Emergency medicine

כלי חדש עשוי לסייע בהנחיית טיפול בדליריום ואי-שקט בקשישים בחדרי מיון (Ann Emer Med)

כלי חדש לניהול דליריום ואי-שקט בקרב מטופלים בגילאי 65 שנים ומעלה בחדרי מיון כולל חמישה צעדים: הערכה, אבחנה, בירור, מניעה וטיפול (ADEPT כקיצור של Assess, Diagnose, Evaluate, Prevent, Treat). במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Emergency Medicine מתארים החוקרים את השימוש בכלי החדש.

החוקרים מסבירים כי נדיר שבקשישים בגילאים אלו תסמיני אי-שקט ודליריום ינבעו מהופעה חדשה של הפרעה פסיכוטית או סכיזופרניה ולכן כמעט תמיד יש להניח כי קיימת סיבה רפואית לתלונות, עד שיוכח אחרת. יתרה מזאת, התסמינים והסימנים במקרים אלו עשויים להיות עדינים או לא-אופייניים ולכן ישנה חשיבות להשלמת הערכה מקיפה.

·       הערכה (Assess) = יש להשלים בירור מקיף לזיהוי גורמים אפשריים. הצעד הראשון הוא לקבוע אם מדובר במצב מסכן-חיים, דוגמת היפוקסיה והיפוגליקמיה, לאחר מכן להבטיח את בטיחות הצוות הרפואי והמטופל. בהמשך יש לבחון אם חל שינוי מהתפקוד הבסיסי של המטופל ואת לוח הזמנים. יש להשלים אנמנזה רפואית, סקירת תרופות ומידע מבני משפחה ומטפלים. לאחר מכן, יש להשלים בדיקה גופנית בחיפוש אחר גורמים העשויים להוביל למצב המטופל, כולל חבלה או זיהומים.

·       אבחנה (Diagnose) = החשיבות במקרה זה היא לקבוע את נוכחות דליריום. יש להשלים בדיקות סקר לדליריום, כאשר סימנים ברורים כוללים הופעה פתאומית של שינוי במצב הכרה, תסמינים המופיעים ונעלמים, הפרעת קשב, שינוי במצב הכרה או חסר זיכרון חדש. יש להשלים בדיקות סקר להפרעות נוירו-קוגניטיביות מג’וריות, דוגמת דמנציה או הפרעות פסיכיאטריות.

·       הערכה (Evaluate) = הדגש במקרה זה הוא לנסות לזהות את הגורם לדליריום. יש להשלים בירור לאי-שקט או בלבול, כאשר יש לקחת בחשבון כי זיהום מהווה את הגורם הנפוץ ביותר לדליריום בחדרי מיון, לאחריו הפרעה נוירולוגית אקוטית כמו אירוע מוחי. בדיקות כלליות במקרים אלו כוללות ספירת דם, אק”ג, פאנל מטבולי, בדיקת סוכר בדם ובדיקת שתן עם תרבית. בדיקות ממוקדות יבוצעו בהתאם לממצאים שעלו מאנמנזה, בדיקה גופנית ותסמינים.

·       מניעה (Prevent) = יש לנקוט באמצעים מניעת דליריום ברמת המטופל (כולל טיפול במצב רפואי אקוטי, הקלה על כאב, התייחסות לתסמינים נלווים) וברמת בית החולים (שהות בחדר מיון לאורך 10 שעות ומעלה נקשרה עם סיכון מוגבר לדליריום ולכן יש לקבוע פרוטוקולים לקיצור משך השהות במיון של חולים בסיכון לדליריום).

·       טיפול (Treat) = גישה משולבת לטיפול כוללת הסחת דעת והרגעה או סרטן מבני המשפחה; יש להשתמש במילים כדי להרגיע את החולים; טיפול תרופתי פומי ישמש במקרים בהם האפשרויות האחרות כשלו או בחולים תחת טיפול אנטי-פסיכוטי קודם. מתן טיפול תרופתי בזריקה לשריר או לווריד ישמש במידה וטיפול פומי אינו-יעיל או כאשר החולים בסיכון לפגוע בעצמם או באחרים. יש להימנע ממתן בנזודיאזפינים, העלולים להאריך את משך הטשטוש או להגדיל את הסיכון לדליריום. יש לצמצם ככל האפשר את הסיכון לתופעות לוואי ונזקים למטופל ולהימנע ממתן תרופות העלולות לסכן את החולים או במינון לא מתאים.

Ann Emer Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

  • סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Heart Assoc)

    סכיזופרניה מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, כאשר הקשר בולט במיוחד בקרב נשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. המחקר התצפיתי כלל למעלה מ-4.1 מיליון משתתפים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם (גיל חציוני של 44 שנים) ממאגר נתונים רפואיים ביפן. התוצא העיקרי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה