Breast cancer

כלי חדש מסייע בתהליכי קבלת החלטות אודות טיפול אנדוקריני לסרטן השד (J Clin Oncol)

כלי חדש מאפשר לרופאים לנבא במהירות ובקלות את הסיכון ארוך הטווח להישנות מרוחקת בקרב נשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, אשר השלימו חמש שנות טיפול אנדוקריני, כך שיסייע להם בהחלטה אם להמשיך בטיפול זה או לאו, כך טוענים חוקרים מבריטניה במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

החוקרים התבססו על נתוני מחקר ATAC (Arimidex, Tamoxifen, Alone or in Combination), בו נשים לאחר-מנופאוזה עם סרטן שד מוקדם, עם קולטנים חיוביים לאסטרוגן או מצב לא-ידוע של קולטנים לאסטרוגן, אשר חולקו באקראי לטיפול ב-Anastrozole (ארימידקס), Tamoxifen (טמוקסיפן), או שני התכשירים יחדיו למשך חמש שנים.

החוקרים זיהו 4,735 נשים אשר קיבלו טיפול ב-Anastrozole בלבד או Tamoxifen בלבד, אשר היו ללא הישנות המחלה לאחר חמש שנים, עם נתונים קליניים ופתולוגיים זמינים.

הנשים היו במעקב לאורך חציון של 9.8 שנים והחוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי בכדי לפתח את המדד הפרוגנוסטי CTS5 (Clinical Treatment Score Post5 Years) להערכת הסיכון להישנות מרוחקת של סרטן שד לאחר חמש שנים, על-בסיס מדדים קליניים ופתולוגיים.

בהמשך, הם התבססו על נתונים אודות 6,711 נשים ממחקר BIG 1-98 לאישור הדיוק הפרוגנוסטי של מדד זה. נשים במחקר זה חולקו באקראי לטיפול ב-Letrozole, Tamoxifen, או טיפול עוקב במשך חמש שנים. הנשים היו במעקב לאורך 8.1 שנים והיו ללא-הישנות המחלה.

מדד CTS5 שילב מידע אודות גיל, גודל גידול, גודל הגידול הריבועי, מעורבות קשריות לימפה ודרגת הגידול, ונמצא כי מדובר במדד פרוגנוסטי משמעותי להישנות מרוחקת מאוחרת במדגם ATAC (יחס סיכון של 2.47) ובמדגם BIG 1-98 (יחס סיכון של 2.07).

על-בסיס מדגם ATAC, החוקרים הצליחו לסווג 42% מהנשים ככאלו בסיכון נמוך להישנות מרוחקת מאוחרת, 31.3% כנשים בסיכון בינוני ו-26.7% ככאלו בסיכון גבוה, עם שיעורי הישנות ממוצעים לאחר 5-10 שנים של 2.5%, 7.7% ו-20.3%, בהתאמה.

כאשר החוקרים בחנו את המודל במדגם BIG 1-98, שיעור הנשים בסיכון נמוך, בינוני וגבוה היה דומה ועמד על 42.6%, 31.8% ו-25.5%, בהתאמה. כמו כן, שיעורי ההישנות הממוצעים לאחר 5-10 שנים היו דומים ועמדו על 3.6%, 6.9% ו-17.3%, בהתאמה.

להשלמת מודל CTS5 הסופי, החוקרים שילבו את שתי סדרות הנתונים, דבר אשר נתן להם את האפשרות להגדיר נקודות סף חדשות להגדרת סיכון נמוך, בינוני, או גבוה. על-בסיס שני המדגמים הללו, הכלי הצליח לזהות 42% מהנשים ככאלו בסיכון נמוך להישנות, בהן אין ערך רב להמשך טיפול אנדוקריני.

J Clin Oncol. 2018;19:1941-1948.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה