Diabetes

שומן במוצרי חלב עשוי להגן מפני סוכרת (PLOS Medicine)

במבוגרים עם רמות גבוהות יותר בדם וברקמת שומן של שלוש חומצות שומן, המצויות בקורלציה עם צריכה רבה יותר של מוצרי חלב עתירי שומן, תועד סיכוי נמוך יותר להתפתחות סוכרת מסוג 2, כך עלה ממחקר אפידמיולוגי, שפורסמו בכתב העת PLOS Medicine.

החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין ריכוזי חומצות שומן 15:0 ו-17:0 ו-t16:1n-7 (trans-palmitoleic acid) בדם וברקמת שומן, כסמנים לצריכת שומן במוצרי חלב, ובין היארעות סוכרת מסוג 2.

הסקירה כללה 16 מחקרים פרוספקטיביים מ-12 מדינות (7 מארצות הברית, 7 מאירופה, אחד מאוסטרליה ואחד מטאיוואן). בסך הכול, 63,682 משתתפים במגוון רחב של גילאים ומדדי מסת גוף ו-15,180 מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2 לאורך מעקב ממוצע של תשע שנים.

צריכה רבה יותר של חומצות השומן 15:0, 17:0 ו-t16:1n-7, או כל שלוש חומצות השומן, לוותה בהיארעות נמוכה יותר של סוכרת מסוג 2. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, כולל מדדי השמנה (מדד מסת גוף, היקף מותניים) וייצור שומן (רמות Palmitate, טריגליצרידים), רמות גבוהות יותר של 15:0, 17:0 ו-t16:1n-7 לוו בהיארעות נמוכה יותר של סוכרת מסוג 2. במודל המתוקן ביותר, יחס הסיכון להיארעות סוכרת מסוג 2 לכל אחוזון 10 ל-90 של 15:0 עמד על 0.80; של 17.0 עמד על 0.65; ושל t16:1n-7 עמד על 0.82; כאשר הסיכום של שלוש חומצות השומן יחד העיד על יחס סיכון של 0.71.

מניתוח הנתונים עלו קשרים דומים עם 15:0, 17:0 וסיכום שלוש חומצות השומן, בשני המגדרים, עם קשר בולט יותר בנשים, בהשוואה לגברים (p<0.001). בעוד שלמחקר להערכת הקשרים עם סמנים יש מספר יתרונות, כמו גם מגבלות, הסמנים אינם מבחינים בין מקורות שונים לשומן במוצרי מזון (דוגמת גבינה, יוגורט, חלב) וערפלנים נוספים שלא נלקחו בחשבון במסגרת המחקר.

ממצאים אלו מרמזים לצורך בבחינה חוזרת של התועלת המטבולית האפשרית של שומן במוצרי חלב או במאכלים עתירי שומן, דוגמת גבינה.

PLOS Medicine. Published online October 10, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה