Depression

השוואת טיפול בזרם ישיר אל מול Escitalopram להקלה על דיכאון (N Engl J Med)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine, עולה כי טיפול בזרם ישיר (tDCS או Transcranial Direct-Current Stimulation) פחות יעיל בהשוואה לטיפול ב-Escitalopram (ציפרלקס) בחולים עם דיכאון. בנוסף, הטיפול בזרם חשמלי לווה בשכיחות גבוהה יותר של אירועים חריגים.

במסגרת המחקר החוקרים השלימו השוואה בין טיפול  בזרם חשמלי ובין טיפול ב-Escitalopram להקלה על דיכאון.

המחקר נערך במרכז יחיד ונועד לבחון העדר-נחיתות של הטיפול בזרם חשמלי, אל מול Escitalopram, בטיפול במבוגרים עם דיכאון חד-קוטבי. לצורך כך, החוקרים חילקו באקראי חולים לטיפול בגירוי חשמלי עם פלסבו, גירוי דמה עם Escitalopram, או גירוי דמה עם פלסבו. הגירוי החשמלי ניתן במשך 30 דקות,  15 ימי עבודה רצופים, ולאחר מכן ניתן טיפול שבועי למשך שבעה שבועות. Escitalopram ניתן במינון של 10 מ”ג ליום למשך שלושה שבועות ו-20 מ”ג ליום לאחר מכן.

התוצא העיקרי של המחקר היה השינוי במדד HDRS-17 (Hamilton Depression Rating Scale), בו הציון נע בין 0 עד 52, כאשר מדד גבוה יותר מעיד על דיכאון חמור יותר. העדר-נחיתות של tDCS לעומת Escitalopram הוגדר לפי הגבול התחתון של רווח בר-סמך להבדל בירידה במדד, שעמדה על לפחות 50% ההבדל במדדים עם פלסבו לעומת Escitalopram.

במסגרת המחקר חולקו באקראי 245 חולים, כאשר 91 חולים חולקו לטיפול ב- Escitalopram, 94 לגירוי חשמלי ו-60 לקבוצת פלסבו. בניתוח לפי כוונה לטפל, הירידה הממוצעת במדד מתחילת המחקר עמדה על 11.3 נקודות עם Escitalopram, 9.0 נקודות עם גירוי חשמלי ו-5.8 נקודות עם פלסבו.

הגבול התחתון לרווח בר סמך להבדל בירידה עם tDCS לעומת Escitalopram (2.3- נקודות) היה קטן משולי העדר-נחיתות שעמדו על 2.75- נקודות (50% מההבדל בין פלסבו ו- Escitalopram ולכן לא ניתן היה לקבוע כי גירוי חשמלי אינו נחות, בהשוואה ל- Escitalopram.

Escitalopram וגירוי חשמלי היו שניהם עדיפים על פלסבו  (הבדל של 5.5 נקודות ו-3.2 נקודות לעומת פלסבו, בהתאמה).

בחולים בקבוצת הטיפול ב-tDCS תועדו שיעורים גבוהים יותר של אודם בעור, טינטון ועצבנות, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות והופעה חדשה של מאניה תועדה בשני חולים בקבוצת הגירוי החשמלי. בחולים שטופלו ב- Escitalopram תועדה שכיחות גבוהה יותר של ישנוניות ועצירות, בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בטיפול בדיכאון הם לא הצליחו להוכיח העדר-נחיתות של גירוי חשמלי אל מול Escitalopram במהלך תקופה של עשרה שבועות, כאשר הגירוי החשמלי לווה בשכיחות גבוהה יותר של אירועים חריגים.

N Engl J Med. 2017;376:2523-2533

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה