Hypertension

השפעת טיפול במעכבי SGLT-2 על לחץ הדם לאורך היממה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Circulation)

בחולי סוכרת מבוגרים עם יתר לחץ דם לילי לא-מאוזן נרשמה ירידה משמעותית במדדי לחץ הדם, ללא ירידה בולטת בריכוז סוכר בדם, בעקבות תוספת Empagliflozin לטיפול הקיים לאיזון לחץ הדם ורמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Circulation.

הסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים רגישים למלח עם סוכרת ויתר לחץ דם לילי לא-מאוזן הוא גבוה. במחקר הרב-מרכזי, כפל-סמיות הנוכחי ביקשו החוקרים מיפן לבחון את השינוי בלחץ הדם הלילי בעקבות התחלת טיפול במעכבי SGLT-2 (Sodium Glucose Cotransporter).

החולים עם סוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם לילי לא-מאוזן קיבלו טיפול בתרופות לאיזון לחץ הדם. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בן 12 שבועות ב-Empagliflozin במינון 10 מ”ג, פעם ביום, או פלסבו. מדידות לחץ דם במרפאה בוצעו בתחילת המחקר ולאחר 4, 8 ו-12 שבועות; ניטור לחץ דם אמבולטורי במשך 24 שעות בוצע בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות; ניטור לחץ דם ביתי בבוקר בוצע במהלך חמישה ימים לפני כל ביקור. תוצא היעילות העיקרי היה השינוי מתחילת המחקר בלחץ הדם הלילי.

מדגם המחקר כלל 132 משתתפים מבוגרים, לא-שמנים, עם רמות סוכר מאוזנות היטב (גיל ממוצע של 70 שנים, מדד מסת גוף של 26 ק”ג למטר בריבוע). Empagliflozin, אך לא פלסבו, לווה בירידה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי בשעות הלילה, בהשוואה למצב בתחילת המחקר (ירידה של 6.3- מ”מ כספית; p=0.004); ההבדל בין הקבוצות בשינוי מתחילת המחקר עמד על 4.3- מ”מ כספית (p=0.159).

החוקרים מדווחים כי נרשמה ירידה במדדי לחץ דם סיסטולי במהלך שעות היום (9.5- מ”מ כספית), לאורך 24 שעות (7.7- מ”מ כספית), במדידת לחץ דם בבוקר בבית (7.5- מ”מ כספית) ובמדידת לחץ דם סיסטולי במרפאה (8.6- מ”מ כספית) לאחר 12 שבועות טיפול ב-Empagliflozin, אשר הייתה גדולה יותר משמעותית בהשוואה לפלסבו. ההבדל בין הקבוצות בירידה במשקל הגוף ובריכוז המוגלובין מסוכרר היה מובהק סטטיסטית, אך קטן (1.3- ק”ג ו-0.33%-, p<0.001 בשני המקרים).

לאחר 4 שבועות, הירידה ברמות N-terminal pro-B-type Natriuretic Peptide הייתה גדולה יותר בקבוצת הטיפול ב-Empagliflozin, בהשוואה לקבוצת הפלסבו (12.1%-, p=0.013); רמות Atrial Natriuretic Peptide ירדו עם Empagliflozin בהשוואה לפלסבו לאחר 4 ו-12 שבועות (8.2%-, p=0.008 ו-9.7%, p=0.019). השינויים בתרופות לטיפול ביתר לחץ דם במהלך המחקר לא היה שונה משמעותית בין הקבוצות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול במעכבי SGLT-2 לווה בירידה משמעותית בלחץ הדם בחולי סוכרת מבוגרים, עם יתר לחץ דם לילי שאינו מאוזן היטב. הם מוסיפים כי השימוש בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2 באוכלוסיות ספציפיות – דוגמת חולים עם יתר לחץ דם לילי, חולי סוכרת, או אלו עם רגישות גבוהה למלח עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לאי-ספיקת לב ותמותה קרדיווסקולארית.

Circulation, 30 Apr 2019

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה