Cardiac Rhythm Management

תוצאות טיפול בבוטוליניום טוקסין למניעת פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח לבבי (Heart Rhythm)

שני מחקרים חדשים בחנו גישות למניעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר ניתוח לבבי. בעוד ששני המחקרים מדגימים ממצאים אשר למראית עין סותרים אחד את השני, אלו עשויים גם להיות משלימים. במחקר הראשון, בחולים שטופלו בזריקות בוטוליניום טוקסין לכרית השומן האפיקרדיאלי במהלך ניתוח מעקפים תועדה ירידה משמעותית, חדה וממושכת בשיעורי הימצאות והיקף הפרעות קצב פרוזדוריות מהירות לאורך שלוש שנים. במחקר השני, בחולים לאחר ניתוח מעקפים ו/או ניתוח מסתם לב, לא הצליחו החוקרים להדגים הבדלים מובהקים בהיארעות או משך פרפור פרוזדורים לאחר ניתוח לבבי בעקבות טיפול בזריקות אלו.

במחקר הראשון, החוקרים הזריקות IncobotulinumtoxinA לתוך ארבע כריות שומן אפיקרדיאלי באותה פרוצדורה, אך מיד לאחר ניתוח מעקפים. במסגרת המחקר נכללו 60 חולים עם היסטוריה של פרפור פרוזדורים התקפי, אשר היו מיועדים לניתוח מעקפים סטנדרטי. החולים חולקו באקראי לזריקות בוטוליניום או זריקות דמה לכרית השומן.

החוקרים מצאו כי חלה ירידה משמעותית בהיארעות ונטל פרפור פרוזדורים לאורך שלוש שנות מעקב בקרב חולים שטופלו בזריקות בוטוליניום. הסיכון לאשפוז מכל-סיבה היה גם כן נמוך יותר בקבוצת ההתערבות הפעילה.

הירידה בהיארעות פרפור פרוזדורים, אשר תועדה עם הטיפול הפעיל בטווח הקצר, נשמרה גם לאחר 36 חודשים (יחס סיכון של 0.36, p=0.02). עוד תועדה ירידה בנטל פרפור פרוזדורים (1.3% לעומת 6.9% מזמן הניטור) וכן בשיעור האשפוזים מכל-סיבה (7% לעומת 33%, p=0.02).

במחקר השני לחולקו באקראי 64 חולים לטיפול בזריקות בוטוליניום ו-67 חולים חולקו לקבוצת טיפול בזריקות דמה, אשר ניתנו בתחילת תמיכת מעקף לב ריאה, לפני הניתוח העיקרי.

שיעור אירועי פרפור פרוזדורים לאחר-ניתוח עמדו על 36.5% מהחולים בקבוצת ההתערבות ועל 47.8% מהחולים בקבוצת הביקורת (יחס סיכון של 0.69, הבדל שאינו מובהק סטטיסטית). החוקרים גם לא זיהו הבדל מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לטיפול במעכבי ACE, גיל החולים, היסטוריה של פרפור פרוזדורים, נוכחות מחלת ריאות חסימתית-כרונית, או אם הפרוצדורה כללה גם ניתוח מסתם לב.

בקבוצת חולים שפיתחו פרפור פרוזדורים לאחר הניתוח, החוקרים מצאו כי בחולים בקבוצת ההתערבות משך הפרעת הקצב היה קצר יותר משמעותית, בהשוואה לאלו בקבוצת הביקורת (חציון של 1.9 לעומת 5.5 שעות, p=0.007), ללא הבדל בקצב החדרי הראשוני, המשך הכולל של פרפור פרוזדורים לאחר-ניתוח, או נטל הפרעת הקצב לאחר ניתוח.

החוקרים מאמינים כי על-בסיס שני המחקרים הללו, נראה כי בוטוליניום טוקסין מסייע במניעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר-ניתוח לבבי עם היסטוריה של פרפור פרוזדורים התקפי, אך לא מונע את הפרעת הקצב בחולים ללא היסטוריה של פרפור פרוזדורים.

Heart Rhythm. Published online November 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה