Bleeding

שיעורים גבוהים יחסית לשימוש יתר באספירין למניעה ראשונית בסוכרתיים, ולשימוש חסר בלא סוכרתיים עם גורמי סיכון (EASD 2016)

מחקר חדש שהוצג בפגישה השנתית של ה-EASD מראה כי שימוש היתר באספירין כמניעה ראשונית לתחלואה קרדיווסוקלרית בחולי סוכרת היה גדול יותר מאשר שימוש חסר.

בנוסף לכך עולה מהמחקר כי שימוש חסר באספירין למניעה ראשונית היה בעייתי יותר מאשר שימוש יתר באנשים עם גורמי סיכון ניתנים לשינוי ללא סוכרת, ושהשימוש בכלי עזר ממוחשב תומך החלטה עשוי לשפר את השגת ההיצמדות להנחיות באשר לרישום אספירין.

המחקר האקראי בחן את ההשפעה של כלי עזר תומך החלטה על מידת ההלימה של רישום אספירין בכ-4,000 סוכרתיים ובכ-7,000 לא סוכרתיים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים הפיכים.

הממצאים אודות שימוש יתר במטופלים הסוכרתיים ושימוש חסר בקבוצה ללא סוכרת עם גורמי סיכון התבססו על ההנחיות הישנות של כח המשימה האמריקאי למניעת מחלות (USPSTF) , אשר המליצו על אספירין למניעה ראשונית של מחלה כלילית בגברים בגילים 45-79 ולשבץ לנשים בגיל 55-79 , כאשר התועלת הקרדיווסקולרית עולה על הנזק האפשרי בשל דימומים במערכת העיכול.

באפריל 2016 ה-USPSTF עדכן את ההמלצות לפיהן אנשים בגיל 50-59 עם שיעור סיכון גבוה יותר מ-10% ל-10 שנים למחלה קרדיווסקולרית, ושאין להם סיכון מוגבר לדימומים, לשקול שימוש במינון נמוך של אספירין לצורך מניעה ראשונית של מחלה קרדיווסקולרית (וסרטן המעי הגס).

במחקר, 20 מרפאות לרפואה ראשונית חולקו באופן אקראי ל-2 קבוצות: 10 מהן טיפול רגיל, ו-10 אשר השתמשו בתוכנה שנקראת “Cardiovascular Wizard” שפותח במכון HealthPartners . כלי העזר מזהה אנשים עם סיכון למחלה קרדיווסקולרית ומזהה גורמי סיכון הפיכים שאינם בשליטה כמו יתר לחץ דם, דיסליפדמיה ו/או עישון. 

כלי העזר איפשר סיוע בקבלת החלטות בזמן אמת תוך שימוש ברשומות האלקטרוניות של המטופלים במהלך ביקור במרפאה, תוך שהוא מציג תיעדוף של אפשרויות קליניות בהתבסס על תועלת המטופל.  כלי העזר חישב גם את הסיכון התפתחות טרשת עורקים (ASCVD) ופוטנציאל הפחתת סיכון באמצעות תיקון גורמי סיכון הפיכים.

מבין כלל המטופלים, במהלך 2013-14 היו 3,958 מטופלים עם סוכרת אך ללא מחלה קרדיווסקולרית ו-7,000 מטופלים ללא סוכרת אך עם סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית בשל גורמי סיכון הניתנים לשינוי.

בתחילת המחקר, 71% מהמטופלים הסוכרתיים השתמשו באספירין. מבין ה-1,474 שלא הייתה להם אינדיקציה לאספירין, 57% השתמשו בה והיוו את קבוצת השימוש יתר.

מבין 2,484 בקבוצת הסוכרתיים שעבורם הייתה אינדיקציה לאספירין, 79% אכן השתמשו באספירין, כלומר שימוש חסר של 21% .

בקבוצת הלא סוכרתיים עם גורמי סיכון הפיכים, רק 27% השתמשו באספירין. מבין 1,659 שלהם לא הייתה אינדיקציה לשימוש, 34% השתמשו באספירין (שימוש יתר). אולם רק 25% מבין 5,341 המטופלים שהייתה להם אינדיקציה לאספירין , כלומר שימוש חסר של 75% .

לאחר הטמעת כלי העזר תומך ההחלטה ב-10 מרפאות, השימוש הכולל באפסירין עלה באופן קל בקרב הסוכרתיים בכל 20 המרפאות, ללא הבדל מובהק בשימוש החסר או היתר עם או ללא השימוש בתוכנה. עם זאת, בקבוצה עם גורמי הסיכון הניתנים לשינוי, השימוש בכלי העזר גרם לשינוי של ממש, עם ירידה מובהקת בשימוש בחסר בקרב 658 מטופלים שהייתה להם אינדיקציה (שימוש חסר של 10% במרפאות שהשתמשו בכלי העזר לעומת 13% במרפאות שלא עשו בה שימוש).

באופן כללי הרופאים שעשו שימוש בכלי העזר הביעו סיפוק והערכה חיובית לשימוש בתוכנה.

לדיווח במדסקייפ

European Association for the Study of Diabetes 2016 Meeting; September 13, 2016. Abstract 72.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה