Head and Neck Cancer

איגוד כירורגיית פה ולסת: יש לקדם את המודעות לסכנת סרטן חלל הפה

ד”ר אדיר כהן, מזכיר איגוד כירורגיית פה ולסת וחבר פורום המומחים ברפואת שיניים: “למרות ש-50% מהחולים בסרטן חלל הפה הם מעשנים, ולמרות שמדובר במחלה שאחוזי התמותה בה מגיעים עד קרוב ל-50%, הציבור חסר מודעות למחלה ולתסמיניה”

כל אדם, אם הוא מעשן או לא, יודע שעישון סיגריות גורם לסרטן ריאות, הרבה פחות מודעות קיימת ביחס לסרטן חלל הפה. סרטן חלל הפה היא מחלה קלה יחסית לריפוי, אך קשה לאבחון שכן פעמים רבות החולה לא חש כל כאב בשלביה הראשונים. התוצאה היא שהמחלה גורמת למוות של קרוב ל-50% מכלל החולים בה. עובדה שמדגישה עד כמה חשובה המודעות לתסמיניה.

איגוד כירורגיית פה ולסת קורא לרשויות הבריאות לפעול להגברת המודעות למחלה, בקרב הציבור הרחב, זאת על מנת להביא לשינוי הנחוץ כל כך באחוזי הריפוי.

סרטן חלל הפה עשוי להופיע בשפתיים, בלשון, בחניכיים, ברצפת הפה, ברירית הלחי והחך . נגעים טרום ממאירים יכולים להופיע ככתמים לבנים או אדומים בריריות חלל הפה ובשלב מתקדם יותר כפצע כיבי חסר כאב בתחילה, אשר מקשה על גילויו המוקדם.

ישנה חשיבות עליונה לאבחון מוקדם של סרטן חלל הפה, מאחר שטיפול בנגע בשלבים ההתחלתיים הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים. נכון להיום בארה”ב מתגלים 35,000 מקרים חדשים בשנה. 43% מהאנשים החולים לא יחזיקו מעמד ותוך חמש שנים ימותו מהמחלה בעוד 8,000 איש ימותו כבר בשנה הראשונה.

הטיפול בסרטן חלל הפה הוא ארוך ומאתגר. הטיפול וההחלמה ממחלה זו נוגעת במגוון היבטים הן בפן הטיפולי שיקומי והן בפן הרגשי פסיכולוגי. האזור הפגוע הוא אזור מורכב ומרכזי בחיי היום יום שלנו והוא פוגע ביכולות האכילה, הבליעה, הדיבור ולעתים גם משאיר צלקות ונכות דיבורית הדורשת קלינאי תקשורת ושיקום מחדש. 

רופא השיניים המטפל, וכך גם רופא המשפחה, ידעו להפנות באופן מידי כל מטופל המציג שינוי חריג בריריות חלל הפה אל כירורג פה ולסת, אבל לעיתים התסמינים הם הרבה פחות חד משמעיים, דבר שגורם לפגיעה באחוזי האבחון והריפוי.

ד”ר אדיר כהן, מזכיר איגוד כירורגיית פה ולסת וחבר פורום המומחים ברפואת שיניים: “המלחמה בסרטן הפה והלסת היא מאתגרת וחשובה לאין כמוה. אנו רואים כי העולם מבין והולך לכיוון המלחמה במחלה ולראייה החלטת ה FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) שהתקבלה בשבוע שעבר על הגבלת מוצרי טבק בקרב בני הנוער, החלטה שיכולה לחסוך אלפי מקרים בשנה. חברי האיגוד נתקלים באירועים רבים מאוד של אבחונים בשלב מאוחר, אשר נובעים בראש ובראשונה מהעדר מודעות לעצם התכנות של סרטן בחלל הפה. בהקשר זה, חשיבותה של ההסברה היא קריטית לשמירה על חייהם של החולים.”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה