Nutritional/Metabolic

האם מוצרי מזון עתירי נוגדי-חמצון מפחיתים את הסיכון לסוכרת? (Diabetologia)

צריכת דיאטה עשירה במוצרי מזון נוגדי-חמצון עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, אשר פורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Diabetologia. מדובר במחקר הפרוספקטיבי הראשון להערכת הקשר בין סך צריכת נוגדי-חמצון ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2.

להערכת ההשפעה של תכולת נוגדי-חמצון בדיאטה על הסיכון לסוכרת, החוקרים ניתחו את הנתונים ממחקר E3N-EPIC, מחקר עוקבה פרוספקטיבי גדול, שהחל בצרפת בשנת 1990 במטרה לבחון גורמי סיכון לממאירות ומחלות כרוניות חמורות בנשים שנולדו בין 1925-1990.

בסקירה הנוכחית התמקדו החוקרים בתת-קבוצה של 64,223 נשים בגיל ממוצע של 52 שנים, ללא סוכרת או מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר. בתחילת המחקר (שנת 1993), הנשים דיווחו על הרגלי התזונה השגרתית שלהן בשנה האחרונה על-בסיס שאלון מפורט.

החוקרים התבססו על מידע זה, בשילוב עם מאגר נתונים אודות תכולת נוגדי-חמצון במגוון מוצרי מזון, במטרה לחשב את סך מדד תכולה נוגדת-חמצון בכל אישה. לאחר מכן, הם בחנו את הקשר בין מדד זה ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. הם בחרו להוציא קפה מהמשוואה, בכדי שלא יביא להטיית התוצאות.

במהלך 15 שנות מעקב, 1,751 נשים פיתחו סוכרת.

לאחר תקנון לגורמי סיכון חשובים לסוכרת, כולל עישון, רמת השכלה, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה וסיפור משפחתי של סוכרת, החוקרים מצאו כי בקרב נשים עם צריכה מוגברת של נוגדי-חמצון תועד סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2.

בקרב נשים בחמישון העליון של צריכת נוגדי-חמצון תועד סיכון נמוך ב-39% לסוכרת מסוג 2, בהשוואה לנשים שצרכו את הכמות המעטה ביותר של נוגדי-חמצון.

לאחר תקנון נוסף למדד מסת הגוף, אחד התורמים החשובים ביותר לסיכון לסוכרת, היקף הסיכון פחת מעט אך נותר מובהק סטטיסטית. בקרב נשים שצרכו את הכמות הרבה ביותר של נוגדי-חמצון תועד סיכון נמוך ב-27% לסוכרת מסוג 2, בהשוואה לנשים שצרכו את הכמות המעטה ביותר.

החוקרים מציינים כי נראה שהשפעה הייתה פרופרוציואנלית לעליה בצריכה הכוללת של נוגדי-חמצון, עד רמה של 15 מילימול/ליטר. לאחר מכן, ההשפעה התייצבה, כך שהגדלה נוספת של צריכת נוגדי-חמצון מעבר לסף זה לא הייתה בעלת ערך מוסף מבחינת הסיכון לסוכרת מסוג 2.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהמחקר אינו יכול לספק מידע אודות המנגנונים בהם צריכת נוגדי-חמצון עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת, הממצאים סוללים את הדרך למחקרים נוספים להערכת הנושא.

Diabetologia. Published online on November 9, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה