Cognitive Function

השוואת תוצאות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי אל מול פסיכותרפיה תמיכתית בחולים עם הפרעת דימוי גוף דיסמורפית (JAMA Psychiatry)

הן טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy או CBT) בהנחיית מטפל והן פסיכותרפיה תמיכתית (Supportive Psychotherapy או SPT) הובילו להקלה בתסמינים ובחומרת הפרעת דימוי גוף דיסמורפית (Body Dysmorphic Disorder), אך טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוביל לשיפור עקבי יותר, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ראשון מסוגו, להשוואה ישירה בין שתי הגישות.

המחקר נערך בשני מרכזים, MGH (Massachusetts General Hospital) ו-RIH (Rhode Island Hospital) וכלל 120 מבוגרים (92 נשים; גיל ממוצע של 34 שנים). כל המשתתפים אובחנו עם BDD על-בסיס קריטריוני ה-DSM-IV והציגו מדד BDD-YBOCS (Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale Modified for Body Dysmorphic Disorder) של 24 נקודות ומעלה, המעיד על מחלה בחומרה בינונית.

החוקרים מדווחים כי 61 משתתפים חולקו באקראי לקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי; 59 חולקו לפסיכותרפיה תמיכתית. החולים השלימו מפגשים שבועיים לאורך 24 שבועות, עם הערכות מעקב לאחר 3 ו-6 חודשים.

שני הטיפולים הובילו לשיפור בחומרת תסמיני BDD מתחילת המחקר ועד לאחר 24 שבועות (התוצא העיקרי של המחקר), כפי שבא לידי ביטוי במדדי BDD-YBOCS, אם כי זוהו הבדלים מסוימים שהיו ספציפיי למרכז הרפואי.

בבית החולים MGH, החוקרים לא זיהו הבדלים בתועלת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי אל מול פסיכותרפיה תמיכתית, בעוד שבבית החולים RIH, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוביל לירידה גדולה יותר בחומרת התסמינים, בהשוואה לפסיכותרפיה תמיכתית.

לאחר 24 שבועות, שיעורי התגובה הכוללים לטיפול קוגניטיבי עמדו על 84.6% (22 מבין 26 חולים) בבית החולים MGH ועל 83.3% (15 מבין 18 חולים) בקבוצת RIH. באשר לפסיכותרפיה תמיכתית, השיעורים המקבילים עמדו על 69.2% (18 מבין 26 חולים) בבית החולים MGH, בהשוואה ל-45.5% (10 מבין 22 חולים) בבית החולים RIH.

שני הטיפולים הובילו גם לשיפור בתסמיני דיכאון, תובנה בנוגע להפרעת דימוי הגוף, איכות חיים וליקוי תפקודי מתחילת המחקר עד לאחר 24 שבועות, אך השינוי במדדי איכות החיים היו גדולים יותר משמעותית בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, בהשוואה לפסיכותרפיה תמיכתית.

JAMA Psychiatry. Published online February 20, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה