Colorectal cancer

מדד מסת גוף אינו מספק הערכה הולמת של הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Oncol)

בקרב חולים עם סרטן מעי גס ורקטום, מדדים להערכת הרכב הגוף על-בסיס בדיקת CT (Computed Tomography) מנבאים טוב יותר מדד מסת הגוף (Body Mass Index, או BMI) את הסיכון למחלות לב, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,839 משתתפים (גיל ממוצע של 61.9 שנים) במאגר הסרטן KPNC (Kaiser Permanente Northern California) בגילאי 18-80 שנים, לאחר ניתוח לטיפול בסרטן מעי גס ורקטום, אשר אובחנו עם ממאירות פולשנית בשלב IIII. מדדי הרכב הגוף על-פי החולה המותנית השלישית בנקודת זמן אחת. מטרת החוקרים הייתה לקבוע אילו מדדי הרכב הגוף מלווים עם הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום.

התוצא העיקרי היה הזמן עד להופעה ראשונה של סיבוך קרדיווסקולארי מג’ורי לאחר אבחנת סרטן מעי גס ורקטום, כולל אוטם שריר הלב, אירוע מוחי ותמותה קרדיווסקולארית.

חלק גדול מהמשתתפים במחקר היו מעשנים לשעבר (1,127 משתתפים, 40%) או בהווה (340 משתתפים, 12%), עם יתר לחץ דם (1,150 משתתפים, 55%), היפרליפידמיה (1,389 משתתפים, 49%) וסוכרת מסוג 2 (573 משתתפים, 20%).

שיעורי ההיארעות המצטברים של סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים עשר שנים לאחר אבחנת סרטן מעי גס ורקטום עמדו על 19.1%. החוקרים זיהו קורלציה חיובית בין מדד מסת הגוף ובין חלק ממדדי הרכב הגוף על-בסיס בדיקת ה-CT. עם זאת, מדד מסת הגוף לא נקשר עם סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים; מהשוואת קטגוריות BMI של 35 ומעלה אל מול 18.5-24.9 עלה יחס סיכון של 1.23 (רווח בר-סמך 95% של 0.85-1.77; p=0.50).

מנגד, החוקרים זיהו קשר בין שטח רקמת שומן ויסארלי ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים; מהשוואת החמישון העליון והתחתון עלה יחס סיכון של 1.54 (p=0.04). שטח רקמת שומן תת-עורי לא נקשר עם סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים (p=0.65) וכך גם מסת השריר (p=0.92). עם זאת, צפיפות השריר בהדמיה נקשרה עם הסיבוכים הקרדיווסקולאריים המג’וריים, כאשר בהשוואת החמישון העליון והתחתון חושב יחס סיכון של 0.67 (p=0.02).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי רקמת שומן ויסארלי וצפיפות השריר בהדמיה הינם גורמי סיכון אפשריים לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים. למדד מסת הגוף חשיבות מוגבלת בחיזוי הסיכון למחלות לב וכלי דם באוכלוסיה זו.

JAMA Oncol 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה