Medical Management

פרופ’ רוני גמזו בכנס המכון לחקר מדיניות בריאות: הגיע הזמן לעשות התאמות בחוק בריאות ממלכתי

הודעת המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות

פרופ’ רוני גמזו, מנכ”ל איכילוב, יו”ר כנס ים המלח של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות במליאת הפתיחה:

מערכת הבריאות לא קורסת. אין מערכת שלא נמצאת בקשיים ומורכבויות ואנחנו כל הזמן צריכים לזכור את העוצמות של מערכת הבריאות שלנו.

המערכת מבוססת על היכולת של קופות החולים להעניק את שירותי הבריאות והם עושים את זה בצורה בלתי רגילה.

תוך פחות מעשור לאחר חקיקת חוק בריאות ממלכתי ראינו את פירות החוק. ראינו את הקטנת העיוותים והיציבות פיננסית, ראינו יותר שיוון והקטנת הפערים וגביית המס הייתה יותר צודקת. החוק הוא סיפור הצלחה אז וגם היום.  בשנת 1995 הייתה הרבה התנגדות לחוק, אבל החוק הציל את המערכת הבריאות.

אבל, החברה השתנתה. היא יותר גלובלית, הכול יותר פתוח ושקוף. גם הצרכנים השתנו הם יותר מהירים, מגוונים ומדויקים . לכן זה מחייב אותנו לעשות שינויים בדרך שאנחנו מספקים שירותי בריאות. אי אפשר להישאר עם מערכת בריאות שחוקקה לפני 25 שנה.

המערכת לא קורסת אבל היא מאותגרת עד קצה היכולת שלה עד לרמה בלתי אפשריות. כשאנחנו מסתכלים קדימה, אנו רואים את האוכלוסייה מזדקנת ולכן תהיה כאן שחיקה גדולה יותר. בנוסף, אנחנו רואים ירידה בשיעור הרופאים על אף שמשרד הבריאות פועל להגדלת השיעור שלהם.

מדינת ישראל בזמן חקיקת החוק הייתה ב’הייפ’ של כלכלה חופשית וראיה שחצנית. הייתה סברה שכדאי לקטין את הוצאות של הממשלה ולהעביר את הלחצים לשוק הפרטי שיעשה את זה בצורה יותר חכמה.

אבל המהלך הזה נעשה מבלי להבין את ההשלכות, בלי להבין מה זה יעשה למערכת ציבורית. הסברה אפשרה צמיחה בלי מרוסנת של מימון ואספקת שירותי הבריאות בשוק הפרטי. זה התחיל בשבנ”ים והתרחב, ולשם חדרו גופים פיננסים שידעו היטב איך לעשות עושר ורווח. הם נכנסו למערכת נאיבית וניצלו פוטנציאל צרכני שעדין רחוק ממימוש. עם זה אנחנו מתמודדים ומנסים להכיל.

אם מרסנים יותר מידי את ההוצאה הממשלתית ולא עושים את זה בתכנון קדימה, ההוצאה תגיע  מאיזשהו מקום. זה לא אל-כימיה. במצב של הזדקנות ועומס מחלות כרוניות גם מערכת בריאות טובה ביותר לא יכולה להישאר ב-7.5% אחוז הוצאה לאומית לבריאות.

 אם זה לא יגיע מתכנון רחב וארוך, הוא יגיע מגופים אחרים וירוקן את החוק בריאות ממלכתי ויהפוך אותו ללא רלוונטי. אם לא נגדיל את ההוצאה הלאומית לבריאות , היא תגדל במרכיב הפרטי וזה לאו דווקא נכון למערכת שלנו.

מדינת ישראל היא מדינה של כורך היתוך. האזרחים נדרשים לקחת חלק בנטל הביטחון, וזה לא מסתדר עם פערים בשירותים הכי בסיסים. הפער הזה פורם את החוסן הערכי והמוסרי של מדינת ישראל ומדינה לא יכולה להרשות את זה לעצמה.

הגיע הזמן לעשות התאמות בחוק בריאות ממלכתי. צריך ונכון להוביל תיקונים מורכבים וקשים שדורשים אומץ. כמו שבזמן חקיקת החוק לפני 25 שנה היו על קופות החולים, בתי החולים ומשרד הבריאות קשיים והוא לא היה נוח לאף אחד, כך צריך לנהוג גם עכשיו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה