Depression

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב באמצעות האינטרנט מביא להקלה בחרדה ודיכאון (JAMA Psychiatry)

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב באמצעות האינטרנט, הן לבדו והן בשילוב עם קבוצת תמיכה אינטרנטית, הינו יעיל יותר מטיפול ראשוני סטנדרטי להקלה על דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת JAMA Psychiatry.

החוקרים התמקדו בחולים עם אינטרנט וגישה זמינה לדואר אלקטרוני. כל החולים גם נדרשו למדד של 10 נקודות ומעלה בסולם Generalized Anxiety Disorder או במדד Patient Health Questionnaire ולא סבלו מתלות באלכוהול, אובדנות פעילה, או הפרעה פסיכיאטרית חמורה אחרת.

בתגובה להתראה אלקטרונית ברשומה הממוחשבת, הרופאים הראשוניים מ-26 מרפאות בפיטס בורג הפנו 2,884 חולים בגילאי 18-75 שנים למחקר, בתקופה שבין אוגוסט 2012 ועד ספטמבר 2014.

המחקר התבסס על תוכנת Beating the Blues Computerized Cognitive-Behavior Therapy, הכולל סרטון מבוא בן עשר דקות ולאחריו שמונה מפגשים אינטראקטיביים בני 50 דקות, אותם עודדו המטפלים את החולים להשלים כל 1-2 שבועות.

בסופו של דבר, 704 חולים ענו על קריטריוני המחקר וחולקו באקראי לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד (301 חולים), שילוב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב עם קבוצת תמיכה אינטרנטית (302 חולים), או טיפול סטנדרטי (101 חולים). מרבית המשתתפים במחקר היו לבנים, כ-80% היו נשים והגיל הממוצע עמד על 42.7 שנים.

לאחר שישה חודשים, כ-84% מהחולים בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד החלו את התכנית, 37% השלימו את כל שמונת המפגשים. בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב+קבוצת תמיכה אינטרנטית, 75% התחברו לקבוצת התמיכה לפחות פעם אחת, מהם 62% כתבו לפחות הערה או עדכון אחד.

לאחר שישה חודשי מעקב, איכות החיים על-רקע בריאות נפשית נבחנה על-פי מדד Short-Form Health Survey Mental Health Composite Scale. תסמיני דיכאון וחרדה נבחנו על-פי מדד PROMIS (Patient Reported Outcomes Measurement Information System).

החוקרים זיהו לאחר שישה חודשים שיפור באיכות החיים על-רקע בריאות נפשית, בתסמיני מצב רוח וחרדה בקבוצת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב + קבוצת תמיכה אינטרנטית וכן בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד.

עם זאת, בהשוואה לחולים תחת טיפול סטנדרטי, בקבוצת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב בלבד זוהה לאחר שישה חודשים שיפור משמעותי בגודל ההשפעה על תסמיני מצב רוח לפי מדד POMIS (גודל השפעה של 0.31) ובתסמיני חרדה לפי מדד זה (גודל השפעה של 0.26). השיפור נותר לאורך שישה חודשים מאוחר יותר.

עוד זיהו החוקרים השפעה תלוית-מינון לפיה ככל שהחולים השלימו מספר רב יותר של מפגשי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוחשב, כך חל שיפור גדול יותר בגודל ההשפעה. השפעה תלוית-מינון זו מאשרת את חשיבות מעורבות החולים.

JAMA Psychiatry. Published online November 8, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר מכבי: 43% מהציבור הישראלי מדווח על שינוי לרעה במצבו הנפשי מאז פרוץ המלחמה (מכבי שירותי בריאות)

    סקר חדש ומקיף שערכה מכבי שירותי בריאות במלאת חצי שנה למלחמת 'חרבות ברזל' חושף את המצב הבריאותי של הציבור הישראלי, כפי שהוא עצמו תופס אותו, רגע לפני חג הפסח. מהסקר עולה נתון מדאיג: עליה של יותר מ-100% בשיעור האזרחים שתופסים את מצבם הבריאותי כבינוני או גרוע בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, כאשר הקשר בולט במיוחד בקרב נשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. המחקר התצפיתי כלל למעלה מ-4.1 מיליון משתתפים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם (גיל חציוני של 44 שנים) ממאגר נתונים רפואיים ביפן. התוצא העיקרי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה