Colorectal cancer

ההשפעה של נוגדי-דלקת שאינם סטרואידים ואספירין על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Natl Cancer Inst)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of The National Cancer Institute עולים הבדלים בהיקף הירידה בסיכון לתתי-סוגים של סרטן מעי גס ורקטום בעקבות שימוש סדיר בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים ואספירין. טיפול קבוע בתרופות אלו מלווה בירידה בולטת יותר בסיכון לממאירות עם Microsatellite Instability, ללא מוטאציות KRAS או BRAF.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן מעי גס ורקטום הינה מחלה הטרוגנית ואין מידע רב אודות הקשר עם תתי-סוגים שונים מבחינה מולקולארית.

הסקירה כללה 2,444 מקרים עם אבחנה ראשונה של סרטן מעי גס ורקטום ו-3,130 ביקורות בריאות ממחקר מקרה-ביקורת מבוסס-אוכלוסיה מגרמניה. דגימות רקמת גידול נבחנו לזיהוי שינויים מולקולאריים פתולוגיים מג’וריים: מוטאציות BRAF, KRAS, MSI ו-CpG Island. מידע אודות שימוש קודם או נוכחי בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, כולל אספירין, התבסס על ראיונות עם המטופלים.

מהנתונים עולה כי שימוש סדיר בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים לווה בסיכון מופחת לממאירות במידה והייתה עדות ל-MSI (יחס סיכויים של 0.66), העדר מוטאציות BRAF (יחס סיכויים של 0.67) או מוטאציית KRAS (יחס סיכויים של 0.68). שימוש סדיר בתרופות אלו נקשר בקשר פחות ברור ובעיקר לא-מובהק עם ירידה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום במקרים של גידולים עם MSI-High, מוטאציות BRAS או KRAS.

מניתוח ספציפי יותר עלה כי במקרה של גידולים עם MSI-High, שימוש בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים לווה בירידה בולטת יותר משמעותית בסיכון לממאירות בהעדר מוטאציות BRCA או KRAS (יחס סיכויים של 0.34), אך לא כך היה במקרים של גידולים עם MSI-High בנוכחות מוטאציות BRAF או KRAS. הממצאים היו דומים עם טיפול באספירין.

J Natl Cancer Inst. 2019;111(5):475-483

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה