Metabolic Syndrome

ההשפעה המטבולית של טיפול אנטי-פסיכוטי בילדים (JAMA Psychiatry)

שימוש מעבר להתוויות בתרופות אנטי-פסיכוטיות בילדים ומתבגרים עם הפרעות התנהגות הוביל במהירות להשפעות מטבוליות משמעותיות, כולל עליה במשקל וירידה ברגישות לאינסולין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות אנטי-פסיכוטיות משמשות לעיתים קרובות לטיפול בהפרעות התנהגות לא-פסיכוטיות בצעירים. כעת הם ביקשו לאפיין את ההשפעות המטבוליות של חשיפה ראשונה לתרופות אנטי-פסיכוטיות בצעירים, על-בסיס הערכות סטנדרטיות של רכב הגוף ורגישות לאינסולין.

המחקר האקראי כלל צעירים בגילאי 6-18 שנים, אשר לא נחשפו לתרופות אנטי-פסיכוטיות בעבר, והתגוררו באזור מיזורי. כל הילדים נשאו לפחות אבחנה אחת של הפרעה פסיכיאטרית, עם התנהגות אגרסיבית בעלת משמעות קלינית. בכל המקרים עלתה אפשרות טיפול אנטי-פסיכוטי. המשתתפים גויסו בין יוני 2006 ועד נובמבר 2010 וחולקו באקראי לטיפול באחת משלוש תרופות אנטי-פסיכוטיות נפוצות בילדים עם הפרעות התנהגות. החוקרים בחנו את התוצאות לאורך 12 שבועות.

ההתערבות כללה 12 שבועות טיפול פומי ב-Aripiprazole (אביליפיי, 49 חולים), Olanzapine (זיפרקסה, 46 חולים), או Risperidone (ריספרדל, 49 חולים). התוצאים העיקריים כללו את אחוז השומן בגוף כפי שנקבע לפי בדיקת DEX ורגישות אינסולין בשריר. תוצאים משניים כללו מדדי השמנה בטנית לפי בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית ורגישות לאינסולין ברקמות שומן וכבד.

מדגם המחקר כלל 144 משתתפים (98 בנים, גיל ממוצע של 11.3 שנים); כולל 43 (29.9%) בעלי עודף-משקל או השמנת יתר בתחילת הדרך. באשר לתוצאים העיקריים, מתחילת המחקר ועד לאחר 12 שבועות, אוז השומן בגוף עלה ב-1.18% בקרב מטופלים ב-Risperidone, 4.12% עם טיפול ב-Olanzapine ו-1.66% עם Aripiprazole. החוקרים מדווחים כי העליה בשומן גוף הייתה גדולה יותר משמעותית עם Olanzapine בהשוואה לשתי התרופות האחרות.

מתחילת המחקר ועד לאחר 12 שבועות, השינוי בקצב היעלמות גלוקוז בתגובה לאינסולין עלה ב-2.30% עם Risperidone וירד ב-29.34% עם Olanzapine ו-30.26% עם Aripiprazole, ללא הבדלים מובהקים בין הטיפולים. מדד עיקרי זה של רגישות לאינסולין ירד משמעותית במהלך 12 השבועות במדגם הכולל.

באשר לתוצאים המשניים, החוקרים מדווחים כי חלה עליה במדדי שומן בטני לפי בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית, עם עליה גדולה יותר משמעותית בשומן תת-עורי עם טיפול ב-Olanzapine, בהשוואה ל-Risperidone או Aripiprazole. כל הטיפולים לוו בשיפור התנהגותי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במהלך 12 שבועות טיפול אנטי-פסיכוטי בצעירים תועדו שינויים שליליים במדדי השמנה ורגישות לאינסולין, עם עליה גדולה יותר באחוז השומן בעקבות טיפול ב-Olanzapine.

JAMA Psychiatry. Published online June 13, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה