Fatty Liver

קפה עשוי לשפר תוחלת חיים בחולים במחלות כבד (מדסקייפ)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

קפה הוא משקה הנצרך בכל העולם. מחקרים אחרונים מארה”ב ומאירופה מצודדים באפקט החיובי של קפה על תוחלת החיים. בנוסף, מחקרים הראו השפעה חיובית שלו על מחלות כבד, האטה בפיברוזיס כבדי, הקטנת הסיכון לסרטן הכבד והקטנת התמותה בחולי כבד. סקירה זו שפורסמה במדסקייפ מביאה את עיקרי המחקרים האחרונים שעסקו בצריכת קפה והשפעתו על הבריאות.

במחקר שבוצע בארה”ב, הוכללו 185,000 משתתפים ממוצאים אתניים שונים. צריכת הקפה עם או ללא קפאין תועדה כ: העדר צריכה, צריכה של 1-3 כוסות בחודש, צריכת 1-6 כוסות בשבוע, 1 כוס ביום, 2-3 כוסות ביום, ו 4 כוסות ומעלה ביום. לאחר התאמה לעישון ולערפלנים אחרים, נמצא כי עליה בצריכת הקפה נקשרה בתמותה כללית נמוכה יותר, כמו גם לתמותה נמוכה יותר כתוצאה ממחלת ריאות כרונית, שבץ, סכרת, ומחלות כליה. ממצא זה התקיים במעשנים כמו גם בלא מעשנים וללא קשר למוצא האתני. קשר זה התקיים גם בקבוצות של מטופלים צעירים יותר, גברים, לבנים, צרכני אלכוהול ובעלי פחות מחלות רקע. השפעת צריכה הקפה על התמותה חלה הן בצריכת קפה עם קפאין והן בצריכת קפה נטול קפאין.

מחקר שבוצע באירופה כלל יותר מ 450,000 משתתפים מ 10 מדינות שונות אשר היו במעקב למשך יותר מ 16 שנה. גם במקרה זה צריכת הקפה הגדולה ביותר נקשרה עם ירידה בתמותה, וזאת ללא קשר לנוכחות קפאין במשקה. מחקר זה הצביע על ירידה בתמותה, ובפרט במטופלים עם מחלת כבד, גם בנוכחות שחמת הכבד או hepatocellular carcinoma. עבור משתתפים שאינם מעשנים, נראה כי צריכת קפה היתה קשורה בירידה בתמותה מסרטן, מחלות כלי דם, מחלות GI ומחלות של מערכת הנשימה.

מחקרים אחרים הראו אפקט חיובי של קפה על מטופלים עם מחלת פרקינסון, סכרת, שבץ, מחלות כיס מרה ומחלות כבד.

מחקרים קודמים קשרו בין צריכת קפה וסיכון נמוך יותר לסרטן הכבד, אורופרינקס, מעי גס, ערמונית, רחם ומלנומה. הקשר של סרטן ריאות עם צריכת קפה הינו שנוי במחלוקת ונסתר בין מספר מחקרים.

רמת האנזימים aminotransferase, gamma-glutamyltransferase נמצאה נמוכה יותר במטופלים עם צריכת קפה מוגברת, גם בנוכחות צריכת אלכוהול. לא ברור אם לתופעה זו קשר לשכיחות הנמוכה יותר של מחלות כבד בקרב צרכני קפה. במחקר שבוצע בארה”ב נצפתה ירידה בתמותה בחולי כבד: צריכת 4 כוסות קפה ומעלה ביום הראתה קשר עם ירידה של 71% בתמותה.

חולי שחמת הכבד או פיברוזיס כבדי גם הראו ירידה בקצב התקדמות המחלה בקרב צרכני קפה “כבדים”. התופעה לא יוחסה לקפאין לכשעצמו מכיוון שהיא נשמרה גם במטופלים אשר שתו קפה נטול קפאין.

במחקר רוחבי שנעשה בהולנד, נבדקו מטופלים א-סימפטומטים ע”י סונר להימצאות כבד שומני ופיברוזיס כבדי. צריכת 3 כוסות ומעלה של קפה או תה צמחי נקשר עם סיכון נמוך יותר לפתח פיברוזיס כבדי בקרב מטופלים עם כבד שומני, אם כי לא נקשרה עם שכיחות נמוכה יותר של כבד שומני. אחד מהתופעות הקשורות ב NAFLD היא התסמונת המטבולית. מטה אנליזה שהתפרסמה לאחרונה מציעה קשר בין צריכת קפה לבין ירידה בשכיחות של התסמונת המטבולית.

מספר מאמרי סקירה ומטה אנליזות הראו קשר בין צריכת קפה לבין סיכון נמוך יותר ל hepatocellular carcinoma, במטופלים עם וללא מחלת כבד קודמת, כאשר קיים קשר מנה/תגובה (dose/response). לא ברור אם האפקט של קפה עם קפאין וללא קפאין זהה. מרכיבים אחרים הקיימים בשני סוגי הקפה עשויים להיות קשורים באפקט החיובי של הקפה על רמות ביומרקרים דלקתיים בגוף כגון IL-6, IL-18, CRP.

לסיכום, קיימות עדויות בדבר הקשר בין צריכת קפה וסיכון נמוך יותר להתפתחות פיברוזיס, בפרט במטופלים עם כבד שומני. עדויות אלה מצטרפות למחקרים המצביעים על קשר בין צריכת קפה וירידה בתמותה.

הערת המערכת: עדיין נותרו שאלות רבות ללא מענה כגון מהו המנגנון, האם מדובר בקפאין או מרכיבים אחרים, והאם ערפלנים לא ידועים במחקרים התצפיתיים מסיטים את המסקנה מהגורם האמיתי. עם זאת, המספר הרב של מחקרים המצביעים על קשר חיובי של קפה לבריאות מראה כי צריכה גבוהה של קפה ככל הנראה אינה מזיקה, ויתכן אף כי מועילה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה