Osteoarthritis

הערכת השפעות ארוכות טווח של אפוסתרפיה בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך (Arthritis)


במאמר שפורסם בכתב העת Arthritis במהלך שנת 2013 דיווחו ד”ר ירון בר-זיו ושותפיו מהמחלקה האורתופדית באסף הרופא על ממצאי מחקר להערכת ההשפעות  הארוכות טווח של אפוסתרפיה, מהם עלה כי הטיפול הוביל להקלה משמעותית בכאב ולשיפור בתפקוד ואיכות החיים, לאורך זמן, של חולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך. אמנם לא מדובר במחקר חדש, אך מאחר ולא פורסם בעבר אצלנו ולאור העניין הגובר באפוסתרפיה הוחלט להציגו כעת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר טיפולים ביומכאניים לאוסטיאוארתריטיס של הברך נועדו להקל על הכאב ולהביא לשיפור בתפקוד. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של טיפול באמצעות מתקן ביומכאני בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך.

אוכלוסית המחקר כללה חולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך, שחולקו לקבוצת טיפול פעיל או לקבוצת ביקורת. המערכת הביומכאנית ששימשה לטיפול (אפוסתרפיה) הותאמה תחילה לכל מטופל בקבוצת הטיפול הפעיל. החולים בקבוצת הביקורת השלימו טיפול סטנדרטי. התוצאות שנבחנו בדקו כאב, תפקוד, נוקשות, איכות חיים וטווחי תנועה, כמו כן, נבדקה היארעות החלפות המפרק בקרב שתי בקבוצות במהלך שנתיים. המדדים שנבדקו כללו את מדד WOMAC (Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index), ALF (Aggregated Locomotor Function) SF-36 (Short-Form 36) ומדדי Knee Society Score. שתי הקבוצות היו דומות בתחילת המחקר.

בתום שנתיים, בקבוצת הטיפול הפעיל תועד שיפור גדול יותר לאורך הזמן בהשוואה לקבוצת הביקורת בכל שלוש קטגוריות WOMAC : הפחתה של 62% בכאב,  שיפור של 61.2% בתפקוד וירידה של  61.8% בנוקשות המפרקית( בכל המקרים p<0.001), כמו כן, תועד שיפור של 30.3% במרכיב הגופני של איכות החיים במדד SF-36 ושיפור של 33.9% ב Knee Society Score ושיפור של 30.6% ב Knee Society Function Score ( בכל המקרים p<0.001).

כמו כן, נראתה ירידה מובהקת בכמות החלפות המפרק בקבוצת הטיפול לעומת קבוצת הביקורת. במהלך שנתיים כ 2.5% מקבוצת הטיפול עברו החלפת מפרק ואילו בקבוצת הביקורת כ 30% עברו החלפת מפרק.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על התועלת ארוכת הטווח של אפוסתרפיה בהקלה על כאב ושיפור תפקוד ואיכות חיים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הברך.

Arthritis, Volume 2013 (2013)

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה