Eating disorders

פרופ’ זינגר בכנס הקייץ של האיגוד לרפואת גריאטרית: חשוב להגדיר במדוייק את ה-frail בקשישים ולבצע התערבות תזונתית מתאימה

במסגרת כנס הקייץ של האיגוד לרפואת גריאטרית שהתקיים ב”סטוקו” בתאריך 2/7/12 (סיקור הכנס מוצג באתר האיגוד לרפואה גריאטרית – כאן )  הציג פרופ’ פייר זינגר (בתמונה) את הנושא של הערכה תזונתית של החולה המבוגר השברירי.

מטרת ההרצאה הייתה להגדיר בצורה מדוייקת וברורה יותר מצבים של תת תזונה cachexia , sarcopenia ו- frailty , ואת עקרונות ומשמעויות ההתערבות התזונתית.

לגבי תת תזונה – פרופ’ זינגר הדגיש שמדובר גם בתהליך דלקתי, ושינויים בהרכב הגוף ובתפקוד, וכן שמצב של תת תזונה מהווה גורם סיכון מוגבר לתמותה.

לגבי הגדרת sarcopenia – זו עודכנה לאחרונה והיא מוצגת כקשורה לתת תזונה, גיל , מחלות אנדוקרינולוגיות, מחלות נוירו-דגנרטיביות וחוסר תנועה וכוללת אובדן מסת שרירים וכוח.

סרקופניה יכולה להיוווצר ללא קשר לגיל אלא לתחלואה נלווית, השמנת יתר ועוד. בכדי להגיע לאבחנה של סרקופניה יש צורך בביצוע בדיקות כמו DEXA ומסת גוף מסוג LEAN ו-FAT.  כאשר קיימים מרקרים ברורים של דלקת האבחנה תהיה של cachexia (תשישות כרונית), וללא מרקרים אלה מדובר על סרקופניה.

שכיחות סקרופניה עולה כצפוי עם הגיל, והיא שכיחה יותר בקרב נשים עד גיל 80. בשני המינים השכיחות מעל גיל 80 היא מעל 50% .  זינגר מדגיש כי סקרופניה יכולה להופיע גם בקרב אנשים עם משקל יתר.  מדובר כאמור בתהליך שקשור לגיל אך התופעה יכולה להיות חריפה על רקע תחלואה.

לגבי frailty – ההגדרה המעודכנת כוללת ירידה במשקל של יותר מ-5 ק”ג בשנה האחרונה, ,תשישות, חולשה, פעילות גופנית נמוכה, הליכה איטית. הוצגו קריטריונים נוספים הקשורים ל-BMI המאפשרים הגדרות מדוייקות יותר, כולל גם דרגות חומרה של frailty .

החשיבות בביצוע האבחנה היא העובדה שבמצב זה הסיכון לתמותה גבוה יותר מאשר באנשים ללא frailty . למצב זה יש קשר הדוק למצב התזונתי (למרות ש-frailty עשוי להתקיים גם אצל אנשים שמנים), ולגורמים נוספים כמו רמות טסטוסטרון ועוד.

למרות כל ההגדרות השונות מציין פרופ’ זינגר שקיים קושי בביצוע אבחנה מדוייקת של כל אחד מהמצבים והוא ממליץ על שימוש בשיטות ניקוד שונות שעשויות להקל.

זינגר עדכן כי במחקר המתקיים גם בישראל (NUTRITION DAY)  נמצא קשר ישיר בין ירידה במשקל, ירידה בצריכת קלוריות, קושי לסיים ארוחה וסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בגיל המבוגר.

זינגר סקר פרמטרים שונים לחיזוי כמו PANDORA , ומיכשור בדיקה כמו HANDGRIP ונוספים העשויים להקל על האבחנה.

בדיקה נוספת שזינגר הזכיר היא קלורמיטריה בלתי ישירה המאפשרת קבלת נתוני הוצאה אנרגטית בצורה מאוד מדוייקת בתהליך לא פולשני. מסתבר, כך הדגיש זינגר, ששיטות חישוב שונות להוצאה אנרגטית עלולות לטעות בעד כ-40% בהערכת ההוצאה האנרגטית ולכן לבדיקה זו חשיבות רבה.

מכאן עבר זינגר לדון בהתערבויות, והראה מחקרים שונים כיצד התערבות תזונתית משיגה שיפור משמעותי , גם בקרב אנשים שעברו ניתוח לאחר שבר במפרק הירך.

העיקרון של ההתערבות התזונתית , הסביר זינגר ,היא לתת תזונה בהתאם להוצאה האנרגטית של המטופל. המחקר שנעשה ע”י הקבוצה של זינגר הראה ירידה מאוד גבוהה בסיבוכים בקרב המטופלים שקיבלו התערבות תזונתית מתאימה (מ-82% ל-27% ), ואף קיצור של כיומיים אישפוז. במסגרת ההתערבות התזונתית לחלבונים תפקיד מרכזי, הדגיש זינגר.

בסיום ההרצאה התייחס זינגר לבעייתיות הרבה של מצב השכיבה שמאפיין חולים מאושפזים רבים, מצב הגורם לפגיעה במסת השריר והכוח. יש לקחת מצב זה בחשבון בעת שמבצעים התערבות תזונתית מתאימה, כשהשאיפה היא לנסות להביא את החולה לידי תנועה ככל האפשר. זינגר הראה כיצד ניתן, אפילו בטיפול נמרץ,  בחולים פסיביים, לבצע פעילות גופנית במיטת החולה עצמו.

פעילות זו ביחד עם ההתערבות התזונתית נועדה להקטין את הנזקים של המצבים השונים שהוגדרו בהרצאה, לשפר את איכות חיי החולים, ולהפחית את עלויות הטיפול הכוללות בסיבוכים.

לצפייה בהרצאה המלאה – נא להקליק כאן  

ההרצאה הוצגה ותועדה בחסות בלתי תלויה של חברת אבוט

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה