Gout

מחקר ישראלי חדש מעיד על עליה חדה במספר האוטמים הלבביים עם היציאה מהגל הראשון של מגפת הקורונה (Canadian Journal of Cardiology)

מחקר ישראלי חדש בראשות ד”ר אלכסנדר פרידמן ופרופ’ שלומי מטצקי מיחידת טיפול נמרץ לב בבית החולים שיבא, אשר התקבל לפרסום בכתב העת Canadian Journal of Cardiology מצביע על עליה מדאיגה באשפוזים בשל אוטם לבבי, בעיקר אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, במקביל לירידה בהיקף מקרי ההדבקה בנגיף הקורונה בגל הראשון של המגפה.

החוקרים אספו נתונים אודות חולים שהתייצגו עם אוטם לבבי חד ואושפזו ליחידת טיפול נמרץ לב בבית החולים שיבא בין 8 במרץ ועד 16 במאי. הם ניתחו את ממוצע שיעור האשפוזים היומי על-רקע אוטם לבבי חד במהלך התקופה אל מול תקופות מקבילות בשנים 2017-2019.

מדגם המחקר כלל 440 חולים, מהם 107 (24%) אושפזו במהלך התפרצות המגפה. הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 66 שנין, 78% היו גברים ולמעלה ממחצית (55%) אובחנו עם STEMI.

החוקרים מדווחים על ירידה של 12% בשיעור האשפוזים היומי עקב אוטם לבבי חד במהלך השבועיים הראשונים להתפרצות (8 במרץ עד 21 במרץ), עם ירידה של 20% בתקופה שבין 22 במרץ ועד 4 באפריל וירידה של 18% בתקופה שבין 5 ועד 22 באפריל, בהשוואה לשיעורי ההיארעות הממוצעים בתקופות המקבילות בשנים 2017-2019.

מנגד, ממצאי המחקר הצביעו על עליה של 9% בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בין 19 באפריל ועד 2 במאי ועל עליה של 26% בשיעור זה בתקופה שבין 3 ו-16 במאי.

ניתוח הנתונים הצביע על קורלציה שלילית בין אשפוזים בשל אוטם לבבי חד ובין העליה והירידה בשיעורי היארעות מקרים חדשים של נגיף הקורונה בתקופות המקבילות.

ממצאי המחקר העידו על הבדלים משמעותיים במגמות אשפוזים עקב NSTEMI ו-STEMI. בעוד שהירידה בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בשבועות הראשונים של המגפה נבעה בעיקר מירידה בשיעור מקרי NSTEMI, העליה החוזרת בשיעור האשפוזים עקב אוטם לבבי חד בשלב המאוחר נבעה מעליה חדה בשיעורי STEMI (עליה של 16% ו-100%, בהתאמה).

העליה החוזרת בשיעור האשפוזים בשלב המאוחר של המגפה התאפיינה בשיעור גבוה יותר משמעותית של גברים, בהשוואה לתקופות המקבילות בשנים 2017-2019 (88% לעומת 70%, p=0.01) והייתה גבוהה יותר מספרית בהשוואה לשלב המוקדם של ההתפרצות (88% לעומת 77%, p=0.12). שיעור החולים מעל גיל 65 שנים היה גבוה יותר מספרית, בהשוואה לשנים קודמות ולשלב המוקדם של המגפה.

החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לתת את הדעת לעליה האפשרית בשיעור מקרי אוטם לבבי חד על-רקע מגפת הקורונה ובמקרה שיהיו גלי התפרצות נוספים של הנגיף.

Can J Cardiol. 2020

הערת מערכת:

פרופ’ שלמה מטצקי כותב כי המאמר מתאר עליה חדה במספר האוטמים ובעיקר ב- STEMI מיד עם היציאה מהגל הראשון. לתחושתנו השיעור הגבוה של אוטמים, עם הגעה מאוחרת ממשיך לאפיין גם את התקופה הנוכחית, ומשקף את המתח בו שרויה האוכלוסיה, הימנעות מטיפול מונע ואו מוקדם בתלונות ויתכן אף השפעות פרו-דלקתיותתרומבוטיות של הנגיף (הנושא נבדק בעבודת המשך כעת). העבודה מלמדת על ההשפעה מרחיקת הלכת של חולים הזמן משבר הקורונה ועל ההשפעה של עיכוב בטיפול המתרגם בסופו של דבר בעליה בשיעור החולים שיפתחו איס”ק לב, הפרעות קצב קשות ואו ימותו באשפוז.

הנכם מוזמנים גם לתחקיר שערכנו בנושא הנזקים העקיפים של נגיף הקורונה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    התועלת של אנטרסטו בטיפול בחולים מאושפזים עם החמרת אי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בתועלת של טיפול ב-Sacubitril/Valsartan (אנטרסטו) בחולים מאושפזים בשל החמרת אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות היעילות והבטיחות של טיפול באנטרסטו בחולים מאושפזים עם אי-ספיקת לב לאורך ספקטרום מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פרוקסיזמלית על-חדרית (JAMA,CME)

    טכיקרדיה פּרוקסיזמלית על-חדרית (Paroxysmal Supra-Ventricular Tachycardia) כוללת בתוכה טָכיאריתְמיוֹת (Tachyarrhythmia ) שמקורן החשמלי הוא דרך צומת הפרוזדור והחדר (atrio-ventricular junction, ובקיצור AV junction) וטָכיאריתְמיוֹת שעוברות דרך צומת זה, עם קצב לב העולה על 100/דקה. תת-סוגים של הפרעת קצב זו כוללים AV Nodal Reentrant Tachycardia (ובקיצור AVNRT),AV Reentrant Tachycardia (AVRT) וטכיקרדיה עלייתית מוקדית (Focal Atrial Tachycardia). מאמר זה, מתוך ה-JAMA, מתעמק באפידמיולוגיה, בפתופיזיולוגיה, באבחון, ובאסטרטגיות טיפול.

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    אנמיה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ותמותה בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אנמיה בדרגה בינונית או חמורה מלווה בעליה משמעותית בהיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה, כמו גם אירועי דמם מג’ורי בחולים עם פרפור פרוזדורים המופנים להתערבות כלילית מילעורית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הקשר בין […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: הפסקת או לקיחת אספירין במטופלים.

    פרופ’ רז עוסק בהפסקת/לקיחת אספירין במטופלים, ומתייחס למאמר שפורסם לאחרונה ב-JAMA בו נמצא שבמטופלים ללא אינדיקציה לנטילת אספירין, הפסקת הטיפול הביאה לעליה בסיכון לאירועים לבביים, בעוד שהמשך נטילת הטיפול לא נקשרה לעליה משמעותית בסיכון לדימום. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    הבטיחות הקרדיווסקולארית של Romosozumab לעומת אנאלוגים ל-PTH בטיפול באוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים ממחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) לאוסטיאופורוזיס מלווה בסיכון מופחת לאירועים קרדיווסקולאריים, בהשוואה לטיפול באנאלוגים ל-PTH. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Romosozumab הינו נוגדן המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס ובעל תכונות המשפיעות לטובה על בניית עצם. השימוש הקליני ב- Romosozumab מלווה בחשש מפני אירועים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה