומדובר בבעיה הנובעת מבעיות בקידוד, כאשר רופאים כלליים מתעדים שברים, אך לא את את הנפילה שהוביל לשבר. הם מוסיפים כי תרופות ממשפחת Z-Drugs מטשטשות את החולים ולכן הם מועדים יותר לנפילות.

החוקרים גם בחנו את מינון ומשך הטיפול התרופתי, שהוגדרו כ-DDD (Defined Daily Doses) ולא מצאו סיכון מוגבר עם DDD של פחות מ-28, אך הסיכון עלה עם מינונים גבוהים יותר וטיפול ממושך יותר. באשר ל-DDD של 28-41, הסיכון היה גבוה כמעט כפליים.

ממצאי המחקר מעידים כי תרופות אלו עשויות להשפיע על הסיכון לשברי ירך, כאשר ברקע ידוע על הקשר בין שברי ירך ובין תמותה. לאור ממצאים אלו, החוקרים ממליצים לחפש אחר חלופות לתרופות אלו.

מתוך כנס ה-AAIC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה