Metabolic Syndrome

האם יש הבדל באפקטיביות של דיאטה דלת קלוריות צמחונית מול ים תיכונית מבחינת הורדת משקל ופרופיל קרדיווסקולרי ? (Circulation.)

שלושה חודשים של דיאטה צמחונית דלת קלוריות בהשוואה לדיאטה ים תיכונית דלת קלוריות נמצאו מועילות באופן שווה בהפחתת משקל ובשיפור פרופיל סיכון קרדיווסקולרי, כך עלה ממחקר אקראי ראשון שהשווה ביניהן.

הדיאטה הצמחונית הייתה אפקטיבית יותר בהפחתת רמות LDL כולסטרול, בעוד שהדיאטה הים תיכונית הובילה להפחתה גדולה יותר של טריגליצירידים.

הממצאים הללו מגיעים ממחקר ה- CARDIVEG (ר”ת של Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet) שפורסם השבוע ב- Circulation.

המשתתפים קיבלו הכוונה אינדיבידואלית מתזונאים בכדי להגיע להיענות גבוהה בכל אחת משני הדיאטות שנבחנו. הדיאטה הצמחונית לא כללה דגים ועוף אך אפשרה מוצרי חלב וביצים.

לצורך ההשוואה של שתי הדיאטות, בוצעה חלוקה אקראית של 118 משתתפים (78% מהם נשים) שהיו בני 18-75 עם עודף משקל (BMI מעל 25 ק”ג/מ”ר) .

המשתתפים היו גם עם גורם סיכון קרדיווסקולרי אחד לפחת בהתאם להגדרות החברה האירופאית לקרדיולוגיה (ESC) : סך כולסטרול מעל 190 מ”ג/ד”ל, LDL-C מעל 115 מ”ג/ד”ל, טריגליצרידים מעל 150 מ”ג/ד”ל, ורמת סוכר בצום בין 110 ל-126 מ”ג/ד”ל.

הגיל הממוצע היה 51, המשקל 84 ק”ג וה-BMI הממוצע 31 ק”ג/מ”ר. 48% היו עם השמנת יתר (BMI מעל 30 ק”ג/מ”ר).

המשתתפים קיבלו המלצות אישיות לתזונה מפורטת במסגרת כל אחת מהקבוצות. לאחר תקופת הרצה, הם צרכו תזונה צמחונית או ים תיכונית למשך 3 חודשים, ולאחר מכן בוצעה החלפה בין הקבוצות למשך 3 חודשים נוספים. 85% מהמשתתפים השלימו את המחקר.

כאמור שתי הדיאטות היו עם רמת קלוריות דומה והכילו בין 50%-55% פחמימות, 25-30% שומן, ו-15-20% חלבונים.

המשתתפים אכלו מס’ דומה של מנות דגנים, פירות , ירקות, תפוחי אדמה, ממתקים ושמן זית בשתי הדיאטות, אך הדיאטה הצמחונית כללה יותר קטניות, אגוזים, ביצים ומוצרי חלב, כמו גם פשתן ואבוקדו . שתי הדיאטות היו אפקטיביות באופן דומה בהורדת משקל. לאחר 3 חודשים, איבדו המשתתפים בממוצע 1.88 ק”ג ו-1.77 ק”ג בדיאטה הצמחונית והים תיכונית, בהתאמה.

גם הירידה במסת השומן הייתה דומה (1.3 ק”ג), וה-BMI (ירידה של 0.65 ק”ג/מ”ר).

במהלך הדיאטה הצמחונית 44% מהמשתתפים שיפרו את הפרופיל הקרדיווסקולרי והגיעו לרמות היעד המומלצות של ה-ESC : 16 מהם הגיעו לרמת סך הכולסטרול, 17 לרמת ה-LDL כולסטרול ו-6 לרמת הטריגיליצירידים, ו-14 לרמת ה-BMI המומלצת.

במהלך הדיאטה הים תיכונית 34% מהמשתתפים תיקנו את פרופיל הסיכון הקרדיווסקולרי שלהם: 7 הגיעו ליעד סך הכולטסרול, 6 ליעד ה-LDL-C , 8 ליעד הטריגליצרידים, ו-10 ליעד ה-BMI .

החוקרים מסבירים כי הדיאטה הצמחונית היא דלה כידוע בכולסטרול ושומן , ושומן רווי, והובילה לכן לשיעורים נמוכים יותר של כולסטרול, בעוד שהדיאטיה הים תיכונית הראתה יכולת גבוהה יותר של הורדת טריגליצרידים, בזכות מרכיביה המועילים לרבות שמן זית, סיבים תזונתיים, ופיטונוטריאנטים.

החוקרים מציינים שרמות ויטמין B12 היו נמוכות יותר באופן מובהק בדיאטה הצמחונית.

עם זאת, לא היו הבדלים מובהקים מבחינת רמות עקה חמצונית או ציטוקינים דלקתיים לאחר 3 חודשי צריכה.

החוקרים מסכמים כי לאנשים המעדיפים תזונה צמחונית יש אפשרות להשיג את התועלת של דיאטה ים תיכונית, ואפילו מעבר לזה באספקטים הליפידיים. הם ממליצים להיות במעקב של תזונאי מומחה בכדי להימנע ממחסור במרכיבים חיוניים.

לדעתם, על אף שיש מקום לבחון הדיאטות הללו במחקרים גדולים יותר ובאוכלוסיות נוספות, המחקר מצביע על כך שדיאטה דלת קלוריות בריאה, צמחונית או ים תיכונית , מציעה פתרון אפשרי למניעת השמנת יתר ותחלואה קרדיווסקולרית.

.  

Circulation. Published online February 26, 2018. AbstractEditorial

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה