Epilepsy

איכות השינה וישנוניות במהלך היום בקרב מטופלים ב-Perampanel לפרכוסים מוקדיים (Epilepsy & Behavior)


במאמר שפורסם בכתב העת Epilepsy & Behavior מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש שנועד לבחון את איכות השינה וישנוניות במהלך שעות היום בחולים המטופלים ב- Perampanelלפרכוסים מוקדיים. מהנתונים עלה כי תוספת Perampanel לא הובילה להחמרת איכות השינה או לישנוניות במהלך שעות היום לאחר שלושה חודשי טיפול ולוותה בשיפור ישנוניות במהלך היום באלו שהמשיכו בטיפול למשך שישה חודשים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תלונות אודות אינסומניה דווחו בכמחצית מהחולים עם אפילפסיה וישנוניות במהלך שעות היום תוארה בעד 70% מהחולים. ידוע כי שינה עשויה להשפיע על פרכוסים, כאשר חסך שינה הוא טריגר נפוץ לאירועי אפילפסיה. מנגד, ישנוניות הינה אחת מתופעות הלוואי הנפוצות המתוארות במהלך טיפול ב- Perampanel והינה אחת הסיבות בגינה מומלץ מתן התרופה לפני השינה.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של תוספת Perampanel על איכות השינה וישנוניות במהלך שעות היום בחולים עם פרכוסים מוקדיים. תוצאים משניים כללו הערכה של מדדים אלו בתת-קבוצה של חולים שהיו במעקב לאורך שישה חודשים במטרה לבחון את יעילות, סבילות ובטיחות הטיפול.

הטיפול ב- Perampanel ניתן כתוספת לטיפול בנוגדי-פרכוס. הטיפול ניתן פעם ביום, לפני השינה, במינון התחלתי של 2 מ”ג, עם העלאת מינון ל-4 מ”ג לאחר 1-2 שבועות, בהתאם לאיזון אירועי פרכוס וסבילות הטיפול. החוקרים התבססו על שיקול הדעת שלהם להתאמת מינון Perampanel ולקביעת מנת האחזקה; לכן, משטר התאמת המינון היה שונה בכל החולים והמינון ההתחלתי של 2 מ”ג לעיתים קרובות נשמר למשך עד חודש לפני העלאת מינון.

המחקר הרב-מרכזי, פרוספקטיבי, התערבות, בתווית-פתוחה כלל 72 חולים עם פרכוסים מוקדיים עמידים לטיפול תרופתי. המאפיינים של המשתתפים במחקר היו די דומים והעידו על אפילפסיה חמורה ועמידה לטיפול. המשתתפים נטלו חציון של ארבעה נוגדי-פרכוס קודמים, עם מגוון סוגי ותדירויות פרכוסים, כאשר במרבית החולים תועדה היסטוריה של אפילפסיה למשך מעל 20 שנים.

נוגדי הפרכוס הנפוצים בשימוש כללו Eslicarbazepine (31.9%), לאחריו Levetiracetam ו-Lacosamide (25% כל אחת); Clobazam ו-Carabamazepine (22.2% כל אחת); Lamotrigine (20.8%), Oxcarbazepine ו-Valproate (15.3% כל אחת); Phenobarbital (11.1%); Zonisamide (9.7%); Clonazepam (6.9%); ו-Phenytoin, Topiramate, Diazepam ו-Retigabine (פחות מ-5% כל אחת). מרבית החולים (80%) נטלו 2 או 3 נוגדי-פרכוס בו-זמנית. מינון Perampanel נע בין 2-8 מ”ג במהלך שלושת החודשים הראשונים, וחציון המינון בביקור לאחר שלושה חודשים עמד על 4 מ”ג (טווח 2-6 מ”ג).

מדד PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index) הממוצע עמד בתחילת המחקר על 7.26 ומדד ESS (Epworth Sleepiness Scale) עמד על 6.19. לאחר שלושה חודשים, לא תועד שינוי משמעותי במדד ESS הממוצע מתחילת המחקר (61 חולים) וזוהה שיפור משמעותי במדד PSQI (1.51- נקודות; 44 חולים; p=0.007), בעיקר הודות לשיפור ביעילות השינה (p=0.012).

ב-31 חולים שנטלו Perampanel ועם נתונים זמינים אודות מדדי ESS ו-PSQI לאחר שישה חודשים, תועד שיפור משמעותי במדדי ESS לאחר שישה חודשים, בהשוואה למצב בתחילת המחקר (p=0.029). עם זאת, לא תועד שיפור במדדי PSQI בנקודת הזמן הנ”ל.

שניים מבין 40 חולים עם נתונים זמינים אודות תגובה לטיפול לאחר שישה חודשים, נותרו ללא-פרכוסים מהמנה הראשונה של Perampanel ועד לביקור לאחר שישה חודשים (5% חולים ללא-פרכוסים). כל סוגי הפרכוסים, כולל פרכוסים מוקדיים עם ובלי הפרעה במצב הכרה, השתפרו משמעותית במהלך המעקב. לאחר שלושה חודשים, 16 מבין 54 חולים הגיבו לטיפול (29.6%); לאחר שישה חודשים, 19 מבין 40 חולים הגיבו לטיפול (47.5%).

המשתנה היחיד שעמד בקורלציה משמעותית עם מדדי שינה היה מספר נוגדי הפרכוס שנטלו החולים בתחילת המחקר (מספר רב יותר עמד בקורלציה עם ישנוניות חמורה יותר במהלך היום). תדירות הפרכוסים הייתה קטנה יותר משמעותית לאחר 3 ו-6 חודשים, בהשוואה לתדירות הפרכוסים בתחילת המחקר.

מניתוח סטטיסטי עלה כי מדדי PSQI ו-ESS לא נקשרו עם תדירות פרכוסים, רמז לכך ששינויים בישנוניות במהלך שעות היום ואיכות השינה עשויות להיות בלתי-תלויות בהשפעה הישירה על פרכוסים.

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר על-רקע הטיפול התרופתי כללו ישנוניות וסחרחורות. ישנוניות הייתה קלה וזמנית ב-14 מקרים, ובשני חולים אחרים נדרשה הפסקת הטיפול ב- Perampanel בשל תלונות אלו.

החוקרים מדגישים כי מדובר במדגם מחקר קטן של חולים עם פרכוסים עמידים לטיפול תרופתי ופרוגנוזה גרועה לאיזון פרכוסים. עם זאת, זוהתה תגובה קלינית חיובית עם הפחתה משמעותית בפרכוסים, ללא החמרה בישנוניות ושיפור באיכות השינה, למרות מינונים נמוכים יחסית של Perampanel.

החוקרים מסכמים וכותבים כי Perampanel עשוי לשמש כתוספת מתאימה לנוגדי-פרכוס בחולים עם הפרעות שינה בשילוב עם פרכוסים מוקדים עמידים לטיפול.

Epilepsy & Behavior (2016) 57-62

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה