COPD

ההשפעה של טיפול חליפי בניקוטין ארוך-טווח על הפסקת עישון בקרב מעשנים עם מחלת ריאות כרונית (JAMA Open Network)

הצעת טיפול חליפי בניקוטין לטווח ארוך לחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) הממשיכים לעשן, לא היה יעיל יותר מטיפול חליפי מוגבל בזמן, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את ההשפעות של טיפול ארוך-טווח, לעומת טיפול סטנדרטי להפסקת עישון על החשיפה לעשן סיגריות, נזקים משנית לעישון והפסקת עישון בקרב מעשנים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית.

המחקר האקראי כלל מעשנים שדיווחו על אבחנה של מחלת ריאות חסימתית כרונית, בכל דרגת מוכנות להפסקת עישון, בתקופה שבין מאי 2014 ועד נובמבר 2015. טיפול סטנדרטי להפסקת עישון כלל עשרה שבועות של טיפול חליפי בניקוטין וארבעה מפגשי ייעוץ לאלו שהיו מוכנים לנסות להפסיק לעשן. טיפול ארוך-טווח כלל 12 חודשי טיפול חליפי בניקוטין ושישה מפגשי ייעוץ, ללא תלות בנכונות הראשונית של המשתתפים להפסיק לעשן.

בסיכומו של דבר, 198 חולים חולקו באקראי לטיפול סטנדרטי להפסקת עישון ו-197 חולים נכללו בניתוח העיקרי; 200 חולים חולקו באקראי לטיפול ארוך-טווח להפסקת עישון ו-197 נכללו בניתוח הסופי.

התוצא העיקרי היה שיעורי הימנעות מעישון לאורך שבעה ימים, כפי שנקבע לפי רמות פחמן חד-חמצני לאחר 12 חודשים. תוצאים משניים כללו מספר סיגריות שעישנו בכל יום, חשיפה לפחמן חד-חמצני, הפרשת NNAL (4-methylnitrosamino-1-3-pyridyl-1-butanol) בשתן (קרצינוגן הקשור בעישון) ואירועים חריגים.

מבין 398 חולים שחולקו באקראי במסגרת המחקר (גיל ממוצע של 56 שנים), ממוצע הסיגריות שעישנו בכל יום עמד על 23.1. 373 משתתפים השלימו את המעקב ו-394 נכללו בניתוח העיקרי. לאחר שנה אחת, שיעורי הימנעות מעישון לפי בדיקת פחמן חד-חמצני עמדו על 11.7% (23 מבין 197 משתתפים) בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ועל 12.2% (24 מבין 197 משתתפים) בקבוצת הטיפול ארוך הטווח.

בקרב מעשנים פעילים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי והטיפול ארוך הטווח תועדו פחות נזקים משנית לעישון, כולל ירידה של 12.4 ו-14.5 סיגריות שעישנו בכל יום, בהתאמה, ירידה של 5.5 ו-7.8 חלקיקי פחמן חד-חמצני למיליון, בהתאמה, וירידה של 21.7% ו-23% בהפרשת NNAL בשתן, בהתאמה.

מניתוח רב-משתני עלה כי בקרב אלו שהמשיכו לעשן עם היענות גדולה יותר לטיפול חליפי בניקוטין תועדה ירידה קטנה יותר בהפרשת NNAL. תדירות אירועים חריגים מג’וריים הייתה דומה בשתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול חליפי בניקוטין, בין אם מדובר בטיפול סטנדרטי או בטיפול ארוך-טווח, לווה בשיעורים דומים של הפסקת עישון וירידה דומה בחשיפה לעישון סיגריות. בקרב אלו שהמשיכו לעשן סיגריות, המשך טיפול חליפי בניקוטין לא לווה בהפחתת חשיפה לעישון.

JAMA Open Network 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה