Lung Cancer

האם ישנה מגמת עליה בהיארעות אדנוקרצינומה של הריאה באנשים שמעולם לא עישנו? (J Natl Cancer Inst.)

באופן היסטורי, סרטן ריאות בלא-מעשנים לא זכה לתשומת לב רבה, לאור החשיבות המרכזית של עישון בהתפתחות מגיפת סרטן ריאות והאתגרים באיסוף נתונים מספקים אודות חולים שמעולם לא עישנו. אעפ”י כן, זוהו גורמים לסרטן ריאות בחולים שמעולם לא עישנו, כולל עישון פאסיבי, חשיפה תעסוקתית וחשיפה לרדון.

החוקרים כותבים כי למרות שסרטן ריאות במעשנים עד מהווה כ-85% מבין 224,000 המקרים החדשים של סרטן ריאות בארצות הברית השנה, יתר 25,000-30,000 המקרים מתועדים באלו שמעולם לא עישנו וסרטן ריאות תפס כיום את המקום השביעי ברשימת הממאירויות המובילות בלא-מעשנים.

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute  דיווחו על עליה בשיעור מקרי סרטן ריאות בלא מעשנים מבין כלל מקרי סרטן ריאות בשלושה מוסדות בארצות הברית. ממצאים אלו העלו את השאלה עם שיעורי היארעות סרטן ריאות בלא-מעשנים עשויים להיות במגמת עליה, ממצא העשוי להיות בעל השלכות חשובות ולהעיד על שינוי בגורמים אתיולוגיים.

השינוי המדווח עשוי גם לשקף שינויים זמניים באוכלוסיות שטופלו באותם מרכזים רפואיים, ירידה בהיארעות ממאירויות בקרב אלו שעישנו אי-פעם בשל הפסקת עישון, ושינוי דפוסי סיווג שגוי של עישון לאורך הזמן, מגמות שהובילו לעליה בשיעור המעשנים בהווה ובעבר שסיווגו עצמם ככאלו שלא עישנו מעולם. החוקרים ניסו לתקן לשינויים באוכלוסיות במודל רב-משתני, אך לא ניתן לשלול הסברים אלו לשינויים שתועדו.

בשל העדר נתונים ברמת האוכלוסיה, הנדרשים להערכת שיעורי היארעות סרטן ריאות באופן ספציפי בקרב מעשנים, מחקרי עוקבה מהווים את המקור העיקרי למידע זה.

בעוד שהמחקרים השונים נתונים למגבלות שונות, הכותבים מציעים תזכורת כי סרטן ריאות אינו סטטי; למעשה, חלו שינויים מג’וריים במאפיינים האפידמיולוגיים של סרטן ריאות במהלך מחצית המאה האחרונה. אדנוקרצינומה של הריאה עלתה באופן קבוע והפכה לסוג ההיסטולוגי הנפוץ ביותר; הסיכון היחסי לאדנוקרצינומה על-רקע עישון, בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם עלתה גם כן בגברים.

במידה והיארעות סרטן ריאות מצויים במגמת עליה בלא-מעשנים, מספר גורמים עשויים לעמוד בבסיס עליה זו בהיארעות הממאירות ירידה בעישון פאסיבי, ירידה בחשיפה לזיהום אוויר בעשורים האחרונים, החשיפה לרדון נותרה יחסית יציבה לאורך זמן וכן חלה ירידה בחשיפה לחלק מהקרצינוגנים במקומות העבודה.

(J Natl Cancer Inst. 2017;109(7

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה