Colorectal cancer

סיגמואידוסקופיה גמישה מפחיתה שיעורי תמותה מכל-סיבה (Ann Intern Med.)

במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בעוד שבדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מסייעות בהפחתת תמותה עקב הממאירות, סיגמואידוסקופיה גמישה מלווה גם בהפחתת הסיכון לתמותה מכל-סיבה. החוקרים בחנו מחדש את העדויות עליהן התבססו המלצות מטעם ה-USPSTF ומצאו כי בדיקות סקר באמצעות סיגמואידוסקופיה גמישה מפחיתות תמותה מכל-סיבה עם ירידה אבסולוטית בסיכון בעלת חשיבות קלינית, בהשוואה להתערבויות מניעה אחרות.

המסקנה אליה הגיעו מומחי ה-USPSTF בנוגע לתמותה מכל-סיבה התבססה בחלקה על מטה-אנליזה של ארבעה מחקרים אקראיים, שערכו השוואה בין בדיקת סקר על-בסיס סיגמואידוסקופיה גמישה ובין אי ביצוע בדיקת סקר. הסקירה כללה תוצאות משני מדגמי העוקבה הגדולים ממחקר NORCCAP (Norwegian Colorectal Cancer Prevention) כאילו שני המדגמים הללו היוו מחקר יחיד.

מחקר NORCCAP כלל שני מדגמי מחקר ייחודיים בשל ההחלטה לאחר הסקירה להרחבת גיל המשתתפים ולכלול נבדקים צעירים יותר. לכן, שתי הקבוצות חולקו באקראי בנפרד. החוקרים מציינים כי במדגם הצעיר יותר (גילאי 50-54 שנים) תועד שיעור אירועים נמוך יותר והם חולקו באקראי ביחס שונה לבדיקות סקירה לעומת ביקורות (יחס 1:5.4 במקום יחס 1:3 בקבוצה המבוגרת יותר). לכן, הסקירה של USPSTF עשויה להיות שגויה בשל איסוף הנתונים כולם יחדיו.

במחקרם החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת תמותה מכל-סיבה עם בדיקות סקר סיגמואידוסקופיה גמישה על-בסיס הנתונים משני מדגמי NORCCAP כמחקרים פרטניים. כאשר התייחסו למדגמים הללו בנפרד כשתי קבוצות שונות (ולא שילוב הקבוצות יחדיו), הסיכון היחסי לתמותה מכל-סיבה נטה לטובת סיגמואידוסקופיה גמישה.

הסיכון היחסי לתמותה מכל-סיבה נטה לטובת בדיקת הסקר בקבוצת הגיל הצעירה יותר (סיכון יחסי של 0.96), בהשוואה למדגם המבוגר יותר (סיכון יחסי של 0.98). באשר לסיכום ההערכה המשולבת בשתי הקבוצות, הסיכון היחסי עמד על 0.98, אך לאחר שנכללו כקבוצה אחת, הסיכון היחסי לתמותה מכל-סיבה עמד על 1.07, שאינו נוטה לטובת סקירה.

כאשר כל מחקרי סיגמואידוסקופיה גמישה נכללו במטה-אנליזה, עם מדגמי NORCCAP בנפרד, התוצאות הצביעו על ירידה בשיעורי תמותה מכל-סיבה (סיכון יחסי של 0.975) לאחר 11-12 שנים.

לפי התחזיות המקובלות באוכלוסית ארצות הברית בגילאי 50-74 שנים, הירידה האבסולוטית בסיכון עומדת על 3.0 מקרי תמותה ל-1,000 אנשים המוזמנים לבדיקת הסקר לאחר מעקב של 11.5 שנים.

החוקרים כותבים כי כאשר המטרה העיקרית של בדיקות סקר היא הפחתת הסיכון לתמותה, אזי העדויות התומכות בסיגמואידוסקופיה גמישה הן הרבה יותר מוצקות, בהשוואה לבדיקות סקר אחרות. הם מאמינים כי יש לבחון מחדש את ההנחיות לאבחנת סרטן מעי גס ורקטום ולשלב בהן את הממצאים העדכניים.

Ann Intern Med. Published online August 22, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה