Alzheimer

האם בדיקת MRI עשויה לזהות מחלת אלצהיימר בשלב מוקדם יותר? (מתוך כנס ה-RSNA)

בדיקת MRI עם DTI (Diffusion Tensor Imaging) עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לדמנציה. מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-Radiological Society of North America עולה כי מחצית מהנבדקים עם ממצאים חריגים ב-FA (Fractionated Anisotropy), אחד המדדים של שלמות חומר לבן של המוח, פיתחו בהמשך מחלת אלצהיימר והדיוק של בדיקות ההדמיה לניבוי תוצא זה עמד על 89%.

מדגם המחקר כלל 61 חולים מ-Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, 31 מהם השלימו בדיקות בתחילת המחקר שנראו תקינות ונותרו תקינות לאורך מעקב ממוצע של 2.6 שנים. החוקרים השוו את הסריקות הללו ל-30 אל מול אלו שבוצעו ב-30 נבדקים עם ליקוי קוגניטיבי ירוד לאורך המחקר.

מהנתונים עלה כי מדד FA גבוה יותר העיד על סדר טוב יותר של מסילות החומר הלבן באזור הפרונטאלי של המוח, בעוד שמדד נמוך יותר העיד על נזק למסילות אלו. בחולים אשר פיתחו מחלת אלצהיימר תועדו מדדים נמוכים יותר.

החוקרים הציעו כי הדיוק של 89% היה עדיף על הדיוק של מדד מיני מנטל לניבוי מחלת אלצהיימר (לו דיוק של 78%) או הדיוק של גנוטיפ APOE4 (לו דיוק של 71%).

ממחקר נוסף של מסילות החומר הלבן ב-40 חולים מהמדגם המקורי עלה כי לבדיקת MRI-DTI דיוק של 95% כבדיקת סקר. החוקרים מאמינים כי בעתיד ניתן יהיה להשתמש בטכנולוגיה זו בנבדקים צעירים ולזהות ממצאים חריגים בחומר הלבן, דבר אשר יוכל לסייע לרופאים להמליץ על שינוי אורחות חיים במטרה לנסות ולמנוע את ההידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי.

החוקרים הסבירו כי כאשר בוחנים את הסריקות הללו ייתכן ולא ניתן יהיה לזהות כלל ממצאים חריגים. עם זאת, במידה ובוחנים את המידע הכמותי בצורה מפורטת מאוד, במקרה זה הכוונה הינה לנתוני החומר הלבן במוח, אזי ניתן ללמוד רבות אודות מבנה המוח ולנבא אילו נבדקים צפויים לפתח מחלת אלצהיימר.

מתוך כנס ה-RSNA

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה