Cardiac Rhythm Management

הצהרת מומחים חדשה אודות הפרעות קצב ותפקוד קוגניטיבי (מתוך כנס ה-EHRA)

בחולים עם פרפור פרוזדורים ניתן להפחית את הסיכון לדמנציה ע”י נטילת טיפול נוגד-קרישה פומי, כך עולה בהצהרת קונצנזוס חדשה מטעם מומחים בנושא הפרעות קצב ותפקוד קוגניטיבי. המסמך החדש הוצג במהלך כנס ה-European Heart Rhythm Association ופורסם גם ב-Europace ו-Heart Rhythm.

המומחים מסבירים כי פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לליקוי קוגניטיבי ודמנציה, גם בהעדר אירועים מוחיים. הם מציינים כי הסיכון לאירועים מוחיים שקטים גבוה כפליים בחולים עם פרפור פרוזדורים והצטברות אירועים מוחיים אלו תורמת לנזק מוחי וליקוי קוגניטיבי. בנוסף, טיפול אבלציה באמצעות צנתור עשוי להוביל לאוטמים שקטיים ולליקוי קוגניטיבי.

מחקרים הוכיחו כי הסיכון לדמנציה מוגבר בחולים עם פרפור פרוזדורים, בהם מתחילים בשלב מאוחר בטיפול בקומדין, או באלו שאינם נשמרים היטב בטווח התרפואיטי של קומדין. חלק מהעדויות מעידות כי נוגדי-קרישה פומיים חדשים עשויים לסייע במניעת הפרעה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר מטיפול בקומדין, מאחר ומלווים בשיעור נמוך יותר של אירועים מוחיים עם וריאביליות תרפואיטית קטנה יותר, אך השפעה זו עדיין אינה מוכחת.

אחת ההמלצות העיקריות לחולים עם פרפור פרוזדורים קליני הוא כי כל שינוי במראה, התנהגות, או תפקוד המדווח ע”י החולה או בן משפחתו יביא להערכה רשמית ע”י רופא המשפחה. למרות שמספר כלים זמינים להערכה קוגניטיבית, אין קונצנזוס בנושא.

המסמך כולל טבלה המשווה בין 12 כלי הערכה שונים, כולל, לדוגמא General Practitioner Assessment of Cognition ו-Informant Questionnaire for Cognitive Decline in the Elderly, שתוקפו באוכלוסיות גדולות.

עוד מציינים המומחים כי MRI הינה בדיקת ההדמיה המועדפת להערכת ליקוי קוגניטיבי, אך מזהירים כי יש לפרש את הממצאים בהקשר הקליני בשל קורלציה לא-ברורה עם התסמינים או תוצאות בדיקות פסיכומטריות. בדיקת PET עשויה גם כן לסייע בהבחנה בין סוגים מסוימים של דמנציה.

להלן המלצות אחרות למניעת הפרעה בתפקוד קוגניטיבי בחולי פרפור פרוזדורים:

·       יש לבחור בנוגד-קרישה מתאים בחולים עם פרפור פרוזדורים וגורמי סיכון לאירועים מוחיים.

·       יש לשקול נוגדי-קרישה פומיים חדשים במקום אנטגוניסטים לוויטמין K כאשר טיפול נוגד-קרישה פומי משמש למניעת אירועים מוחיים בחולי פרפור פרוזדורים.

·       בחולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול ארוך-טווח באנטגוניסטים לוויטמין K, זמן רב בטווח תרפואיטי עשוי לסייע במניעת הופעה חדשה של דמנציה.

·       מדדי בריאות כלליים, דוגמת מניעת עישון, יתר לחץ דם, השמנה, סוכרת ודום נשימה בשינה, כמו גם איזון הולם של כל גורמי הסיכון, עשויים להפחית את הסיכון לפרפור פרוזדורים ואירועים מוחיים, עם השפעה חיובית אפשרית על התפקוד הקוגניטיבי.

·       מניעת הפרעה בתפקוד קוגניטיבי בחולים עם פרפור פרוזדורים עשויה לכלול אמצעים כלליים המשמשים למניעת דמנציה וסקולארית או מחלת אלצהיימר.

המומחים מציינים כי יש עוד לבחון אם באוכלוסיה גדולה זו של חולים עם פרפור פרוזדורים, ההמלצות הללו, המבוססות על עדויות תצפיתיות, יזכו לתמיכה ממחקרים אקראיים גדולים.

מתוך כנס ה-EHRA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה