Insomnia

קשר בצורת U בין משך השינה לתמותה בחולי סרטן (Sleep Med)

מחקר חדש מדווח על קשר בצורת U בין משך השינה והתמותה בחולים עם סרטן מתקדם, כלומר גם משך שינה קצר וגם ארוך מהממוצע היו קשורים לסיכון מוגבר לתמותה בחולים אלה.

החוקרים מסבירים כי מחקרים דומים הראו שהפרעות שינה תורמות להתפתחות דיכאון בחלק מהמטופלים, בעוד שאצל אחרים בעיות השינה הן תוצאה של דיכאון. במחקר הנוכחי, נמצא כאמור שגם משך שינה וגם דיכאון היוו גורמי חיזוי בלתי תלויים לתמותה במטופחים עם אבחנה של סרטן, כאשר רק משך שינה קצר העלה גם את הסיכון לדיכאון .

החוקרים מציינים שמשך שינה קצר והפרעות שינה קשורים לתמותה באוכלוסייה הכללית ובמטופלים עם מחלה כרונית, אך הקשר בין הפרעות שינה ותמותה בחולי סרטן נותר לא ברור.

לצורך בירור הקשר החוקרים עשו שימוש במידע על 292 משתתפים עם סרטן שהשפיע על מערכת הכבד-לבלב בשני מחקרים פרוספקטיביים.

ממוצע שעות השינה היה 6.5 שעות ללילה והזמן עד הירדמות היה 29.9 דקות בממוצע. יעילות השינה הממוצעת עמדה על 79.9% , כש-53% מהמטופלים דיווחו על יעילות שינה מתחת ל-85% .

54.1% מהמטופלים דיווחו על דיכאון קליני, ומטופלים אלה ישנו בממוצע חצי שעה פחות בלילה בהשוואה למטופלים ללא סימפטומים דכאוניים.

משך השינה נמצא קשור באופן בלתי תלוי עם התמותה, כאשר עומק השינה, יעילות השינה והתפלגות השינה לא נמצאו קשורים לתמותה.

לאחר התאמות למשתנים נוספים, לרבות דכאון, נמצא קשר בצורת U שבו היה סיכון מוגבר לתמותה למטופלים עם משך שינה קצר או ארוך מהממוצע. 

לדעת החוקרים אין להפחית מערך השינה, הן בבית החולים (ע”י הימנעות מהפרעות במהלך הלילה) והן בבית המטופל , ועל הרופא המטפל לבדוק סטטוס השינה במטופלים ולהיעזר בהתאם הצורך במומחי רפואת שינה.

החוקרים מדגישים כי זיהוי וטיפול בהפרעות שינה של חולי סרטן ישפר את איכות חייהם, וישפר את ההישרדות.

Sleep Med 2017.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה