Nutritional/Metabolic

ואנחנו היינו בטוחים שכוס יין אחת ביום זה ממש בריא…/ד”ר סיגל אילת אדר עונה בפורום אנשי המקצוע

בפורום לאנשי מקצועות הרפואה המתקיים באתר e-Med health club עלתה לאחרונה השאלה הבאה, וזאת בעקבות הפירסום של המחקר : גם צריכת אלכוהול מתונה עשויה להביא לעליה בסיכון לתמותה (Lancet)

חייב לצייןשהמחקר הזה   שמגיע מבמה מאוד מכובדת (לנסט) מפתיע ומטריד.  צריכה מתונה של אלכוהול, אם אני לא טועה, אפילו מופיעה בהמלצות למניעה ראשונית של איגודים מקצועיים מובילים (ה-AHA או ה-ACC ), וכעת , המחקר הזה, אמנם תצפיתי, מראה שגם צריכה מתונה של אלכוהול קשורה לתוחלת חיים קצרה יותר ?  נשמח להבהרות והסברים, וכחובב שתייה מתונה שאף המליץ על כך עד כה למטופלים , מקווה ל”צפירת הרגעה”…

להלן תשובתה של ד”ר סיגל אילת אדר:

אכן אנאליזה חזקה ומטלטלת. רק אסור לפספס את ההערה שנמצא קשר הפוך לוג לינארי (כנראה כי הקבוצות לא התפלגו נורמלית), בין שתיית אלכוהול לאוטם שריר הלב (ואני מסכימה שזה לא ממש מעודד אם אלכוהול היה קשור לסך תמותה ומחלות סרטן). אבל ויש כמה אבלים:

1. כפי שלמדתי מעבודת הדוקטורט שלי כשעושים אנאליזות מסוג זה, צריך להפריד בין אנשים ששותים אלכוהול לצרכי בריאות לעומת אנשים ששותים אלכוהול למטרות אחרות. שכן, מצבם הבריאותי של אלה מול אלה, מראש שונה ועלול להביא למסקנה שאלכוהול בכלל מסוכן. ביקורת ספציפית על אנאליזות הקשורות לאלכוהול מופיעות בקישורים:

Eur J Epidemiol. 2003;18(7):643-51.

PLoS One. 2018 Mar 22;13(3):e0194478. doi: 10.1371/journal.pone.0194478. eCollection 2018.

2. אין המלצה להתחיל לשתות אלכוהול, ההמלצות תמיד אומרות: “אם אתה שותה אלכוהול, עשה זאת במתינות”. כך שבכל מקרה שתיה מעטה של אלכוהול אמורה לייצג את אלה שהפחיתו שתיה, שהמאפיינים שלהם שונים מאלה שהתחילו לשתות.

3. לאחרונה אני נוטה להתייחס בספקנות מסויימת למטה אנאליזות, שבעבר התייחסנו אליהן כאל Gold standard, זאת בשל העובדה שייתכן שמגבלות מתודולוגיות מביאות למסקנות סותרות (כמו אגב, בנושא השומן הרווי אבל על זה יהיה מושב שלם בכנס “תזונה מונעת איחוד כוחות”). מחקרים אחרים, באוכלוסיות גדולות, כמו בזו הנורווגית: PLoS Med. 2018 Jan 2;15(1):e1002476. doi: 10.1371/journal.pmed.1002476. eCollection 2018 Jan מצאו קשר הפוך בין שתית אלכוהול מתונה לתמותה ממחלות לב וכלי דם (אך לא נבדקה סך תמותה).

קשר הפוך בין צריכה מתונה של אלכוהול לסך תמותה ולתמותה ממחלות מובילות, נמצא גם במעל 100,000 אנשים באוכלוסיה היפנית:

J Epidemiol. 2018 Mar 5;28(3):140-148. doi: 10.2188/jea.JE20160200. Epub 2017 Nov 11.

נראה לי שעלינו לשקול את כל ההיבטים כשהמטופל עומד מולינו:

1. אם יש לו כבד שומני או TG מוגברים אסור לו לשתות אלכוהול

2. לאחר סרטן השד או סיפור משפחתי של סרטן השד מדרגה ראשונה” מומלץ להמנע

3. מי ששותה אלכוהול צריך להפחית את צריכתו לצריכה מתונה.

4.  אי אפשר לחרוג: אם גבר שותה 2 מנות אלכוהול ליום, כל “שתיית הילולה” מעבר לזה, או כל “חיבור” (4 כוסות אחת ליומיים), קשורים לסיכון מוגבר.

אם יש לכם שאלות/הערות לתשובתה של ד”ר אילת, או שיש לכם שאלה בתחום תזונה/רפואה – אתם מוזמנים לפורום . (במידה ותתבקשו להזדהות – הכניסו שם המשתמש והסיסמא שלכם באי-מד)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה