Anxiety

טיפול ב omega-3 PUFA קשור בירידה בסימפטומי חרדה (JAMA Network Open)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

טיפול ב omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) עשוי להפחית סימפטומי חרדה במטופלים עם אבחנות נוספות כולל הפרעת אישיות גבולית ו OCD. כך על פי סקירה סיסטמית חדשה אשר פורסם בספטמבר ב JAMA Network Open.

PUFAs כגון eucosapentaenoic acid (EPA) ו docosahexaenoic acid (DHA) הן חוצות שומן הכרחיות. מחקרים קודמים הראו כי עשויה להיות להן השפעה מניעתית וטיפולית בהפרעות דיכאון וחרדה, וכן עשויה להיות השפעה מיטיבה על סימפטומי חרדה ודיכאון במטופלים פסיכיאטרים.

המטופלים ביצעו סקירה סיסטמית של הספרות הרפואית למחקרים אקראיים או לא אקראיים אשר העריכו את ההשפעה של omega-3 PUFA על תסמיני חרדה. הקריטריונים להכללה למחקר היו נרחבים ככל הניתן, על מנת להכליל את מירב המחקרים אשר עשויים לתרום.

האנליזה כללה 19 מחקרים אשר בוצעו ב 11 מדינות שונות. 16 מהמחקרים היו מבוקרים. ב 19 המחקרים, 1203 המשתתפים קיבלו omega-3 PUFA (גיל ממוצע של המשתתפים 43.7, מינון ממוצע של אומגה 3 1605.7מ”ג/יום), ו 1037 לא נטלו. (גיל ממוצע 40.6).

המחקרים השתמשו בסרגלים שונים על מנות להעריך סימפטומי חרדה, כולל Hamilton Anxiety Rating Scale, Anxiety subscale of the Hospital Anxiety and Depression Scale. מצבם הגופני והפסיכיטארי של המשתתפים היה מגוון. לדוגמא, מחקר אחד הכליל מטופלים עם OCD, מחקר אחר הכליל מטופלים עם הפרעות אישיות, מחקרים אחרים הכלילו ילדים עם ADHD ואחרים כללו מטופלים עם מחלת אלצהיימר או עם סינדרום טורט.

התוצא הראשוני אשר נבדק באנליזה היה שינוי בתסמיני חרדה במטופלים אשר קיבלו תוסף אומגה 3 לעומת אלה שלא קיבלו. לאור ההטרוגניות הגדולה באוכלוסיות המחקר, החוקרים השתמשו במודל random-effects במקום fixed-effects.

תוצאות המטה-אנליזה הראו כי חרדה היתה מופחתת במטופלים אשר קיבלו omega-3 PUFA בהשוואה לאלה שלא קיבלו (Hedges g, 0.374, CI 0.081-0.666, p=0.01). התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר הסרת כל אחד מהמחקרים מהאנליזה, מה שמצביע שהתוצאות לא נשענו על מחקר אחד בודד. באנליזה של תתי קבוצות, נראה שהקשר בין הטיפול לבין הפחתת סימפטומי חרדה היה גדול יותר משמעותית בתתי הקבוצות עם אבחנה ספציפית נוספת בהשוואה לקבוצות ללא אבחנות נוספות.

ההשפעה מפחיתת החרדה של omega-3 PUFA היתה מובהקת רק במטופלים שקיבלו מינון של 2000מ”ג/יום ומעלה, והתוצאות היו לא מובהקות במטופלים שקיבלו מינון קטן יותר.

החוקרים מסיקים ממחקר זה כי טיפול ב omega-3 PUFA עשוי להפחית סימפטומים של חרדה. הם מציינים כי לפחות אצל חלק מהמטופלים, בעיקר אלה הסובלים מתופעות לואי תחת טיפול סטנדרטי או אשר אינם מגיבים לטיפול הסטנדרטי, ניתן לשקול טיפול באומגה 3.

המנגנון המוצע מערב את ממברנות תאי המוח המכילות כמות גדולה של omega-3 PUFA ותוצריהם, והלוקחות חלק בתהליכים נוירוביולוגים. חסר במרכיב זה בממברנות התאים עשוי לעורר הפרעות נוירופסיכיארטיות.

החוקרים מסייגים ואומרים כי מחקר זה מוגבל עקב ההטרוגניות הרבה של אוכלוסיות המחקר. עם זאת, הם מדגישים את הפוטנציאל שיש לטיפול באומגה 3  בסימפטומי חרדה. על מנת להביא להבנה גדולה יותר בנושא יש לבצע מחקרים נוספים.

Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms. A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Network Open, September 14, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה