Colorectal cancer

תזונה ופעילות גופנית מלוות בסיכון מופחת לתמותה בחולי סרטן מעי גס (JAMA Oncol.)

הליכה פעילות גופנית

הרגלי תזונה נכונים והקפדה על פעילות גופנית עשויים להביא לשיפור בשיעורי ההישרדות של חולים עם סרטן מעי גס, כך עולה מתוצאות מחקר תצפיתי חדש, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת JAMA Oncology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנחיות ACS (American Cancer Society) בנושא תזונה ופעילות גופנית לשורדי מחלות ממאירות כוללות: (1) שמירה על משקל גוף בריא; (2) פעילות גופנית ; ו-(3) דיאטה הכוללת פירות, ירקות ודגנים מלאים. לא ידוע אם בחולים עם סרטן מעי גס המקפידים על הנחיות אלו שיעורי ההישרדות טובים יותר.

מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל 992 חולים עם סרטן מעי גס בשלב III, אשר לקחו חלק במחקר CALGB 89803 להערכת טיפול כימותרפי אדג’וונטי בין 1999-2001. הנתונים במחקר הנוכחי נבחנו בין נובמבר 2016 ועד דצמבר 2017.

החוקרים הקצו מדד ACS לכל אחד מהמשתתפים במחקר, על-בסיס מדד מסת הגוף; פעילות גופנית וצריכת פירות, ירקות, דגנים מלאים ובשר אדום/מעובד (טווח מדדים בין 0-6 נקודות, כאשר ציון גבוה יותר מעיד על התנהגות בריאה יותר). בנוסף, הם בחנו מד שכלל גם צריכת אלכוהול בנוסף לגורמים האחרים (טווח של 0-8). אורחות החיים נבחנו במהלך הטיפול הכימותרפי ושישה חודשים לאחר הטיפול והתוצאים העיקריים כללו את יחסי הסיכויים להישרדות ללא-מחלה, הישרדות ללא-הישנות והישרדות כוללת.

במהלך חציון מעקב של 7 שנים החוקרים זיהו 335 הישנויות ו-299 מקרי תמותה (43 מקרי תמותה ללא הישנות). בהשוואה לחולים עם מדד ACS של 0-1 נקודות (262 חולים, 26%), באלו עם מדד של 5-6 נקודות (91 חולים, 9%) תועד סיכון נמוך ב-42% לתמותה במהלך תקופת המחקר וסיכוי גבוה יותר לשרוד ללא-מחלה (יחס סיכון של 0.69).

כאשר החוקרים כללו צריכת אלכוהול במדד, יחסי הסיכון המתוקנים בהשוואה מטופלים עם מדד של 6-8 נקודות (162 מטופלים, 16%), בהשוואה לאלו עם מדד של 0-2 נקודות (187 מטופלים, 91%) עמדו על 0.49 בהערכת הישרדות כוללת, 0.58 בהערכת הישרדות ללא-מחלה ו-0.64 בהערכת הישרדות ללא הישנות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שמירה על משקל גוף בריא, הקפדה על פעילות גופנית ודיאטה עתירת פירות, ירקות ודגנים מלאים, מלווה בהישרדות ארוכה יותר לאחר אבחנת סרטן מעי גס בשלב III.

JAMA Oncol. Published online April 12, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה