Asthma

ההשפעה של הורמוני מין אנדוגניים על תפקוד ריאתי ותסמיני אסתמה במתבגרים (BMC Pulm Med)

אסתמה לפני גיל ההתבגרות אמנם נפוצה יותר בבנים, בהשוואה לבנות, אך לאחר גיל ההתבגרות מחלת הריאות נפוצה יותר בנשים. במסגרת מחקר חדש, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BMC Pulmonary Medicine ביקשו החוקרים לבחון אם ההבדלים בהורמוני מין סביב תקופת ההתבגרות משחקים תפקיד בהבדל הנ”ל בין המינים.

להערכת ההשפעות של הורמוני מין על תפקוד ריאתי ותסמינים עם גיל ההתבגרות, הם בחנו את שלב ההתבגרות לפי סולם Tanner של 187 ילדים, בגילאי 6-18 שנים, שלקחו חלק בתכנית SARP (Severe Asthma Research Program). המטרה הייתה לבחון את ההשפעות של הורמוני מין (68 חולים; טסטוסטרון, DHEA-S, אסטרוגן ופרוגסטרון) על התפקוד הריאתי ואיזון תסמינים לאחר 4 שבועות (ACQ6).

החוקרים מדווחים כי בתקופה שלפני גיל ההתבגרות/התבגרות מוקדמת ועד לסוף תקופת ההתבגרות, התפקוד הריאתי לא השתמה באופן משמעותי, אך מדדי ACQ6 השתפרו בגברים עם אסתמה חמורה. מנגד, בנשים תועדו מדדי FVC% ו-FEV1% נמוכים יותר לאחר מתן מרחיבי סמפונות ומדדי ACQ6 גרועים יותר בסוף תקופת ההתבגרות, כפי שנקבע לפי התפתחות השדיים.

בגברים, החוקרים מדווחים על קשר חיובי בין לוגריתם רמות DHEA-S, שעלו עם עליה בשלב ההתבגרות לפי סיווג Tanner, ובין מדדי FEV1% לפני ואחרי מתן מרחיבי סמפונות ומדדי FVC% לפני מתן מרחיבי סמפונות. עוד זיהו החוקרים קשר הפוך בין שלב ההתבגרות ובין מדדי ACQ6.

בחולים שטופלו במשאפי סטרואידים במינון גבוה תועדו רמות דומות של DHEA-S בדם. בנשים, רמות אסטרדיול עלו עם עליה בשלב Tanner ונקשרו בקשר שלילי עם מדדי FEV% ומדדי FEV1% לפני מתן מרחיבי סמפונות.

ממצאי המחקר תומכים בהשפעה החיובית של אנדרוגנים על תפקוד ריאתי ואיזון תסמינים ועל השפעות מזיקות חלשות של אסטרדיול על תפקוד ריאתי בילדים עם אסתמה. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

BMC Pulm Med. 2018;18(58) 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה