Leukemias

שילוב של Idelalisib עם Ofatumumab משפר את ההישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם CLL נשנה בהשוואה ל- Ofatumumabבלבד (THE LANCET HAEMATOLOGY)

נעה גינזבורג, BSc

הטיפול המשולב ב- Idelalisibעם ) Ofatumumab ארזרה) משפר את ההשרדות ללא התקדמות המחלה בחולים עם  CLL נשנה ועשוי להוות חלופת טיפול יעילה באוכלוסיה זו, כך עולה ממחקר חדש.

Idelalisib הוא מעכב סלקטיבי של PI3Kδ שאושר לטיפול בחולי CLL נשנה הניתן בשילוב עם rituximab.  המחקר בא לבחון את היעילות והבטיחות של idelalisib בשילוב עם ofatumumab, נוגדן anti-CD20 מדור שני, באותה אוכלוסיה של מטופלים. המחקר היה גלובלי ופתוח תווית, אקראי ומבוקר בשלב 3, ונכללו בו מטופלים עם CLL נשנה, עם התקדמות של המחלה בת פחות משנתיים מאז הטיפול האחרון. המטופלים שלא הגיבו ל- ofatumumab לא נכללו במחקר.

המטופלים רובדו לפי אופי המחלה: חוזרת או עמידה לטיפול, נוכחות או העדר של חסר גנטי (del(17p)) במוטציה TP53, או גם וגם וכן מוטציה של IGHV או לא.

החוקרים חילקו רנדומלית את המטופלים ביחס של 2:1 לקבלת idelalisib פלוס ofatumumab (הראשון במינון של 150 מ”ג פעמים ביום דרך הפה, והשני 300 מ”ג דרך הוריד בשבוע הראשון, ואז 1000 מ”ג מדי שבוע במשך 7 שבועות, ואז מדי 4 שבועות במשך 16 שבועות) , או ofatumumab בלבד (כשהמינון ניתן באופן דומה לזה שבקבוצת הטיפול המשולב, אך במקום 1000 מ”ג קיבלו המטופלים 2000 מ”ג).

ועדה בלתי תלויה העריכה את התגובה לטיפול ואת התפתחות המחלה, בהתבסס על הדמיה שנערכה לפי International Workshop on Chronic Lymphocytic Leukaemia 2008 criteria. יעד המחקר העיקרי שהוצב היה בחינת ההשרדות ללא התקדמות המחלה באוכלוסייה כפי שהוערכה על ידי ועדה בלתי תלויה בפרוטוקול של כוונה לטפל. החוקרים ערכו ניתוח ראשוני (עם ממצאים שנאספו עד אמצע ינואר 2015) וניתוח שניוני מעודכן (עם נתונים שנאספו עד תחילת ינואר 2015).

בין סוף 2012 למרץ 2014 גייסו החוקרים 261 מטופלים למחקר (גילם החציוני היה 68 ומספר הטיפולים החציוני שעברו בעבר היה 3). בניתוח הראשוני שערכו החוקרים, ההישרדות החציונית ללא התקדמות של המחלה הייתה 16.3 חודשים (95% CI, 13.6-17.8) בקבוצת הטיפול המשולב ו-8 חודשים (5.7-8.2) בקבוצה שקיבלה טיפול ב- ofatumumab בלבד (יחס הסיכונים המתואם HR– היה 0.27, 95% CI, 0.19-0.39, p<0·0001).

תופעות הלוואי השכיחות ביותר, מדרגה 3 ומעלה בקבוצת הטיפול המשולב, היו נויטרופניה (34%), שלשול (20%) ודלקת ריאות (14%) , לעומת 16%, 1% ו-8% בקבוצת הטיפול היחיד, בהתאמה). בקבוצת הטיפול היחיד תופעות הלוואי השכיחות ביותר מדרגה 3 ומעלה היו נויטרופניה, דלקת ריאות, ותרומבווציטופניה (7%, לעומת 11% בקבוצת הטיפול המשולב). זיהומים חריפים היו שכיחים יותר בקבוצת הטיפול המשולב (דלקת ריאות, 13% , לעומת 9% בקבוצת הטיפול ב- ofatumumabבלבד); ספסיס (6% לעומת 1%), ו-דלקת ריאות מסוג Pneumocystis jirovecii (5% לעומת 1%).

החוקרים מציינים כי אירעו 22 מקרי מוות הקשורים לטיפול בקבוצת הטיפול המשולב, בעיקר בשל ספסיס, הלם ספטי, ספסיס ויראלי או דלקת ריאות. בקבוצת הטיפול היחיד נרשמו 6 מקרי מוות הקשורים לטיפול, כשהסיבה השכיחה ביותר היתה דלקת ריאות ולויקואנצפלופתיה מולטיפוקאלית מתקדמת (multifocal leukoencephalopathy) .

החוקרים מסכמים כי הטיפול המשולב ב- idelalisibו- ofatumumab מביא לתוצאות טובות יותר מבחינת ההישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם CLL נשנה כולל אלו שנמצאים בסיכון גבוה, והוא עשוי להוות אלטרנטיבה טיפולית באוכלוסייה זו. המחקר מומן על ידי Gilead Sciences, Inc..

http://www.thelancet.com/journals/lanhae/article/PIIS2352-3026(17)30019-4/fulltext

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה