Neonatology other

טיפול פומי באיבופרופן עדיף על פראצטמול פומי ל-PDA ביילודים במשקל לידה נמוך או נמוך באופן קיצוני (Medicine) והערת עורך נאונטולוגיה ד”ר ברזילי

פג

מנתונים שפורסמו בכתב העת Medicine עולה כי ביילודים בעלי משקל לידה נמוך מאוד או נמוך באופן קיצוני, טיפול בפראצטמול אינו מהווה אפשרות טובה לסגירת PDA (Patent Ductus Arteriosus), ואילו איבופרופן במינון גבוה מוביל לשיעור גבוה של סגירת PDA, עם שיפור קליני מהיר יותר.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פראצטמול הוצע כחלופה לסגירה של PDA בעל חשיבות המודינאמית. עם זאת, התוצאות הקליניות עדיין אינן חד-משמעיות במקרים של יילודים במשקל לידה נמוך או נמוך באופן קיצוני. מטרת המחקר הייתה להשוות את היעילות והבטיחות של טיפול פומי בפראצטמול אל מול איבופרופן לסגירה תרופתית של PDA בפגים במסגרת מחקר בתנאי עולם-אמיתי.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 255 פגים במשקל לידה של עד 1.5 קילוגרם ואקו-לב אשר אישר PDA משמעותי. המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות: קבוצה I (טיפול במינון סטנדרטי של איבופרופן) אשר טופלו באיבופרופן במינון 10 מ”ג/ק”ג ולאחר מכן 5 מ”ג/ק”ג למשך יומיים; קבוצה II (מינון גבוה של איבופרופן) אשר טופלו באיבופרופן במינון 10 מ”ג/ק”ג/יום למשך שלושה ימים; קבוצה III (פראצטמול) אשר טופלו בפראצטמול במינון 15 מ”ג/ק”ג כל שש שעות למשך שלושה ימים.

ביום התשיעי לאחר התחלת הטיפול התרופתי, סגירת PDA הושגה ב-71.7% מהחולים בקבוצת מינון גבוה של איבופרופן, ב-63.8% מאלו בקבוצת הטיפול באיבופרופן במינון סטנדרטי וב-37.9% מאלו בקבוצת הטיפול בפראצטמול. הטיפול באיבופרופן במינון סטנדרטי היה יעיל יותר מטיפול פומי בפראצטמול.

סגירת ה-PDA הייתה מהירה יותר בקבוצת הטיפול במינון-גבוה של איבופרופן, בהשוואה לקבוצת הטיפול במינון סטנדרטי (חציון זמן עד לסגירה של 3.9 לעומת 4.4 ימים, P=0.009). החוקרים מדווחים על עליה משמעותית בריכוז בילירובין כולל בקבוצת הטיפול באיבופרופן במינון גבוה. לא תועדו אירועים חריגים כלייתיים, גסטרואינטסטינאליים או המטולוגיים.

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי טיפול בפראצטמול היה בעל יעילות מינימאלית ביילודים במשקל לידה נמוך באופן קיצוני (שיעורי סגירת PDA של 13%).

מחקר זה מעיד כי פראצטמול אינו מהווה בחירה טובה לטיפול ב-PDA ביילודים בעלי משקל לידה נמוך מאוד או נמוך באופן קיצוני. מינון גבוה של איבופרופן לווה בשיפור קליני מהיר יותר ושיעורים גבוהים יותר של סגירת PDA.

Medicine (Baltimore). 2019 Aug

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מאמר זה מצטרף לסדרת מחקרים שמצאה כי השיטה היעילה ביותר לסגירת PDA באופן פרמקולוגי היא ע”י מתן איבופרופן פומי. מעבר למחקר זה נמצא כי איבופרופן פומי במינון גבוה יעיל יותר לסגירת PDA לעומת איבופרופן במינון רגיל. מחקר זה מצא שוב כי אין עליה בתופעות הלוואי בעת מתן איבופרופן לעומת פאראצמטול. כמו כן מחקר זה מצא כי פאראצטמול הינו בעל פעילות נמוכה ביותר בילודים הקטנים מ-1,000 גר’. לדעתי, מי ששוקל טיפול תרופתי לסגירת PDA (לאחר שחשב כי ל-PDA משמעות המודינמית) עדיף שיבכר טיפול באיבופרופן פומי מאשר טיפול אחר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה