Epilepsy

ד”ר VOGES : ” לאור הניסיון הרב שצברנו עם למעלה מ 220 מטופלים ב VNS כיום אנו נוטים להפנות מטופלים ל- VNS, לאחר ניסיון של 4 תרופות אנטי-אפילפטיות בלבד ”


  • בסוף סיכום זה ישנו קישור לווידאו + שקופיות  של ההרצאה.

ביוני 2017 נערך בבית החולים וולפסון כינוס של הליגה הישראלית למניעת אפילפסיה ( ה ILAE ) .כאו אנו מסמים את הרצאתו של ד”ר Berthold Voges ,מהמבורג גרמניה-  מנהל יחידת האפילפסיה הגדולה ביותר בגרמניה ובין הגדולות בכל אירופה. בנוסף לניסיון רב בטיפול תרופתי, הם מבצעים גם ניתוחי אפילפסיה ובעלי ניסיון בטיפול בנוירוסטמולציה כגון VNS ו- DBS

ד”ר VOGES  הוא נוירולוג בעל התמחות-על כפולה באפילפסיה ורפואת שינה. הוא מנהל את יחידת האפילפסיה בבית החולים האוניברסיטאי בהמבורג המונה סה”כ 70 מיטות אשפוז מתוכם 19 מיטות וידאו EEG , ו-5 מיטות כמעבדת שינה ועשרות אנשי צוות רפואי.

עד כה, ביחידה שלהם הושתלו 220 מטופלים ב VNS , אשר 173 מהם נמצאים עדיין במעקב רציף עם ממוצע מעקב של 6 שנים וניתן לדעת את תוצאות הטיפול לגביהם. ד”ר VOGES ציין שהניסיון שלהם מראה ש 73% מהמטופלים הגיבו לטיפול ב VNS  בצורה משמעותית בהפחתה של לפחות 50% מההתקפים כאשר הניסיון שלהם מראה גם ש 7% מהמטופלים חופשיים לחלוטין מהתקפים.

ד”ר VOGES ציין שלפני כשנתיים הם החלו להשתמש במודל החדש של ה VNS ה AspireSR שהוא למעשה מודל ”חכם” יותר של הטיפול וזאת כיוון שהוא נותן גירוי וגאלי נוסף בעקבות עליה חדה בקצב הלב שבמעל ל 80% מהמטופלים משויכת להתקף אפילפטי או מצב שלפני התקף . כל זאת במטרה למנוע את ההתקף או לקצר אותו משמעותית ואף למנוע את הכללתו. עד כה יש להם ניסיון עם 37 מטופלים שהושתלו ב VNS מסוג ה SR , עם מעקב ממוצע של 12 חודשים. התוצאות הינן מרשימות מבחינתו: במטופלים שהושתלו בדגם ה SR כטיפול ראשוני, 73% מהמטופלים הגיבו לטיפול כבר אחרי שנה, נתון שהוא גבוה יותר משמעותית מהספרות הידועה על VNS מהדור הקודם . במטופלים שהחליפו את הVNS הישן שלהם לדגם ה SR החדשני , ראו שב 86% ממטופלים אלו יש הפחתה משמעותית נוספת בכמות ההתקפים ובמדדים מקובלים נוספים . ד”ר VOGES  סיכם שהניסיון שלהם בהמבורג מראה חד משמעית שהטיפול ב VNS מדגם ה SR מציג תוצאות טובות יותר מאשר הטיפול ב VNS רגיל.


  • כיום, לאחר הניסיון הרב שנצבר ביחידה שלהם בהמבורג , הם מפנים לטיפול ב VNS מטופלים שלא מתאימים לניתוח לאחר טיפול שלא הביא לחופש מהתקפים ב 4 תרופות אנטי-אפילפטיות בלבד . הוא אף ציין שלרוב, מטופלים  ב VNS ירדו בהמשך לטיפול במינון התרופתי שלהם ל 2 תרופות בלבד. בנוסף- מטופלים רבים הפסיקו ליטול תרופות אנטי דיכאוניות כתוצאה מהטיפול ב VNS.

בהמשך ההרצאה ד”ר VOGES הציג סיכומי מקרה של 2 מטופלים בהרצאתו :

מטופל 1:

בן 28, סובל מגיל 3 מהתקפים היפר מוטוריים, מאובחן באפילפסיה פרונטלית ימנית בעל מוקד שלא ניתן לכריתה , חווה כ 20-60 התקפים חודשיים הנמשכים כ 20 שניות . בעברו ניסה כ 8 תרופות אנטי-אפילפטיות ובנוסף סובל מחרדה, תוקפנות ודיכאון. מטופל זה באופן חריג ( בגלל המלצה מחבר) בחר לעבור השתלת DBS , למרות שהוצע גם VNS . מטופל זה חזר לביקורת לאחר 3 חודשים ללא שום הטבה בהתקפים אך עם תופעת לוואי קשה של הפרעות חמורות בשינה ותופעות נוספות כגון עליה באגרסיביות. ד”ר VOGES ציין ש 50% מהמטופלים שלהם ב DBS סובלים מהפרעות שינה בעקבות הגירוי המוחי ( נתון שאף מוכר גם בספרות) . לאחר שנתיים של תופעות לוואי קשות וללא הטבה, המטופל הושתל ב VNS מדגם ה SR . לאחר 9 חודשי טיפול מטופל זה הפחית מעל ל 75% מהתקפים וכן ההתקפים הם קצר ביותר וההתאוששות מידית !! למטופל זה גם הופסקו כל ההפרעות במהלך השינה.

מטופל 2 :

מאובחן בסינדרום Lennox-Gastaut , חווה התקפים כלליים בתדירות של 30-80 לחודש בעיקר טונים-קלוניים עם אשפוזים על רקע סטטוסים. בנוסף הפרעות התנהגותיות כגון אגרסיביות . מ 2004 הוא מקבל 2 תרופות אנטי-אפילפטיות ובשנת 2007 הושתל לראשונה VNS . בעקבות הטיפול ב VNS , מצב הרוח השתפר וכמות ההתקפים ירדה ל 5-10 בחודש בשנת 2014, סוללת ה VNS נגמרה וכתוצאה מכך, מצב הרוח הדרדר משמעותית וכמות ההתקפים חזרה ל כ 20 בחודש. באוגוסט 2014 המטופל הושתל עם דגם ה AspireSR אך לא הופעל המצב האוטומטי אלא רק התפקוד הרגיל . כמות ההתקפים חזרה להיות עד 10 בחודש ומצב הרוח השתפר משמעותית. בנובמבר 2014, הופעל גם המצב האוטומטי של ה SR . בהמשך המעקב היה שיפור נוסף בתדירות ההתקפים עד ל 4 בחודש והיו חודשים רבים ללא התקפים כלל!! לציין שלטופל זה לא היה כל שינוי במצב התרופתי שלו והדבר היחיד שהשתנה זה הגירוי האוטומטי של ה SR ולכן ד”ר VOGES  ציין שהוא משוכנע שהשיפור נבע מזיהוי ההתקפים והטיפול של הקוצב החדש.

ד”ר VOGES ציין שהם רואים במטופלי ה VNS מדגם ה SR תוצאות עדיפות וטובות יותר מהדגם הקודם ושיפור זה מתבטא ב:


  • הפחתה נוספת בתדירות ההתקפים


  • הפחתה נוספת בהכללה של התקפים והפחתה בהתקפים טונים-קלוניים


  • קיצור זמן ההתקפים


  • התאוששות מהירה יותר מהתקפים

בהמשך הכינוס ניתנה הרצאה ע”י ד”ר

Maxine Dibué-Adjei, PhD , Neuromodulation Therapy Manager – Liva-Nova .

נושא ההרצאה היה Epilepsy, the Autonomous Nervous System and VNS

להלן הדגשים בהרצאה זו:


  • מטופלים עם אפילפסיה מעורבים ביותר אירועים של תחלואה קרדיווסקולרית והם בעלי סיכוי גבוה יותר למוות מסיבות לבביות


  • תפקוד לקוי של המערכת האוטונומית והגברת הסיכוי לתחלואה קרדיווסקולרית ע”י התרופות האנטי-אפילפטיות ( AED’s ) הינם גורמים חזקים להגברת הסיכוי לתחלואה ותמותה מוקדמת אצל חולי אפילפסיה


  • הפרעה במערכת האוטונומית המתבטאת ע”י impaired vagal tone ו sympathetic overdrive בתקופה שסביב ההתקף האפילפטי היא בעלת שכיחות גבוהה אצל חולי אפילפסיה ועלולה להיות גורם סיכון משמעותי ל SUDEP


  • חולים אפילפטיים רבים מאופיינים בדפוס ECG המציג גל T הפוך מעל 47µv שהוא גורם סיכוי ידוע ולא תלוי לדום לב פתאומי. הטיפול ב VNS מחליש את חוסר היציבות האלקטרופזיולוגית הלבבית בחולי אפילפסיה וחולים המטופלים ב VNS מראים תרשים ECG תקין יותר מבחינת גם ה T.


  • קיימת כבר עדות מדעית ראשונית המראה שהטיפול ב VNS עלול להפחית מדדים הגורמים לתפקוד לקוי של המערכת האוטונומית בחולי אפילפסיה

לצפייה בהרצאה המלאה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה