Neonatology other

המשמעות הפרוגנוסטית של פרכוסים בפגים שנולדו לפני 28 שבועות היריון (Neonatology) והערת עורך נאונטולוגיה , ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת Neonatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהיארעות פרכוסים יחסית גבוהה בפגים שנולדו לפני 28 שבועות היריון וכי יילודים עם פרכוסים מצויים בסיכון גבוה יותר לתמותה, פרכוסים בפני עצמם אינם מהווים גורם המנבא תמותה מוקדמת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הסברה היא כי היארעות פרכוסים ביילודים גבוהה בשל סף פרכוס נמוך במוח לא-בשל. אין נתונים רבים אודות פרכוסים במקרים של פגות קיצונית ומטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע אם פרכוסים מהווים גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה באשפוז ולהעריך את היארעות פרכוסים בפגים שנולדו לפני השלמת 28 שבועות היריון.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי, אשר כלל יילודים שנולדו לפני שבוע 28 להיריון והיו במעקב באמצעות aEEG (Amplitude-integrated Electroencephalography) במהלך שלושת הימים הראשונים לחייהם. מספר ומשך הפרכוסים נקבע על-פי רישומי aEEG, בשילוב עם נתונים קליניים.

מדגם המחקר כלל 229 יילודים, כאשר ב-46 מהם תועד לפחות אירוע פרכוס אחד (שיעורי היארעות של 20%). בניתוח חד-משתני, גיל היריון, ממוצע סטיות התקן (Z-Score) של משקל הלידה, פרכוסים, דיכוי פעילות רקע בתרשים aEEG ודימום תוך-חדרי חמור נקשרו כולם עם הסיכון לתמותה לפני השחרור מבית החולים (p<0.001 בכל המקרים). בניתוח רב-משתני, גיל היריון (יחס סיכון של 0.61, p<0.001), פעילות רקע בתרשים aEEG (יחס סיכון של 0.30, p<0.001), ממוצע סטיות התקן של משקל הלידה (יחס סיכון של 0.51, p=0.04) ודימום תוך-חדרי חמור (יחס סיכון של 2.60, p<0.001) זוהו כמנבאים משמעותיים של תמותה, בעוד שפרכוסים במהלך שלושת הימים הראשונים לחיים נטו לנבא סיכון מוגבר לתמותה, אך ממצא זה לא היה מובהק סטטיסטית (יחס סיכון של 1.53, p=0.09).

החוקרים כותבים כי פרכוסים עשויים לשמש כסמן חשוב לפתולוגיות שאינן מאובחנות מיידית ועשויות להוביל לתמותה מוקדמת של פגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד.

Neonatology 2019 January 22, 115 (3): 247-255

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

במחקר זה שנערך באוניברסיטת בן גוריון בנגב בהובלתו של דר’ איילון שני היארעות הפרכוסים הייתה גבוהה ביותר: כ-20% בקרב הנחקרים. שיעור זה יכול לרמז שייתכן ואנו “מפספסים” פרכוסים בתקופה הזו במהלך העבודה היומיומית. כידוע, גם במחקר זה נמצא כי לפגים שנולדו מוקדם יותר, בעלי משקל נמוך יותר ועם דימום תוך חדרי נרחב יש סיכון מוגבר לתמותה. בנוסף, נמצא כי גם לכל הפגים בעלי פעילות רקע לא תקינה בתרשים ה-aEEG יש גם עלייה בסיכון לתמותה. לגבי הפרכוסים עצמם, הרי שזה לא נמצא כמעלה סיכון לתמותה כשלעצמם. מחקר זה מעלה את החשיבות שבשימוש ב-aEEG בימי החיים הראשונים בפגים הקטנים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות של תיקון בקע מפשעתי לפני שחרור מיחידת טיפול […]

  • חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein מלווה בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בו הגיוס למחקר בשלב מוקדם בשל סוגיות הנוגעות לבטיחות ההתערבות, כאשר חיסון אימהי כנגד RSV המבוסס על Perfusion F Protein אמנם הפחית סיכון לסיבוכים משנית למחלה בדרכי נשימה תחתונות על-רקע RSV, אך לווה בעליה בסיכון ללידה מוקדמת. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    בדיקות סקר לעליה מאוחרת ברמות TSH והיפותירואידיזם מולד לא-טיפוסי בפגים עם משקל לידה נמוך מאוד (J Pediatr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של הפרעה בתפקודי התריס בפגים. ד"ר ברנרד ברזילי, עורך נאונטולוגיה, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    טיפול ב-Nirsevimab יעיל מאוד במניעת אשפוזים של תינוקות עקב RSV (מתוך MMWR)

    מנתונים חדשים שפורסמו ב-Morbidity and Mortality Weekly Report עולה כי הנוגדן החד-שבטי Nirsevimab הדגים יעילות של 90% במניעת אשפוז עקב זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) בתינוקות. ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן התומכות במתן Nirsevimab ביילודים ותינוקות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי RSV הינו הגורם המוביל לאשפוז תינוקות בארצות […]

  • סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    סיכון גבוה כפליים לפרכוסים בחולים עם טרשת נפוצה  (J Neurol Neurosurg Psychiatry)

    בחולים עם טרשת נפוצה סיכון גבוה כמעט כפליים לפרכוסים, כאשר הסיכון גבוה עוד יותר בחולים תחת טיפול אימונומודולטורי לוויסות קולטן ספינגוזין-1-פוספט, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה של מחקרים אקראיים ומבוקרים, שפורסמה בכתב העת Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. מטה האנליזה כללה 63 מחקרים אקראיים ומבוקרים בשלב 3 עם 53,535 חולים. מרבית המחקרים שנכללו בסקירה […]

  • הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    הבדלים בהצגת מסר אופטימי לעומת פסימי להורים לפגים (JAMA Network)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בעת מסירת מידע פרוגנוסטי להורים לפגים אודות סיכון לסיבוכים, הורים לפגים שנולדו בשלב מוקדם מאוד עשויים להעדיף הצגת המסרים באופן אופטימי ולא פסימי. ד”ר ברנרד ברזילי, עורך מדור ניאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו

  • גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    גורמים המנבאים לידת חי לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (Fertil Steril)

    בנשים לאחר טיפול היסטרוסקופי בהידבקויות תוך-רחמיות (תסמונת Asherman Syndrome) שלושה גורמים עשויים לנבא את הסיכוי ללידת חי, כולל שיפור בדימום וסתי, עובי רירית רחם לאחר-ניתוח ועדות להידבקויות חוזרות בדרגה מינימאלית בבדיקת היסטרוסקופיה חוזרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Fertility & Sterility. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון גורמים בלתי-תלויים העשויים להשפיע על סיכויי לידת […]

  • טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    טיפול שמרני בטוח לשלייה נעוצה (AJOG)

    שיעורי התחלואה האימהית בקרב נשים עם שלייה נעוצה היו דומים כשבוצע ניהול באסטרטגיות חלופיות לניתוח קיסרי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Obstetrics and Gynecology.

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.