Diabetes

האם צריכה רבה של חומצות שומן רב-בלתי רוויות משפרת הישרדות חולי סוכרת מסוג 2? (BMJ)

בחולים עם סוכרת מסוג 2, צריכה רבה של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, בהשוואה לצריכת פחמימות או חומצות שומן רווי, מלווה בשיעורים נמוכים יותר של תמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת The BMJ.

במסגרת המחקר הפרוספקטיבי ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין חומצות שומן בתזונה ובין תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2. הם התבססו על נתוני מדגם Nurses’ Health Study (1980-2014) ו-Health Professionals Follow-Up Study (1986-2014).

במהלך המעקב תועדו 2,502 מקרי תמותה, כולל 646 מקרי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם. לאחר תקנון רב-משתני, צריכה של חומצות שומן רב-בלתי רוויות לוותה בסיכון מופחת לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לצריכה כוללת של פחמימות: יחסי סיכון בהשוואת הרבעון העליון והתחתון עמדו על 0.76 לצריכה הכוללת של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, 0.69 לצריכת חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, 1.13 לצריכת α-linolenic acid ו-0.75 לצריכת Linoleic Acid.

החוקרים זיהו קשר שלילי עם תמותה כוללת ועם צריכה של כלל חומצות שומן רב-בלתי-רוויות, חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות ו-Linoleic Acid, בעוד שחומצות שומן חד-בלתי-רוויות מן החי, אך לא מן הצומח, לוותה בעליה בשיעורי תמותה מכל-סיבה.

במודלים שבחנו את ההשפעות התיאורטיות של החלפת חומצות שומן רב-בלתי-רוויות בשומנים אחרים, החלפה של 2% מהאנרגיה מחומצות שומן רווי עם כלל חומצות שומן רב-בלתי-רוויות או Linoleic Acid לוותה בירידה של 13% או 15% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהתאמה. החלפת 2% מהאנרגיה שמקורה בשומן רווי בכלל חומצות שומן רב-בלתי-רוויות לוותה בירידה של 12% בסיכון לתמותה מכל-סיבה.

ממצאים אלו מדגישים את חשיבות איכות השומן בתזונה במניעת מחלות לב וכלי דם ותמותה בקרב מבוגרים עם סוכרת מסוג 2.

BMJ 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה