IBS

חשיבות בדיקות סקר למחלת צליאק בילדים עם תסמונת המעי הרגיז (JAMA Pediatrics)

בילדים עם תסמונת המעי הרגיז (IBS או Irritable Bowel Syndrome) סיכוי גבוה פי ארבע למחלת צליאק, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת JAMA Pediatrics. מהממצאים מהמחקר הפרוספקטיבי עולה כי יש למקד את בדיקות הסקירה בילדים עם IBS, במקום ביצוע הבדיקות באופן כללי בילדים המדווחים על כאבי בטן חוזרים.

החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים במבוגרים הדגימו קשר משמעותי בין מחלת צליאק ובין IBS, אך אין נתונים רבים בנושא בילדים. לדבריהם, שכיחות כאבי בטן חוזרים עומדת על 10-15% מהילדים בגילאי בית-ספר ותלונות אלו אחראיות למרבית הייעוצים בגסטרואנטרולוגיה בילדים ו-2-4% מכלל הפניות לרופאי ילדים.

להערכת השכיחות של מחלת צליאק בילדים עם כאבי בטן חוזרים, החוקרים השלימו בדיקות של 782 ילדים שפנו עם כאבי בטן: 270 ילדים עם IBS, 201 ילדים עם דיספפסיה פונקציונאלית ו-311 ילדים עם כאבי בטן פונקציונאליים.

המחקר הפרוספקטיבי, תצפיתי, נערך בין 2006 ועד 2012 במרכז רפואי שלישוני. החוקרים התבססו על בדיקות דם לנוגדנים מסוג IgA (Immunoglobulin A), נוגדני IgA כנגד TTG (Tissue Transglutaminase) ו-EMA (Endomysial Antibodies) כבדיקת סקר ראשונית למחלת צליאק ואישרו את האבחנה עם אנדוסקופיה עליונה, כולל דגימות ביופסיה מרובות מהתריסריון.

15 נבדקים נמצאו חיוביים למחלת צליאק: 12 מהילדים עם IBS (4.4%), שניים מהילדים עם דיספפסיה פונקציונאלית (1.0%) ואחד מהילדים עם כאבי בטן פונקציונאליים (0.3%).

זיהוי תסמונת מעי רגיז כתחלואה בסיכון גבוה למחלת צליאק עשויה לסייע בטיפול בילדים מאחר והבדיקה למחלת צליאק עשויה להפוך לבדיקה שגרתית בכל הילדים עם כאבי בטן חוזרים, כאשר מהממצאים עולה כי יש להרחיב את בדיקות הסקירה רק לאלו עם תסמונת מעי רגיז.

JAMA Pediatrics. Published online April 21, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה