Diabetes

מה בין שינויים במשקל הגוף ובין אירועים קרדיווסקולאריים בחולי סוכרת? (מתוך כנס ה-EAS)

בחולים עם סוכרת מסוג 2 ושינויים במשקל הגוף קיים סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים, כולל אירועים מוחיים, אוטם שריר הלב ותמותה, בהשוואה לאלו בהם משקל הגוף נותר יציב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך כנס ה-EAS (European Atherosclerosis Society).

במסגרת המחקר אספו החוקרים נתונים אודות שינויים במשקל הגוף בקרב 6,408 חולים עם סוכרת מסוג 2 ממחקרי CARDS, ASPEN ו-TNT, אשר היו במעקב 3, 6 ו-12 חודשים לאחר הקצאה אקראית ולאחר מכן כל שישה חודשים.

התוצא העיקרי היה כל אירוע כלילי, תוצא משולב של תמותה עקב מחלת לב כלילית, אוטם שריר הלב, החייאת דום לב, רה-וסקולריזציה כלילית ואנגינה חדשה או לא-יציבה.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 61.7 שנים, 31.7% מהמשתתפים היו נשים ומדד מסת הגוף הממוצע עמד על 29.2 ק”ג למטר בריבוע.

השינוי הממוצע במשקל הגוף במהלך המעקב עמד על 0.9 ק”ג, כאשר במשתתפים במחקרי CARDS ו-ASPEN תועדה עליה של 1.3 ו-1.1 ק”ג במשקל הגוף, בהתאמה, כאשר בקרב אלו במחקר TNT נרשמה ירידה של 0.2 ק”ג.

מחישוב ASV (Average Successive Variability) במשקל בין ביקורי המעקב, החוקרים מצאו כי חציון ASV עמד על 1.72 ק”ג. הגדרת וריאביליות גבוהה ונמוכה של משקל הגוף נקבעה לפי מדד ASV מעל ומתחת לחציון.

החוקרים מדווחים כי ב-3,205 משתתפים תועדה וריאביליות גדולה במשקל הגוף, בהשוואה ל-3,202 משתתפים בהם תועדה שונות קטנה במשקל הגוף. בקרב אלו בעלי וריאיבליות גדולה במשקל תועדה שכיחות גבוהה יותר של מעשנים פעילים, מדד מסת גוף ומשקל גוף גבוהים ושינוי גדול במשקל הגוף. עוד מציינים החוקרים כי בחולים אלו תועדו רמות HDL וטריגליצרידים נמוכות יותר משמעותית, עם סיכוי גבוה יותר לאירוע קרדיווסקולארי במהלך המעקב (22.4% לעומת 15.7%).

לאחר שלקחו בחשבון את הטיפול, משקל הגוף הממוצע והשינוי במשקל, כמו גם גורמי סיכון ופרופיל השומנים, החוקרים קבעו כי כל עליה של סטיית תקן אחת בוריאביליות משקל הגוף לוותה בסיכון מוגבר ממשעותית לכל אירוע כלילי (יחס סיכון של 1.08).

כל עליה בסטיית תקן אחת בוריאביליות המשקל לוותה גם בסיכון מוגבר משמעותית לאירוע כלילי מג’ורי (יחס סיכון של 1.12); לאירוע קרדיווסקולארי כלשהו (יחס סיכון של 1.08) ולתמותה (יחס סיכון של 1.16).

הסיכונים היו אף גבוהים יותר כאשר החוקרים השוו את החמישון העליון והתחתון של וריאביליות במשקל הגוף – יחס סיכון לכל אירוע כלילי של 1.59, יחס סיכון של 1.82 לאירוע כלילי מג’ורי, יחס סיכון של 1.75 לאירוע קרדיווסקולארי ויחס סיכון של 1.82 לתמותה. בנוסף, החוקרים מדווחים כי בקרב אלו בחמישון העליון של וריאביליות במשקל הגוף, בהשוואה לאלו בחמישון התחתון, תועד סיכון מוגבר לאירוע מוחי (יחס סיכון של 1.92) וסיכון מוגבר לאוטם שריר הלב (יחס סיכון של 1.99).

ההשפעה של שונות במשקל הגוף הייתה הגדולה ביותר באלו בעלי עודף-משקל והשמנת-יתר.

החוקרים סיכמו וקבעו כי בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2, שינויים במשקל הגוף לוו בשיעורי תמותה גבוהים יותר ושיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, ללא תלות בגורמי סיכון מוכרים למחלות לב וכלי דם.

מתוך כנס ה-EAS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה