Congestive heart failure

שתיית אלכוהול מתונה אינה מעלה את הסיכון להחמרת אי-ספיקת לב (JAMA Netw Open)

חולים מעל גיל 65 שנים עם אבחנה חדשה של אי-ספיקת לב יכולים לשתות כמות מתונה של אלכוהול ללא החמרת המחלה הלבבית, כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע אם צריכת אלכוהול מלווה בהישרדות מוגברת בקרב קשישים עם אי-ספיקת לב. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי כלל 5,888 מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה, אשר גויסו ממחקר Cardiovascular Health Study בין יוני 1989 ועד יוני 1993 מארבעה מרכזים בארצות הברית. מבין כלל המשתתפים, ב-393 חולים נקבעה אבחנה חדשה של אי-ספיקת לב במהלך תשע שנות המעקב עד יוני 2013.

צריכת אלכוהול סווגה לארבע קטגוריות: הימנעות מאלכוהול (אלו שלא שתו כלל אלכוהול), שתיית אלכוהול בעבר, שתיית עד שבעה משקאות אלכוהול בשבוע, או שתיית למעלה משבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע. התוצא העיקרי כלל את הישרדות החולים לאחר אבחנה של אי-ספיקת לב.

מדגם המחקר כלל 393 חולים עם אבחנה חדשה של אי-ספיקת לב (גיל ממוצע של 78 שנים). צריכת אלכוהול לאחר אבחנה דווחה ב-129 חולים (32.8%). בקרב אלו שדיווחו כי נמנעו מצריכת אלכוהול, 32.1% היו גברים, 78% היו לבנים ו-22% היו בעלי הכנסה גבוהה. בקרב אלו שדיווחו על צריכת אלכוהול בעבר, 49% היו גברים, 92% היו לבנים ו-43% היו בעלי הכנסה גבוהה. בקרב אלו ששתו עד שבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע, 58% היו גברים, 92% היו לבנים ו-47% היו בעלי הכנסה גבוהה. לסיום, בקבוצת החולים ששתו למעלה משבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע, 82% היו גברים, 94% היו לבנים ו-64% היו בעלי הכנסה גבוהה). ממצאים אלו מעידים כי עם עליה בהיקף צריכת אלכוהול, מאלו שנמנעו לחלוטין, אלו ששתו אלכוהול בעבר, אלו ששתו עד שבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע ואלו ששתו למעלה משבעה משקאות בשבוע, לוותה בעליה בשיעור הגברים, בשיעור הלבנים ובשיעור בעלי הכנסה גבוהה. לאורך ארבע הקטגוריות של צריכת אלכוהול, שיעור החולים שלא עישנו מעולם הלך ופחת (58.3%, 44.8%, 35.7% ו-29.4%, בהתאמה), לצד עליה בשיעור המעשנים בעבר (34.5%, 38.5%, 50% ו-52.9%, בהתאמה).

לאחר תקנון לגורמים אחרים, צריכה של עד שבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע לוותה בהארכה של 383 ימים בהישרדות, בהשוואה לאלו שנמנעו מאלכוהול. למרות שהממצאים היו מוגבלים בשל המספר הקטן של המשתתפים בצרכו למעלה משבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע, החוקרים זיהו קשר משמעותי בצורת U הפוך בין צריכת אלכוהול ובין ההישרדות.

ממודל רב-משתני עלה כי מרווח הזמן הממוצע מאבחנת אי-ספיקת לב ועד לתמותה עמד על 2,640 ימים בקרב אלו שלא שתו אלכוהול מעולם, 3,046 ימים בקרב אלו ששתו עד שבעה משקאות בשבוע ו-2,806 באלו ששתו למעלה משבעה משקאות אלכוהוליים בשבוע. צריכה של 10 משקאות בשבוע לוותה בהישרדות הארוכה ביותר, ממוצע של 3,381 ימים מאבחנת אי-ספיקת לב.

ממצאי המחקר מעידים כי צריכת אלכוהול מוגבלת בקרב קשישים עם אבחנה של אי-ספיקת לב מלווה בתועלת הישרדותית, בהשוואה לאלו שנמנעו מצריכת אלכוהול. ממצאים אלו מציעים כי ייתכן ובקשישים שפיתחו אי-ספיקת לב אין צורך להימנע מצריכת אלכוהול מתונה.

JAMA Netw Open. Published online December 28, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה