Infertility

שימוש באנאלוגים ל-GnRH מסייע בשימור פוריות במהלך טיפול כימותרפי (מתוך כנס ה-SABCS)

מתוצאות מטה-אנליזה שכללה חמישה מחקרים גדולים, אשר הוצגו במהלך כנס ה-SABCS (San Antonio Breast Cancer Symposium) עולה כי השימוש באנאלוגים ל-GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone) בנשים צעירות בזמן טיפול כימותרפי הוכח שוב כאמצעי המסייע בשימור תפקוד שחלתי ופוריות.

חמשת המחקרים האקראיים שנכללו במטה-אנליזה כללו 436 נשים שחולקו לטיפול באנאלוגים ל-GnRH ועוד 437 נשים ששימשו כביקורות. כשני-שליש מהנשים בשתי הקבוצות היו בגילאי 40 שנים, או פחות.

בשלושה מחקרים נעשה שימוש ב-Goserelin (זולדקס) ובשני המחקרים האחרים הטיפול כלל Triptorelin (טרלסטר). כמעט כל הנשים קיבלו טיפול כימותרפי המבוסס על אנתרציקלינים.

נוכחות אל-וסת שימשה כסמן לאי-ספיקה שחלתית מוקדמת בחלק מהמחקרים; באחרים, נוכחות אל-וסת עם רמות הורמונים בטווח מנופאוזה שימשו להגדרת אי-ספיקה שחלתית מוקדמת. שיעורי אי-ספיקה שחלתית מוקדמת נבחנו ב-363 נשים בקבוצת ההתערבות (טיפול באנאלוגים ל-GnRH) וב-359 נשים בקבוצת הביקורת (טיפול בכימותרפיה  בלבד).

בנשים שטופלו באנאלוגים ל-GnRH במהלך טיפול כימותרפי תועד סיכוי נמוך ב-62% להתפתחות אי-ספיקה שחלתית מוקדמת כתוצאה מטיפול כימותרפי, בהשוואה לביקורות.

שיעורי אי-ספיקה שחלתית מוקדמת עמדו על 14.1% בקבוצת ההתערבות, בהשוואה ל-30.9% בקבוצת הביקורת.

השפעת הטיפול הייתה הומוגנית בתתי-קבוצות שונות וזוהתה בנשים בגילאי 40 שנים ומטה ובאלו מעל גיל 40. ההשפעה של הטיפול לא הייתה תלויה במצב קולטנים לאסטרוגן כמו גם בסוג ומשך הטיפול הכימותרפי.

שנה אחת לאחר השלמת משטר הטיפול הכימותרפי, שיעורי אל-וסת לא היו שונים משמעותית בין שתי הקבוצות (36.8% בקבוצת ההתערבות לעומת 40.4% בקבוצת הביקורת). עם זאת, שנתיים לאחר הטיפול, שיעורי אל-וסת היו קטנים במחצית בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הביקורת (18.2% עם טיפול פעיל לעומת 30% ללא טיפול פעיל בזמן טיפול כימותרפי).

חשוב יותר, 10.3% מהנשים בקבוצת ההתערבות הצליחו להרות לאחר תום הטיפול, בהשוואה ל-5.5% מהנשים בקבוצת טיפול כימותרפי בלבד. החוקרים מציינים כי כל ההריונות אירעו בנשים בגילאי 40 שנים, או פחות, וכי 84% מההריונות שתועדו בקבוצת ההתערבות אירעו בנשים עם מחלה שלילית לקולטנים לאסטרוגן.

עוד חשוב לציין כי לאורך חמש שנות מעקב, לא תועדו הבדלים בין שתי הקבוצות בשיעורי ההישרדות ללא-מחלה או בשיעורי ההישרדות הכוללים.

מתוך כנס ה-SABCS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה