Liver Cancer

מיני-סקירה: מקומו של זעפרן במניעת מחלות ממאירות (Journal of Traditional and Complementary Medicine)

במאמר שפורסם בשנים האחרונות בכתב העת Journal of Traditional and Complementary Medicine ערכו חוקרים מהודו מיני-סקירה בנושא ההשפעות של זעפרן למניעת מחלות ממאירות שונות.

החוקרים כותבים כי למרות עליה במספר אפשרויות הטיפול בחולי סרטן, היעילות של טיפולים רבים היא מוגבלת, ובמסגרת המאמצים להתגבר על חסרונות אלו נערכו חיפושים אחר תכשירים בטוחים ויעילים יותר, אשר הובילו לזיהוי תכונות אנטי-ממאירות של מספר פיטו-כימיקאלים. מניעת מחלות ממאירות באמצעות תרכובות טבעיות מירקות, פירות, צמחים ותבלינים הינה אחת הגישות החשובות להערכתם למניעת סרטן בעידן הנוכחי.

מבין התבלינים, זעפרן (Crocus sativus) עורר עניין רב בשל ניסויים פרמקולוגיים שביססו יתרונות רבים לתבלין זה, כולל פינוי רדיקאלים, השפעות כנגד מוטאציות גנטיות ופעילות אימונו-מודולטורית. המרכיבים המשמעותיים בזעפרן כוללים Crocin, Crocetin ו-Safranal. (בארץ משווקים מס’ תכשירים הכוללים Saffron , ביניהם התכשיר בי-פוזיטיב המשווק ע”י חברת התרופות תרימה).

מחקרים בבעלי חיים ובתרביות תאים ממאירים מבני אדם הדגימו פעילות כנגד גידולים ופעילות למניעת ממאירויות של זעפרן ומרכיביו.

בסקירה מציגים המחברים את הפעילות של זעפרן כנגד מחלות ממאירות ספציפיות:

1)      סרטן קיבה תמצית SAE (Saffron Aqueous Extract) עיכבה התקדמות סרטן קיבה בחולדות. החוקרים סיכמו כי Crocin נמצא כתכשיר בעל פעילות כנגד ממאירויות. במחקר נוסף הודגמה השפעה תלוית-מינון וזמן של Crocin כנגד שורת תאיי אדנוקרצינומה של הקיבה.

2)      סרטן מעי גס ורקטום אחד המחקרים בנושא מצא כי תמצית זעפרן עיכבו משמעותית גדילת תאי סרטן מעי גס ורקטום, ללא השפעה על תאים תקינים.

3)      סרטן כבד זעפרן הפחית משמעותית עליה במספר והיארעות קשריות דיסכרומטיות בכבד חולדות משנית ל-DEN (Diethylnitrosamine). לזעפרן הייתה גם השפעה על עקה חמצונית משנית ל-DEN ורמות אנזימים נוספים בכבד. ממצאים אלו אישרו כי לזעפרן פעילות אפשרית כנגד סרטן כבד עקב עיכוב פרוליפרציית תאים והשראת מוות תאי.  הממצאים גם העידו כי זעפרן עשוי להגן על כבד חולדות מפני ממאירות דרך שינוי מסלולי עקה חמצונית ודיכוי תגובה דלקתית.

4)      סרטן לבלב סדרת ניסויים ביססו את ההשפעה המשמעותית של Crocetin על גדילת סרטן ערמונית. מחקרים בגוף החי הדגימו ירידה משמעותית בגדילת הגידול לצד ירידה בפרוליפרציה בחיות שנחשפו ל-Crocetin, בהשוואה לביקורות.

5)      סרטן ערמונית תמצית זעפרן ו-Crocin הפחיתו פרוליפרציה של תאי סרטן ערמונית, ללא השפעה על תאים לא-ממאירים ועודדו מוות תאי סרטן ערמונית. יתרה מזאת, מחקר פרה-קליני הדגים כי תאי סרטן ערמונית רגישים מאוד לעיכוב גדילה ומוות תאי מתוכנן בעקבות זעפרן.

6)      סרטן צוואר רחם, שחלות ושד מחקרים העידו כי Crocetin מעודד עצירה של מחזור התא ומעודד רעילות תאית ע”י הגברת מוות תאי. כמו כן, החומר הגביר את הרעילות התאית עקב חשיפה ל-Vincristine. ההשפעה הסינרגיסטית הנ”ל תועדה גם בתאי סרטן שד עמידים ל-Vincristine.

7)      סרטן העור השימוש בזעפרן הוביל לעיכוב משמעותי ביצירת פפילומות.

8)      סרטן ריאות זעפרן עשוי לעודד רעילות תאית ומוות תאי מתוכנן בתאי  סרטן ריאות, לצד עיכוב פרוליפרציה של תאי סרטן במסלולים התלויים בפעילות Caspase.

9)      לויקמיה מחקרים העידו כי ל-Crocin רעילות תאית קלה על שורת תאי לוקימיה, המתווכת דרך הגדלת שברי דנ”א.

Journal of Traditional and Complementary Medicine

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    האם טיפול CAR T מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות נוספות? (Blood)

    ממאירויות משניות תועדו ב-4.3% מכלל דיווחי אירועים חריגים בקרב חולים לאחר טיפול Chimeric Antigen Recpetor T-Cell (או CAR T), כאשר ממאירויות של תאי T היוו רק 0.15% מכלל הדיווחים ו-3.54% מכלל הממאירויות הראשוניות הנוספות, כך עולה מניתוח נתוני אירועים חריגים שדווחו למנהל המזון והתרופות האמריקאי כפי שפורסם במאמר בכתב העת Blood. במהלך חודש נובמבר בשנת […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Pontatinib כטיפול בחולים עם אבחנה חדשה של ALL עם כרומוזום פילדלפיה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ לטיפול ב- Pontatinib לשימוש עם טיפול כימותרפי במבוגרים עם אבחנה חדשה של לויקמיה מסוג ALL (או Acute Lymphoblastic Leukemia) עם כרומוזום פילדלפיה חיובי. בעקבות אישור זה של מעכב טירוזין קינאז מדור שלישי, מדובר בטיפול הממוקד הראשון המאושר לשימוש מוקדם במבוגרים עם לויקמיה מסוג ALL […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל מלווה בפרוגנוזה גרועה יותר בחולים עם מלנומה (CHEST)

    בקרב חולים עם מלנומה, דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר לפרוגנוזה ירודה בטווח הארוך בחולים עם אבחנה של מלנומה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת CHEST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום נשימה חסימתי בשינה הינו גורם סיכון חדש לפרוגנוזה שלילית בטווח הארוך בחולים עם מלנומה עורית.  עם […]

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה