Obesity

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים שנערכו לאחרונה: ירידה במשקל, משמרות לילה, פירות ויקרות וסרטן הרחם

סרטן שד

נשים בגיל המעבר הסובלות מעודף משקל, יכולות להפחית את הסיכון לחלות בסרטן שד, אם תרדנה לפחות  5% ממשקלן

עודף משקל והשמנת יתר מוגדרות כמדד BMI גבוה מ-25. נשים עם BMI גבוה נמצאות בסיכון יתר לחלות בסרטן השד, ביחס לנשים ששומרות על משקל תקין, בעיקר לאחר גיל המעבר. כמו כן, עודף משקל עשוי להעלות את הסיכון של חזרת סרטן השד בקרב נשים שחלו בעבר. הסיכון לחלות נובע בחלקו מהנטייה של תאי שומן לייצר אסטרוגן, שעלול לגרום להתפתחות ושגשוג של סרטני שד מסוג HR+ חיובי (רגישים להורמונים). המחקר שהוצג לאחרונה בכנס סן אנטוניו לסרטן השד, ביצע אנליזה למידע מתוך יוזמת בריאות הנשים (WHI) שנערכת ברחבי ארצות הברית ומצא כי נשים בגיל המעבר הסובלות מעודף משקל, שיורידו 5% ממשקל גופן יפחיתו את הסיכון שלהן לחלות בסרטן השד לעומת נשים שלא יפחיתו ממשקל גופן. במחקר נבדקו 61,335 נשים בגיל המעבר (50-79) שלא אובחנו עם סרטן כלשהוא בעבר והצטרפו אל המחקר בין השנים 1993-1998. עת הצטרפותן למחקר, ושלוש שנים לאחר תחילתו, חישבו החוקרים את ה-BMI של הנשים. שינויי המשקל לאחר 3 שנים נמדדו לפי קטגוריות כדלקמן: משקל יציב אין שינוי במשקל, או ירידה של 5% במשקל או פחות.

ירידה במשקל ירידה של 5% ממשקל הגוף או יותר.

עליה במשקל עליה של 5% ממשקל הגוף או יותר.

בתחילת המחקר, 41% מהנשים היו במשקל תקין, 34% היו בעודף משקל, 25% הוגדרו בהשמנת יתר. הנשים היו במעקב לאורך 11.4 שנים, במהלכן 3,061 מהנשים אובחנו כחולות בסרטן שד. מתוצאות המחקר עולה כי, נשים שהורידו במהלך הזמן 5% או יותר ממשקל גופן, היו בסיכון נמוך ב-12% לחלות בסרטן שד ביחס לנשים שנשארו באותו משקל התחלתי. נשים שאיבדו למעלה מ-15% או יותר ממשקלן, הפחיתו את הסיכון שלהן לחלות בסרטן שד ב-37% לעומת נשים שלא ירדו במשקל מתחילת המחקר.

בנוסף, תוצאות המחקר הראו גם שעליה של 5% במשקל הגוף במהלך המחקר,  לא נמצאה קשורה לעליה בסיכון לחלות בסרטן שד בכלל מאידך, העלתה ב-54% את הסיכון לחלות בסרטן שד מסוג  ((triple negative – סוג סרטן שד אגרסיבי יותר. לסיכום: החוקרים טוענים כי,  למשקל גוף השפעה ניכרת על הסיכון של נשים בגיל המעבר לחלות בסרטן שד.

המחקר הוצג לאחרונה בכנס סן אנטוניו לסרטן השד ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

הקשר בין עבודה ממושכת במשמרות לילה והסיכון לחלות במספר סוגי סרטן

ידוע זה מכבר ממחקרים שונים על קשר בין עבודה במשמרות לילה ובריאות לקויה – השמנת יתר, מחלות לב וכן מספר סוגי סרטן, כגון סרטן השד, רירית הרחם, המעי הגס ולימפומה שאינה הודג’קין. למשל, במחקר נרחב מ-2013 מטעם חוקרים בהרווארד הודגם קשר מוגבר יותר לסרטן ריאה אצל נשים שעבדו באופן ממושך, במשמרות לילה מתחלפות, לעומת נשים שעבדו בשעות המקובלות. מאידך, מחקר נרחב מ-2011 מצא דווקא קשר משמעותית נמוך למלנומה בנשים העובדות במשמרות באופן ממושך. בינואר 2018, פורסם מחקר נרחב נוסף בנושא – מטא-אנליזה של 61 מאמרים לבחינת הקשר בין עבודה ממושכת במשמרות לילה בקרב נשים והסיכון לפתח מספר סוגי סרטן. במחקר נבדקו נתונים ביחס לכ-4 מיליון נשים מאירופה, צפון אמריקה, אסיה ואוסטרליה. מתוצאות כלל הנתונים במחקר עלה כי:  עבודה במשמרות לילה כרוכה בסיכון מוגבר מצטבר, לאורך שנות עבודה במשמרות,  לפתח סרטן- השד ב-31%, מערכת העיכול ב-17% וסרטן העור  ב-40%. על פי המחקרים,  הסיכון לחלות בסרטן השד עלה ב-3.3% על כל 5 שנות עבודה במשמרות לילה.  בהערכה נפרדת שנערכה במחקר בקרב קבוצת אחיות , הודגם סיכון מוגבר של 57% לפתח סרטן שד, סיכון של 35% לסרטן מערכת העיכול ו- 28% לסרטן ריאה. המחקר פורסם על ידי חוקרים מבית הספר לרפואה במערב סין במהדורת ינואר 2018 של כתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

צריכה גבוהה של פירות וירקות מפחיתה את הסיכון לסרטן רירית הרחם

חוקרים מאיטליה ביקשו לבדוק את הקשר בין  אכילה מאוזנת, הכוללת צריכה גבוהה של פירות וירקות והצמדות לתזונה ים תיכונית, לבין הסיכון לסרטן רירית הרחם. הסיכון העיקרי לתחלואה בסרטן רירית הרחם נגרם עקב חשיפה ממושכת ובלתי מאוזנת להורמונים שעלולים לגרום  לדלקת כרונית ברירית, ועקב כך להעלות את הסיכון להתפתחות סרטן. החוקרים שיערו כי תזונה ים תיכונית, הכוללת צריכה גבוהה של פירות וירקות, יכולה לאזן את הדלקת, וכך להפחית את הסיכון  לחלות בסרטן רירית הרחם. במחקר השתתפו  604 נשים, גילאים 74-40 מאזורים שונים באיטליה.  297 נשים מאובחנות חדשות בסרטן רירית הרחם היוו את קבוצת המחקר, ו-307 – נשים שאינן חולות בסרטן הרחם (ולא עברו כריתת רחם), היוו את קבוצת הביקורת,  בגילאים דומים. כל הנשים מילאו שאלון נרחב המתייחס ל- 260 מוצרי מזון שונים וכולל שאלות לגבי הרגלי תזונה ב-12 החודשים האחרונים. כמו כן כלל השאלון,  שאלות לגבי צריכת הורמונים, משקל גוף והרגלי פעילות גופנית, עישון, ונתונים דמוגרפיים שונים. מתוצאות המחקר עולה: כי צריכת ירקות הייתה נמוכה יותר בקרב הנשים בקבוצת המחקר שצרכו רק    כ-85 גרם ירקות ביום בממוצע, זאת לעומת קבוצת הביקורת, שאופיינה  בצריכה של כ-112 גרם ירקות ביום. באופן דומה, גם צריכת הפירות בקרב קבוצת המחקר הייתה נמוכה יותר- כ-262 גרם פירות ליום, לעומת כ-289 גרם ליום בקרב קבוצת הביקורת. בנוסף, תוצאות המחקר מראות גם כי היצמדות ל-8-6 הרגלי תזונה מתוך מדד התזונה הים תיכונית, ביניהם: צריכה של:   שומן  חד-רווי או שומן שאינו רווי, קטניות, דגנים, ירקות, פירות, וכן צריכה  מועטה של בשר,  אלכוהול ומוצרי חלב, נמצאה מפחיתה סיכון לסרטן רירית הרחם ב-50%! המחקר פורסם במהדורת נובמבר 2017 של כתב העת המדעי BMC CANCER ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Doxorubicin כנגד מחלת הודג'קין מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שד (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב מתבגרות ונשים מבוגרות עם היסטוריה של טיפול ב- Doxorubicin כנגד מחלת הודג’קין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים ששרדו מחלת הודג’קין עם היסטוריה של קרינה לבית החזה בגיל צעיר קיים סיכון מוגבר לסרטן שד. […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

  • האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    האם יש להימנע מנטילת תוספי ניאצין? (Nature Medicine)

    מחקר שנערך לאחרונה הקושר בין נגזרת ניאצין (ויטמין B3) לסיכון מוגבר לאירועים קרדיו-וסקולריים העלה שאלות לגבי בטיחות צריכת ויטמין B זה, שמתווסף לרכיבי מזון רבים בתזונה המערבית ונלקח בצורה של תוספי מזון

  • צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים (Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology)

    שתיית משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות של שני ליטרים ומעלה בכל שבוע מלווה בעליה של 20% בסיכון להופעת פרפור פרוזדורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה להערכת הקשר בין שתיית משקאות ממותקי-סוכר, משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ומיצי פירות ובין הסיכון להיארעות פרפור פרוזדורים, לצד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה