GERD/Gastritis

PPI אינו קשור באופן ברור לירידה קוגניטיבית (Gastroenterology)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

Proton Pump Inhibitor (PPI) לא נמצא כקשור בסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית, על פי אנליזה של נתונים מ Nurses Health Study II, אשר פורסמה ביולי 2017 בעיתון Gastroenterology.

PPI היא משפחה ענפה של תרופות המשמשות להפרעות GI שונות כגון GI Reflux Disease, דיספפסיה, ועוד. מספר מחקרים קודמים מצאו קשר בין שימור ארוך טווח PPI ודמנציה, כולל אנליזה משנת 2016 של נתונים מחברת ביטוח בגרמניה, אשר מצאה עליה של 44% בסיכון לדמנציה בקרב מטופלים שנטלו PPI. PPI גם נקשרו במחקרים אחרים לדלקת ריאות, שבר בצוואר הירך, חסרים תזונתיים, אי ספיקת כליות כרונית וזיהום GI עם C. difficile

במחקר זה, נותחו נתונים של 13,864 נשים בגילאים 50-70 ממחקר האחיות, מחקר לאומי ענק אשר עקב אחר יותר מ 100,000 אחיות בארה”ב במשך כמעט 3 עשורים. הדיווח על שימוש ב PPI וגם על H2 Receptor Agonist (H2RA)  היה על סמך שאלונים. הערכה קוגניטיבית בוצעה באמצעות מספר מבחנים נוירופסיכולוגים מקוונים אותם ביצעו האחיות בבית, ואשר העריכו מהירות פסיכומוטורית, ריכוז, למידה, זיכרון וקוגניציה כללית.

באנליזה נמצאה קשר בינוני בין משך השימוש ב PPI לבין המהירות הפסיכומוטורית והריכוז (ההבדל בניקוד היה (-0.06) עבור מטופלות שנטלו PPI במשך 9-14 שנים לעומת מי שלא נטלו כלל. ,CI (-0.11) – 0.00 Ptrend = 0.03). עם זאת, הבדל זה הצטמצם כאשר בוצע תיקון לערפלנים פוטנציאלים, כולל שימוש בנוגדי רצפטורי H2. שימוש בלעדי בנוגדי רצפטור H2 היה קשור בניקוד קוגניטיבי נמוך יותר ובעיקר בזיכרון (הבדל בניקוד של נשים אשר נטלו H2RA במשך 9-14 שנה לבין נשים שלא נטלו כלל היה -0.20, Ptrend < 0.001, CI (-0.32) (-0.08)).

מסקנת המחקר היתה כי לאחר ביצוע תיקון ונוטרל ערפלן של שימוש ב H2RA, שימוש ב PPI לא היה קשור בירידה קוגניטיבית.

לדברי החוקרים, PPI נרשם רבות שלא לצורך, ודמנציה היא אבחנה שניתנת רבות שלא לצורך. יתכן והמחקרים שהראו עליה בדמנציה עם שימוש יתר ב PPI היו מוטים, בשל הסיכוי המוגבר של מטופלים הבאים במגע עם צוות רפואי הן לקבל מרשם ל PPI, והן לקבל אבחנה של דמנציה.

עם זאת, למחקר זה ישנן מגבלות אשר מורידות מוקף הממצאים, כך שלא ניתן לשלול עדיין קשר בין שימוש ארוך טווח ב PPI לבין ירידה קוגניטיבית. בנוסף יש להתייחס בזהירות לממצאים אודות נוגדי רצפטורים H2, משום שמטרת המחקר המקורית היתה בדיקת הקשר בין PPI וירידה קוגניטיבית.

הערת המערכת:

למחקר זה מספר מגבלות אשר מקשות על הסקה המסקנה כי PPI אינו קשור בירידה קוגניטיבית. בנוסף, הממצא כי H2RA כן גורם לירידה קוגניטיבית והוא למעשה ערפלן במחקר מעלה תהייה, ולא מוצע מנגנון המסביר את התופעה.

יש צורך במחקרים נוספים על מנת לשפוך אור על נושא זה.

Association Between Proton Pump Inhibitor Use and Cognitive Function in Women, Gastroenterology, July 2017.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה