Multiple Sclerosis

כלי חדש המנבא בצורה מדויקת יותר את הסיכון ל-PML מאפשר ניהול נכון של הטיפול בתרופה טיסברי לטרשת נפוצה/ מאת פרופ דימטריוס קרוסיס

לאחרונה, לאור בקשת רשות התרופות האירופאית (EMA ), עודכן הכלי לניהול הסיכונים של הטיפול בטיסברי בחולי טרשת נפוצה. הכלי החדש נועד להעריך את כמות הווירוס JC בגוף, וירוס אשר עלול לגרום להתפתחות של PML (דלקת מוח נגיפית נדירה). נמצא כי, בניגוד לתפיסה הרווחת, יש השפעה רבה על סיכון ל PML לא רק של הימצאות הווירוס בגוף או לא אלא גם של הכמויות שלו כפי שמשתקפים בכמות הנוגדנים נגד הוירוס בדם. השפעת הממצאים הללו משמעותית ביותר, שכן הכלי שפותח בעקבותיהם, המכונה “אינדקס”, נותן הזדמנות לחולים רבים בטרשת נפוצה שהיו עד כה פסולים על טיפול בטיסברי (Tysabri ), לקבל את התרופה שהושקה ב-2006 והראתה יעילות גבוהה בטיפול במחלה.

נתונים קליניים בעבר הראו כי לחולים המטופלים בטיסברי, שנושאים את וירוס ה- JC (בעלי נוגדנים ל- JCV ) יש סיכון גבוה לחלות ב-PML . יש לציין שכ- 60% מהאוכלוסייה הכללית נשאים של וירוס ה- JC , אשר אינו מסוכן בדרך כלל, אך עשוי להפוך מסוכן כאשר יש כשל חיסוני. לפי כך, חולי טרשת נפוצה שיש להם נוגדנים ל ,JCV הם בעלי סיכון גבוה ל- .PML לחולים אלה העדיפו הרופאים לא לרשום טיסברי. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי ישנה חשיבות לא רק לנוכחות הוירוס בגוף, אלא גם לכמותו. נמצא שישנה התאמה בין רמת הנוגדנים לרמת הסיכון: אצל חולים בעלי רמת נוגדנים נמוכה הסיכון לפתח PML נמוך כמעט כמו אצל חולים אשר שליליים לנוגדנים.

ממצאים אלו נכנסו לתוקף בעלון לרופא, ועל פי המידע החדש ולבקשת רשות התרופות האירופאית (EMA ) פותח כלי, המכונה “אינדקס” אשר מנבא את הסיכון ל- PML בצורה מדויקת יותר על פי רמת הנוגדנים. חולים אשר נוטלים טיסברי מעל שנתיים ובעלי אינדקס גבוה או שווה ל- 1.5, הם בעלי סיכון משמעותי לפתח PML ולכן יש להגביר את המעקב אחריהם. לעומת זאת, חולים בעלי אינדקס הנמוך או שווה ל- 0.9 (עדיין חיובים לנוגדנים) הם בעלי סיכון נמוך ל PML גם לאחר חשיפה של מעל 5 שנים לטיסברי. ההבנה החדשה זו מאפשרת את המשך הטיפול בטיסברי אצל חולים שהגיבו לתרופה, וגם מאפשרת ליותר אנשים להתחיל טיפול בטיסברי. ההערכה היא כי כמחצית מנשאי הווירוס נמצאים ברמות הנוגדנים הנמוכות ולכן בעלי סיכון נמוך מאוד ל PML .

התרופה טיסברי אשר הושקה ב- 2006 ידועה ביעילותה הגבוהה בעיכוב מחלת טרשת נפוצה. התרופה פועלת באופן ספציפי על תאי מערכת החיסון החשודים בגרימת הנזק למערכת העצבים המרכזית במהלך המחלה. טיסברי מונעת את הכניסה של אותם תאים אל המוח, ובכך מקטינה באופן משמעותי את פעילות המחלה. בדיווח בכתב העת היוקרתיLancet Neurology  הוצג כי קרוב ל 40% מהמטופלים בטיסברי חוו הפוגה מלאה מהסימפטומים של המחלה בטווח טיפול של שנתיים. כלומר, למעלה משליש מהמטופלים לא חוו החמרה במוגבלות הפיזית, לא חוו התקפים, ולא נראתה פעילות המחלה בהדמית ה MRI .

 הכותב הוא פרופ’ דימיטריוס קרוסיס, מנהל המרכז לטרשת נפוצה והיחידה לנוירואימונולוגיה בבית חולים הדסה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה